hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség érrendszeri szövődményei

A cukorbetegséget (diabéteszt) a cukoranyagcsere zavaraként tartják szá­mon, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a betegség tartós fenn­állásakor és/vagy a vércukorszint nem megfelelő kontrollja kapcsán akár súlyos következményekkel járó érrendszeri szövődmények is fenyegetik az érintetteket, melyek csaknem a teljes érrendszert károsíthatják, a nagyobb és kisebb ereket egyaránt. Az anyagcserezavar keringésre gyakorolt potenciális hatásait végzetes hiba lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen jelentős részben hozzájárulhatnak kórházi felvétel szükségességéhez, társbetegségek és/ vagy maradandó funkciózavarok kialakulásához, sőt akár a halálozáshoz is.

hirdetés

Az iparilag fejlett országokban vi­lágszerte a cukorbetegek számá­nak emelkedésével szembesülünk, és ezzel együtt növekszik az érrendszeri szövődmények kockázata is, így egyre többen kénytelenek együtt élni ezekkel a következményekkel.

 

A CUKORBETEGSÉG ÉRRENDSZERI SZÖVŐDMÉNYEI

 

Attól függően, hogy a diabétesz okozta ká­rosodások a kisebb vagy nagyobb ereket érintik-e, megkülönböztetünk úgynevezett mikrovaszkuláris (a kisebb ereket érintő) és makrovaszkuláris (a nagyobb ereket meg­betegítő) komplikációkat.

A mikrovaszkuláris szövődmények kö­zül a szem retinopátiáját, a vesekárosodást (nefropátiát) és az idegek érintettségét (neuropátiát) tárgyaljuk. A makrovaszkuláris szövődmények a koszorúereket, az agyi ereket és a perifériás ereket károsíthatják.

 

MIKROVASZKULÁRIS SZÖVŐDMÉNYEK

 

A diabéteszes szövődmények e csoportjáról általánosságban elmondható, hogy előfor­dulásuk szoros összefüggést mutat a vércu­korszint kóros és tartós emelkedésével, azaz a hiperglikémiával. A megelőzés érdekében fontos az orvosi utasítások pontos betartása, az egészséges életmód (étkezés, fizikai ak­tivitás, alkohol és dohányzás elhagyása) és a vércukorszint megfelelő beállítása.

 

Retinopátia

A diabéteszes retinopátia a szem fényér­zékeny rétegét, a retinát ellátó fimon ér­hálózat károsodása következtében fellépő állapot, mely kezdetben látáscsökkenést okoz, ami később akár teljes látásvesztésig is súlyosbodhat.

A súlyos látászavar megelőzése, illetve korai felismerése érdekében a cukorbete­geknek évente legalább egyszer részt kell venniük szemészeti szűrővizsgálatokon, melynek részét kell, hogy képezze a lá­tásélesség meghatározásán túl a tágított pupilla mellett elvégzett szemfenék- (re­tina) vizsgálat is. A rendszeres szemészeti szűrés annál is inkább fontos, mert a diabé­teszes retinopátia kezdetben akár teljesen tünetmentes is lehet. Máskor az tűnik fel az érintetteknek, hogy nehézséget okoz az olvasás vagy éppen a távolra nézés. Később előfordulhat üvegtesti bevérzés, ami lassan tisztul fel, de később ismét jelentkezhet.

 

Nefropátia

A diabéteszhez társuló vesebetegség las­san, alattomosan, évek alatt alakul ki, és rö­videbb vagy hosszabb idő után körülbelül minden ötödik cukorbeteg szorul diabéte­szes nefropátia miatt kezelésre.

A vese feladata, hogy kiszűrje a vér­ből a káros anyagokat és anyagcsereter­mékeket, illetve ezeken kívül a felesleges folyadékot is eltávolítsa a szervezetből. Erre egy finom „szűrő” szolgál a vesében, és a kórosan magas vércukorszint éppen efinom filtert ellátó ereket károsítja. Tovább ronthat a helyzeten a magas vérnyomás (hi­pertónia) is, ami az átlagpopulációnál gyak­rabban fordul elő cukorbetegek körében. A nefropátia következtében a szűrő olyan anyagokat is átenged, melyeket normális körülmények között nem, így kerülhet fe­hérje a vizeletbe, és kialakul a proteinuria (fehérjevizelés) mint a diabéteszes veseká­rosodás korai jele.

A nefropátia megelőzése érdekében a bevezetőben felsorolt főbb prevenciós intézkedések mellett nagy jelentősége van a vérnyomás beállításának és normális szin­ten tartásának is.

 

Neuropátia

A cukorbetegség során fellépő anyagcse­re-eltérések hosszabb fennállás esetén az idegeket is károsíthatják, ezen belül az iz­mokat és a belső szerveket ellátó idegeket egyaránt.

Az idegi hálózat feladata, hogy az agy „üzeneteit” elszállítsa a test legtávolabbi pontjaira is, ezzel biztosítva a normális mozgást és érzékelést. De az idegvezetés épsége szükséges ahhoz is, hogy belső szerveink, köztük a szív és a tüdő is meg­felelően ellássa a feladatát.

A neuropátia közvetetten ugyancsak a kis erek hálózatának károsodására vezet­hető vissza, közvetlen oka pedig az idegek vérellátásának következményes zavara.

A diabéteszes neuropátiának – az idegi érintettség típusától függően – négy for­mája van: a perifériás, a szenzoros, a vege­tatív és a motoros neuropátia. A szenzoros és motoros neuropátia nem szorul különö­sebb magyarázatra: az érzékelésért, illetve a mozgásért felelős idegek szerkezeti elté­réseit és funkciózavarát jelenti. A perifériás neuropátia az idegrendszer végágainak károsodása, míg a vegetatív neuropátia a szervezetünk akaratlan működéseit sza­bályozó vegetatív idegrendszert érinti.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a cu­korbetegség szövődményeként fellépő idegrendszeri zavarok kezeléssel visszafor­díthatók-e. A válasz erre sajnos nem, ám megfelelő életmóddal és kezeléssel elejét lehet venni a további károsodások okozta állapotromlásnak.

 

MAKROVASZKULÁRIS SZÖVŐDMÉNYEK

 

Koszorúér-betegség és szívinfarktus

Régóta felismert összefüggés, hogy cu­korbetegek körében gyakoribb a szív­izomzat vérellátását biztosító koszorúerek (koronáriák) megbetegedése. Ennek ere­dőjeként a statisztikák azt mutatják, hogy diabétesz kapcsán nagyobb számban for­dul elő szívinfarktus (szívroham).

A koszorúér-betegség és a cukorbeteg­ség közötti összefüggés olyan tekintetben is érvényesül, hogy a diabétesz negatívan befolyásolja a koronáriabetegség kezelé­sét: gyakoribbak a terápiás szövődmények és magasabb a halálozási arány.

 

Az agyi erek betegségei és stroke

A szív koszorúerein kívül a tartósan emel­kedett vércukorszint az agyi ereket is káro­sítja. A különböző statisztikák szerint cukor­betegek körülbelül 30–35%-kal nagyobb eséllyel szenvednek el stroke-ot (szélütést, gutaütést), mint azok, akiknél nem áll fenn diabétesz. A számok azt is mutatják, hogy cukorbetegek körében rosszabb a stroke kezelésének eredményessége, a betegek nagyobb százalékánál és súlyosabb for­mában marad vissza rokkantság és egyéb funkciókárosodás. Az akut stroke miatt ke­zelt betegek között magasabb a halálozási arány a cukorbetegek esetében, és a túl­élő diabéteszes betegek körében többen kénytelenek feladni önálló életvitelüket, és egész további életükben mások állandó gondoskodására szorulnak.

Az első stroke-eseményt követően a cukorbetegek nagyobb hányada szá­míthat arra, hogy a stroke a későbbiekben megismétlődik, mint diabéteszben nem szenvedő sorstársaik.

Perifériás érbetegség

A perifériás erek érintettsége a cukorbe­tegség gyakori makrovaszkuláris szövőd­ménye. Perifériás érbetegség minden olyan kórállapotban kialakulhat, ami jelentősen szűkíti a perifériás verőerek lumenátmé­rőjét. Okozhatja érelmeszesedés, de a tar­tósan és kórosan magas vércukorszint ér­rendszert károsító hatása is.

Az alsó végtag diabéteszes érkároso­dásra visszavezethető keringési zavara kezdetben a lábikra terhelésre jelentkező fájdalma és görcse képében mutatkozik meg, mely fokozatosan egyre rövidebb távolságok megtétele után jelentkezik, és sántítást okoz. Később, a keringési zavar súlyosbodásával kifekélyesedés és szöveti elhalás (gangréna) jelentkezhet, ami akár amputációt is szükségessé tehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a perifériás érbetegség kezdetben akár teljesen tü­netmentes is lehet.

Perifériás érbetegségben az egyik te­rápiás lehetőséget az erek átjárhatóságát helyreállító beavatkozások (az úgyneve­zett revaszkularizációs eljárások) jelentik. Cukorbetegek esetében ezek a terápiás módszerek kevésbé eredményesek, mint diabétesszel nem társuló esetekben, a te­rápiás eredmények kedvezőtlenebbek, és a kezelést nagyobb arányban kísérik szövődmények.

 

PREDIABÉTESZ ÉS ÉRRENDSZERI SZÖVŐDMÉNYEK

 

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a klinikai tünetek képében jelentkező mani- feszt cukorbetegség fokozza a mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris szövődmények kockázatát, hanem már a cukorbetegséget megelőző állapot, az úgynevezett prediabétesz is, melynek jellemzője a kóros éhomi vércukorszint és az inzulinrezisztens állapot.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.