hirdetés

Rekedtség

A rekedtség a hangminőség kóros megváltozása: a beszéd lihegő, fojtott, reszelős, remegő vagy erőtlen, a hangszín a megszokottnál magasabb vagy mélyebb lesz. Fontos tünete ez nemcsak a felső légúti fertőzéseknek, hanem egy sor más betegségnek is. Bármi is a rekedtség oka, a hangszalagok kímélése, pihentetése mindenképpen része a kezelésnek.

hirdetés

A folyamatos hangos beszéd, a dohányzás és a fűszeres ételek előbb-utóbb rekedtséget okoznak

A beszédhang úgy jön létre, hogy a tüdôbôl érkezô levegô rezgésbe hozza a hangszalagokat, s ezáltal hanghullámokat kelt. A hangszalagok mozgatásáért és megfeszítéséért a gége porcai és az azokhoz kapcsolódó izmok felelôsek. A rekedtség a gégét, a hangszalagokat érintô betegségek elsô jele.

Milyen betegségek járnak rekedtséggel?

A magától gyógyuló rekedtség fô oka a heveny gégegyulladás, amely felsô légúti fertôzés egyik összetevôje is lehet. Dohányzás vagy a hangszalagok rendszeres túlerôltetése mellett idültté válhat. A hangszalagok izmainak megfeszülése miatt az idegesség, a stressz is
okozhat rekedtséget. Nyaki, mellkasi mûtét után idegsérülés lehetôségére is gondolni kell. Rekedtséggel járhat több hormonális rendellenesség (pl. pajzsmirigy-alulmûködés) és gyulladásos ízületi betegség. Hasonló tünet hívhatja fel a figyelmet a vírusos gégesze-
mölcsre és a gége polipjára, daganatára is. A gégerák leginkább a dohányosokat,
az alkohol barátait és a savas refluxban szenvedôket veszélyezteti.

Hogyan derítik fel a rekedtség okát?

A háziorvos vagy a szakorvos elôször kikérdezi a beteget hangjának megváltozásáról,
korábbi betegségeirôl, a gégét veszélyeztetô életmódbeli szokásairól (dohányzás, alkohol, hanghasználat). A több mint 2 hete fennálló rekedtség okának felderítésére gégetükörrel vizsgálja meg a gégét. Ha ez az egyszerû, fájdalommentes vizsgálat gyanús elváltozást
jelez, akkor apró szövetmintát vesz a pontos kórisme megállapítása céljából.

Hogyan kezelhető a rekedtség?

„Rekedtségcsillapítókat” nem árulnak a gyógyszertárakban: a kezelésnek a tünet okát kell megszüntetnie. Ha baktériumfertôzés vagy allergia van a háttérben, segít az antibiotikum vagy az allergiaellenes gyógyszer. A savas reflux okozta rekedtség gyomorsavtermelést
gátló szerrel kezelhetô. Az asztma elleni gyógyszerek okozta krónikus gégegyulladást
gyógyszerváltással, az adag csökkentésével lehet mérsékelni. A pajzsmirigy-alulmûködés hormonkezelése a beszédhangot is javítja. A gége rosszindulatú daganatai korai mûtéttel véglegesen meggyógyíthatók.

Hogyan kímélhetjük hangszalagjainkat?

A hangszalagoknak nem tesz jót a sok „tornáztatás”, ezért ha berekedünk, tartózkodnunk
kell a hangos beszédtôl, a gyakori köhögéstôl, torokköszörüléstôl. Az aktív és passzív dohányzást, a szennyezett levegôt hangképzô szerveink épsége érdekében is kerülnünk kell. A csípôs fûszerek, alkoholos és szénsavas italok kerülésével is javíthatunk hangunkon. A „hangterápia” olyan irányban módosítja a hangképzéssel kapcsolatos szokásokat, hogy mérséklôdjön a gége igénybevétele – különösen azoknak érdemes hangterapeutához fordulniuk, akik a mindennapi munkájukban is használják a hangjukat.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.