hirdetés

Demens beteg a családban

Alzheimer-kórban vagy másfajta demenciában szenvedő beteget otthon gondozni lelkileg és fizikailag rendkívül megterhelő feladat. Csak az képes rá, aki az elkerülhetetlen állapotromlást nem kudarcként éli meg, és akiből a sokszor elkeserítő tünetek nem ölik ki sem a beteg hozzátartozó iránti szeretetteljes türelmet, sem az egészséges önzést.
hirdetés

A demencia orvosi szemmel

A demencia – értelmi leépülés – az idő­sebb korosztály gyakori, drámai végki­fejletű és orvosilag nagyon nehezen be­folyásolható pszichiátriai zavara. Oka legtöbbször Alzheimer-kór, ritkábban érelmeszesedéssel összefüggő agyi vér­ellátási zavar, de nem elhanyagolha­tó az egyéb (pl. Lewy-testes, frontális, Parkinson-kórral vagy alkoholfogyasz­tással kapcsolatos) demenciák előfor­dulása sem. A demens betegnek káro­sodott a memóriája, a gondolkodása és az önellátásra, a körülményeknek meg­felelő viselkedésre, érzelmeinek kont­rollálására való képessége. Az évek mú­lásával mind az Alzheimer-kór, mind a többi demencia egyre súlyosbodik.

A demencia a családtag szemével

A demens beteg egyre jobban elszigetelődik, még ha gondoskodó család veszi körül

A demencia reális veszély minden olyan családban, ahol van idős családtag: majdnem minden ötödik, 65 évesnél idősebb személy demenssé válik valami­kor élete során. A betegség enyhe em­lékezetzavarral, a napi tevékenységek beszűkülésével kezdődik. Később a be­tegnek nehézségei támadnak pl. a fő­zésben, tisztálkodásban, öltözködésben, szomorúság vagy ingerlékenység lesz úrrá rajta. Memóriája és nyelvi készsé­gei fokozatosan hanyatlanak, végül már nem kommunikál környezetével, hozzá­tartozóit sem ismeri meg, megszólítás­ra nem reagál. Alapvető mozgásai (pl. nyelés) is zavarttá válnak, és fekvőbe­tegként (pl. tüdőgyulladásban) hal meg. Fordított gyerekkorhoz hasonlíthatjuk ezt a sok évig tartó szellemi leépülést, amelyben a legkésőbb elsajátított műkö­dések vesznek el a leghamarabb és a leg­korábban elsajátítottak maradnak érin­tetlenek a legtovább.

A demencia felismerése, kezelése

A háziorvos vagy a pszichiáter szakor­vos egyszerű szűrővizsgálatokkal álla­píthatja meg, hogy a demencia gyanúja alapos-e. Az egyik ilyen tesztben pl. azt a feladatot kapja a beteg, hogy egy perc alatt minél több állatnevet soroljon fel, a másikban egy órát kell lerajzolnia úgy, hogy egy bizonyos időpontot mutas­son. Fontos a betegség korai felismeré­se, mert szellemi tréninggel és gyógy­szerekkel (pl. donepezil, galantamin, rivastigmin, memantin) javíthatók a gondolkodást, memóriát érintő tüne­tek, és egy ideig lassítható a kórfolyamat előrehaladása. A demencia megállításá­ra vagy visszafordítására ma még nincs sem gyógyszerünk, sem más eszközünk.

A demens beteg gondozása

A demencia nagymértékben rontja nem­csak a beteg életminőségét, hanem az őt gondozó családtagokét is. A beteg­ség súlyosbodásával a betegnek egy­re több segítségre van szüksége: etetni, fürdetni, öltöztetni, esetleg pelenkáz­ni kell. Óriási érzelmi teher látni azt, hogy gondolkodása beszűkül, személyi­sége átalakul, környezetétől elszigetelő­dik, nem képes kifejezni magát, képte­lenné válik az önálló életvitelre. Nagyon sokszor a gondozó is gondozásra szorul: a demens betegek családtagjait sokféle testi és lelki betegség támadhatja meg. A demens beteg kezelőorvosa a család­tagok egészségére is figyel, és segít meg­hozni az intézeti elhelyezésről szóló döntést, ha a család az ereje végére ért.

Demenciára figyelmeztető jelek

• Feledékenység: pl. rendszeresen elfelejtett új nevek
• Tervezési, számolási nehézségek: pl. gon­dok a számlák kiegyenlítésében
• Nehézségek egyszerű otthoni feladatok­ban, pl. a mikrosütő használatában
• Időpontok, helyek összekeverése: pl. a be­teg nem tudja, milyen nap van
• Képek, térbeli viszonyok megértésének zavara: pl. fel nem ismert tükörképi viszony
• Újfajta nyelvhasználati nehézségek: pl. szavak keverése
• Dolgok eltűnése, szokatlan helyekről előkerülő tárgyak
• Az ítélőképesség megromlása: pl. arányta­lan költekezés
• Kedvtelések, társas tevékenységek elmara­dása: pl. családi programok elhanyagolása
• Kedély- és személyiségváltozás: pl. zakla­tottság szokatlan környezetbe

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített máso­latoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Cikk[102917] galéria
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.