hirdetés

Fertőzéses szívbelhártya-gyulladás

Elváltozás a szívben és kórokozók a vérben – e két feltétel teljesülésekor ala­kulhat ki ez a sokszor alattomosan induló, a keringést és az életet veszélyez­tető, hosszú antibiotikumkezelést és olykor műtétet is igénylő betegség.

hirdetés

A fertőzéses szívbelhártya-gyulladás (infektív endokarditisz, IE) a szív belső üregeit a szívizom belső felszínétől elválasztó hártya és/vagy egy szívbillentyű (a vér vissza­áramlását megakadályozó szövetnyúlvány) gyulladásos betegsége. Ép szívben, ép szív­billentyűk mellett IE nagyon ritkán alakul ki, akkor is főként kábítószer fertőzött injekciós tűkkel való beadása miatt. A betegség korai tüneteivel, kezelésével, megelőzésével tehát a droghasználókon kívül elsősorban azoknak a szívbetegeknek kell tisztában lenniük, akik mesterséges szívbillentyűvel, billentyűhibá­val vagy más veleszületett szívhibával élnek, illetve akik régebben átestek már IE-n.

A betegség jellemzői

Az IE lényege, hogy kórokozók: a vérkerin­gésbe került baktériumok (esetleg gombák) telepednek meg a szívbelhártyának és főleg a szívbillentyűknek azokon a pontjain, ahol az egyenetlen felszín elősegíti a kitapadásukat. Itt szaporodásnak indulnak, és a vérből rájuk rakódó vérlemezkékkel, véralvadékkal együtt ún. gyulladásos felrakódást (vegetációt) alkot­nak. A gyulladás károsíthatja a billentyűt, ezen keresztül rontja a szívműködést, kezelés nélkül súlyos szívelégtelenséget, végül halált okozhat.

A kezdeti tünetek többnyire nem vész­jóslók. Majdnem mindig fellép hőemelkedés vagy időszakos láz (felmegy-lemegy), és hall­gatózással szívzörej hallható. Gyakori a gyen­geség, étvágytalanság, fogyás. A bőrön és a szájpadon kis piros pöttyök (petechiák), a kéz-és lábujjakon fájdalmas, lilás-vöröses csomók (Osler-csomók) jelenhetnek meg. A leszakadó vegetációk a vérárammal esetleg eljuthatnak az agyba, tüdőbe, vesébe, lépbe, s ott érelzáródást és szövetelhalást okozhatnak, amit súlyos tünetek jeleznek.

Diagnózis, kórokozók, megelőzés

Az IE-t echokardiográfiás vizsgálattal és a kór­okozó kitenyésztésével igazolják. A kórokozó (pl. Streptococcus, Staphylococcus) a fogíny se­bén át a szájüregből, bőrsérülésen át a bőrről, fertőzött injekciós tűről, a fertőzött légutakból vagy húgyutakból juthat be a vérbe, majd a vérárammal a szív üregeibe.

A műbillentyűk, hibás billentyűk megkön­nyítik a baktériumok megtelepedését. Ezért ilyen betegségben minden olyan beavatko­zásnál, amely fertőzés veszélyével járhat, elő­zetesen antibiotikumot kell adni. Gondolni kell erre különféle sebészeti vagy kozmetikai mű­veleteknél és fogászati műtéteknél – hétköz­napibb fogászati kezelések alkalmával újabban már nem írják elő a megelőző kezelést.

Antibiotikumok, műtét

Az IE-t kezdetben mindenképpen kórházban kell kezelni. A tenyésztéshez történő vérvéte­lek után elindított antibiotikumkezelés vénás injekciókkal történik, hogy a fertőzés helyére elegendő hatóanyag jusson el. Az ellenálló baktériumokra gondolva, többféle ható­anyaggal indítják a kezelést. A gyógyszervá­lasztás fő szempontja a tünetek mellett az, hogy billentyűhiba, műbillentyű vagy intravé­nás droghasználat talaján alakult-e ki a beteg­ség. Napjában többször, nagy adagban, 4–6 hétig adott antibiotikumokkal lehet elérni a teljes gyógyulást. A tünetek javulása után az injekciózás járóbeteg-rendelésen is foly­tatható. A gyógyult betegeket is ellenőrzés alatt kell tartani, mert a fertőzés néha kiújul.

Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés­sel nem sikerül felszámolni a fertőzést, vagy a gyulladás miatt súlyos szívbillentyű-elégte­lenség alakul ki. Ilyenkor műtéttel kell eltávo­lítani a gyulladásos felrakódást vagy pótolni a károsodott billentyűt.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.