hirdetés
hirdetés

Betegtájékoztató

Horkolás

A horkolás nem mindig olyan ártatlan jelenség, mint amilyennek hisszük: szív- és érrendszeri eltérésekkel társulhat, komoly pszichológiai és szociális következményei lehetnek. A kiváltó okok felderítése, a következmények megelőzése sokszor szakorvosi közreműködést igényel.

hirdetés

Dohányzás, alkoholfogyasztás, nyugtatók szedése is okozhat horkolástA horkolás hanghatással járó ki- és be­légzés alvás közben vagy félálomban, amikor az orr, a lágyszájpad és a gége eler­nyedt lágyrészei rezgésbe jönnek. Elsősor­ban a férfiak panasza, de nőknél sem ritka. Gyermekek között is előfordul, pl. ha az orr­manduláik megnagyobbodnak. Horkolásra hajlamosít pl. az elhízás, az orrnyálkahártya duzzanata, az orr- és/vagy garatmandulák megnagyobbodása, a pajzsmirigy-alulmű­ködés, az arc veleszületett rendellenessé­ge, a nyelv megnagyobbodása, allergiás orr- és garatnyálkahártya-duzzanat stb.

Az obstruktív alvási apnoé szindróma

Ez a tünetcsoport (rövidítve: OSAS) azt je­lenti, hogy alvás közben szabálytalan légzés, horkolás jelentkezik, ezt másnap álmosság követi. OSAS esetén a légutak összeesése miatt a levegő áramlása óránként több mint ötször legalább 10 mp-re megszakad. Obstruktív alvási apnoéról (OSA) akkor be­szélünk, ha a szakadozott, szabálytalan éj­szakai alvás közbeni horkoló légzés másnap­ra következményeket nem hagy maga után.

Az OSA horkolással jár. És fordítva: az OSA előfordulási aránya a horkolásról pa­naszkodók között 70% is lehet. Az állapot zavart okoz a szervezet oxigénellátásában, szívműködési és vérnyomásproblémák lép­hetnek fel. Ha valaki magán vagy partnerén horkolás közben hosszabb légzésszünetet tapasztal, alvásspecialistához kell fordulnia kivizsgálás céljából.

Kivizsgálás

Az orvos kikérdezi a beteget panaszairól, egyéb kórállapotairól. Tudnia kell, mennyi ideje áll fenn a horkolás; mennyire gyakori; van-e olyan alvási testhelyzet, mely kedvez a jelentkezésének; van-e hajlamosító ténye­ző (alkohol, nyugtató); zavarja-e a horkolás a beteg éjszakai pihenését, vannak-e más­napra átnyúló következményei; észlelte-e a beteg partnere légzésszünetek jelentke­zését; társulnak-e egyéb tünetek a horko­láshoz (pl. ingerlékenység, reggeli fejfájás, alvás közben fulladásszerű epizódok).

A második lépés az általános állapot fel­mérése, olykor fül-orr-gégészeti vizsgálattal kiegészítve. Ezt követi a testtömegindex és a nyakkörfogat mérése (>43 cm-es nyakbő­ség OSA-ra hajlamosít). Poliszomnográfiás alvásvizsgálatra elsősorban akkor lehet szükség, ha szóba jön a műtéti megoldás. A tükrözéses vizsgálat vagy a horkolás hallás alapján történő elemzése a légúti akadály felderítésében nyújthat segítséget, alkalmas lehet pl. a ritka légúti daganatok, ciszták ki­zárására. Esetenként hasznos a pajzsmirigy­funkció vizsgálata.

A horkolás enyhíthető!

Első lépésként hasznos a testsúly csök­kentése – ennek számos egyéb egészségi haszna is van. Segíthet a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkenté­se, nyugtatók elhagyása, a fizikai aktivitás növelése, bizonyos alvási pozíciók kerülése (pl. párnák, ékpárnák segítségével).

Az orr levegőáramlása a nyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppel, orrper­mettel javítható. Ha a horkolás csak nyi­tott szájjal való alvás közben jelentkezik, a szájat zárva tartó eszközök (pl. tapasz) alkalmazhatók. Sok más eszköz is kapható a horkolás csökkentésére; hatásukat nem támasztják alá bizonyítékok, de érdemes próbát tenni velük. A hálótárs nyugodt pi­henésének kiváló segédeszköze a füldugó.

A sebészeti eljárások célja a horkolást okozó anatómiai elváltozás megszünteté­se. A szóba jövő műtéti lehetőségekről fül-orr-gégész szakorvos tud tájékoztatást adni.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[191992] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.