hirdetés
hirdetés

Kamrai ritmuszavarok

Ritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szívverés üteme szabálytalanná válik. Ritmuszavarok esetén a szívverések percenkénti száma a normális 60–100- nál több vagy kevesebb, illetve megváltozik a szabályos ritmus, a szívmű­ködés ciklusai szabálytalanul követik egymást. Ebben a tájékoztatóban a szív kamráinak ritmuszavaraival foglalkozunk.

hirdetés

A szívműködést elektromos impulzu­sok szabályozzák, melyek központja a jobb pitvar falában elhelyezkedő szinuszcsomó. Innen az elektromos ingerület speciális rostok hálózatán keresztül jut el a szívizom egyes pontjaira, olyan módon, hogy az összehúzódások szabályosak, ritmusosak és hatékonyak legyenek. Ha ezek az elekt­romos jelek kórossá válnak, zavart szenved a szívizomzat koordinált, ütemes összehú­zódása is. A kóros impulzusok helye és jellege szerint a ritmuszavarok (aritmiák) különbözők. Elsődlegesen a szívkamrák feladata, hogy állandó mozgásban tartsák a vért az érrendszerben, ezért a ritmusza­varok közül a kamrai aritmiák fenyegetnek a legsúlyosabb következményekkel.

Ha a beteg vérkeringése leállt, a laikus
segítő a mentők megérkezéséig a mellkasra 
gyakorolt percenként legalább 100 erőteljes 
nyomással kísérelje meg fenntartani a keringést!
 

A kamrai aritmiák típusai

A ritmuszavar jellege szerint négy eset for­dulhat elő:
A szív túlságosan szaporán, de egyéb­ként szabályosan ver. Ez a tachikardia.
A szív túlságosan gyéren, de egyéb­ként szabályos ritmusban ver. Ilyenkor bradikardiáról beszélünk.
Időnként egy-egy szívverés rend­ellenesen rövid időn belül követi az azt megelőzőt. Ilyenkor a szívizomzat a korai összehúzódása miatt kevésbé hatékonyan pumpálja ki az érrendszerbe a vért.
A szívizomzat összehúzódása elveszí­ti szabályos ritmusát, a normálisnál reny­hébb, szaporább, szabálytalanabb. Ennek eredménye ugyancsak elégtelen pumpa­funkció. Kamraremegés (kamrafibrilláció) esetén a szívizomzat a szabályos izom-összehúzódások helyett csak remegéshez hasonló mozgást végez, mely nem képes a keringést fenntartani, a szövetek oxigén­ellátását biztosítani.

A kamrai aritmiák tünetei

A kamrai ritmuszavarok az esetek egy ré­szében semmilyen tünetet nem okoznak, ilyenkor csak kardiológiai vizsgálat derít fényt a szív rendszertelen működésére. Ha az állapotot tünetek is kísérik, azok leggyakrabban a következők: gyenge és/ vagy szabálytalan pulzus; általános gyen­geségérzés, állandó kimerültség; légszomj, nehézlégzés nyugalomban vagy enyhe ter­helés hatására; hirtelen rosszullét, ájulás; szívdobogásérzés (tudatosan megéljük sa­ját szívverésünket); vérnyomásesés; szédü­lés; mellkasi fájdalom; hirtelen szívleállás.

A ritmuszavar kivizsgálása

A kamrai ritmuszavar kivizsgálása is a kór­előzmény felvételével kezdődik: az orvos kikérdezi a beteget panaszai jellegéről, azok fennállási idejéről. Rákérdez arra is, észlelte-e, hogy pl. terhelés, étkezés, hir­telen hőmérsékletváltozás, stressz hatására könnyebben jelentkeznek vagy súlyosbod­nak a panaszai.

A szív vizsgálatának első lépése a hallga­tózás sztetoszkóppal vagy fonendoszkóppal. Az orvos speciális kardiológiai vizsgálatokat is kérhet. Ezek közül a leghétköznapibb az elektrokardiográfia (EKG), amely a szívmű­ködést görbe formájában ábrázolja. A görbe eltéréseiből következtetni lehet a szívbeteg­ség jellegére, a kamrai ritmuszavar formájá­ra. Az EKG-vizsgálat speciális formája az ún. Holter-monitorozás. Ehhez a betegnek az elektródákat 24 órán keresztül viselnie kell, miközben az azokhoz csatlakoztatott kismé­retű, hordozható berendezés rögzíti a szív­működés paramétereit. Ezt követően elemzik a tárolt adatokat, felállítják vagy pontosítják a diagnózist. A Holter előnye a közönséges EKG-vizsgálattal szemben, hogy nem csupán a szív pillanatnyi működéséről ad képet, ha­nem hosszabb távú elemzésre is módot nyújt a beteg mindennapi tevékenységei kapcsán.

Egyes esetekben képalkotó vizsgála­tokra is sor kerülhet.

A nyelőcsövön keresztül végzett ult­rahangvizsgálathoz ultrahangos vizsgá­lófejet vezetnek a nyelőcsőbe. Az általa kibocsátott nagy frekvenciájú ultrahang­nyaláb visszaverődési mintázata alapján részletgazdag felvételek nyerhetők a szív­ről, a szívüregek falvastagságáról, a szívbil­lentyűk állapotáról stb.

A kardiológiai mágnesrezonancia-vizs­gálat (MRI) az egyes szövetek víztartalma, a vízmolekulák mágneses térben való visel­kedése alapján alkot képet a szívről. Ma már lehetőség van funkcionális MR-vizsgálat végzésére is, mely nemcsak a szerkezeti eltérésekről, hanem a szívműködésről is információkat nyújt.

A kamrai aritmiák kezelése

Ritmuszavarokra hajlamosító tényezőkA kamrai ritmuszavarok nem mindig igényel­nek kezelést. Ha kezelés válik szükségessé, annak mikéntjét az aritmia kiváltó oka hatá­rozza meg. A kamrai ritmuszavarok kezelé­sében a következő módszerek jönnek szóba:
Defibrilláció. Külső elektromos im­pulzussal „kiütik” a kóros ritmust, ezzel helyreállítva a normális szabályos és rit­musos összehúzódásokat.
Gyógyszeres kezelés. A kamrai rit­muszavarok kezelésére többnyire béta-blokkolókat, antiaritmiás szereket adnak.
Rádiófrekvenciás katéterabláció. Erre akkor kerülhet sor, ha a kóros kamrai ritmust egy jól körülírható góc okozza a szívizomzat­ban, mely kóros elektromos impulzusokat el­indítva zavarja meg a normális szívműködést. Ilyenkor egy nagy éren keresztül bevezetett katéter segítségével a góc kóros elektromos aktivitása kiiktatható.
Angioplasztika. Az eljárás akkor ígér eredményt, ha a ritmuszavart a koszorúerek szűkülete vagy elzáródása idézi elő. Katéte­res módszerrel megnyithatók a szűkült vagy elzáródott erek, ezzel helyreáll a szívizom vérellátása. Az erek folyamatos nyitva tartá­sa érdekében fém hálók (sztentek) helyez­hetők a szűkült érszakaszba.
Pacemaker, ICD. A ritmuskeltő be­rendezés (pacemaker, ejtsd: pészméker) vagy az implantálható kardioverter defibrillátor (ICD) beültetésének célja, hogy a szív üregébe vezetett elektródák segítségével külső elektromos impulzusok vegyék át a szív kóros ingerképzésének, ingerületve­zetésének szerepét, ezzel megszüntetve a rendszertelen szívverést.

Kilátások kamrai ritmuszavarok esetén

A kamrai ritmuszavarok esetenként élet­veszélyes szövődményei kivédhetők, ha a kórállapotot idejében felismerik, azonnal megkezdődik a kezelés, és az orvos nyomon követi a beteg állapotát. Megfelelő gondo­zás mellett sok beteg teljes életet élhet.

A kamrai ritmuszavarok különös fi­gyelmet igényelnek a hivatásos sportolók és a veszélyes munkakörben dolgozók esetében. Ilyenkor csak alapos szakorvosi kivizsgálás dönthet a sporttevékenység vagy a munka folytatásáról.

Természetesen a kamrai aritmia hát­terében álló betegség jellege is nagyban befolyásolja a kórjóslatot és a kezelés mi­kéntjét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a ritmuszavar hátterében nagyon sokféle ok állhat. Ezért fontos, hogy a be­teg gyanú esetén azonnal forduljon or­voshoz, mert az a gyógyszer, amelyik egy másik, akár nagyon hasonló tünetekkel járó szívritmuszavarban hatásos, az ő számára hatástalan vagy veszélyes is lehet. Orvosi utasítás nélkül soha ne kezdjünk gyógy­szert szedni rendszertelen szívműködésre!

Beszélnünk kell a hirtelen szívhalálról is!

A kamrai ritmuszavarok legsúlyosabb követ­kezménye a hirtelen szívhalál: szívmegállás látható előzmények nélkül. Tévedés azt hinni, hogy a halál e formája inkább az idősebbeket veszélyezteti, hiszen a legtöbb eset 35 és 45 éves kor között fordul elő, férfiak körében gyakrabban, mint nők esetében. A hirtelen szívhalál legfőbb okai éppen a kamrai ritmus­zavarok, ezek közül is a kamrafibrilláció.

A hirtelen szívhalál veszélyét éppen az adja, hogy bár az esetek egy részében a be­teg bizonyos tünetek (pl. szédülés, szapora szívműködés) alapján megérzi a veszélyes ritmuszavar közeledtét, ennek legtöbbször semmilyen előjele nincs, sőt sok beteg ko­rábban nem is volt tudatában annak, hogy a szívével van valami baj.

A megelőzés érdekében a legfonto­sabb a panaszok alapján azonnal megkez­dett kivizsgálás és kezelés, szükség esetén a normális szívműködés tartós biztosítása pacemaker vagy ICD beültetésével.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[214884] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.