hirdetés

Krónikus mieloid leukémia

A krónikus mieloid leukémia (CML) a vért és a csontvelőt is érintő malignus he­matológiai betegség. A kórkép lényege, hogy a csontvelő túlzott mennyiség­ben termel fehérvérsejteket, úgynevezett granulocitákat. Ezek a – blasztoknak is nevezett – sejtek a csontvelőt fokozatosan elfoglalva akadályozzák a vér­sejtek képződését. Ezen túlmenően a blasztok a csontvelőből a keringésbe kerülnek és azzal a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljuthatnak.

hirdetés

Mivel a blasztok nem teljesen érett sejtek, nem is képesek úgy teljesíteni a fertőzések elleni védelem- ben, mint normális társaik. Az idő múltával a vörösvértestek képződésének zavara vérszegénységhez (anémiához) vezet, a vérlemezkék számának megfo­gyatkozása következtében pedig bevér­zések és/vagy horzsolások jelennek meg a bőrön.

 

A KRÓNIKUS MIELOID LEUKÉMIA OKA

 

A CML a csontvelő által termelt őssejtek­ben bekövetkező génmódosulásra (mu­tációra) vezethető vissza, ennek tudható be az éretlen fehérvérsejtek túlzott men­nyiségben történő termelődése. A beteg­ség hátterében álló kóros kromoszómát Philadelphia-kromoszómának nevezik. Egyelőre nem tisztázott, milyen hatásra következik be a betegséghez vezető gén­módosulás, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy nem veleszületett geneti­kai rendellenességről van szó, és a kóros gént az érintett beteg nem is örökítheti át utódaira.

 

A KRÓNIKUS MIELOID LEUKÉMIA TÜNETEI

 

Korai stádiumban a CML általában nem okoz tüneteket, és nem számít ritkaságnak, hogy a betegségre jellemző hematológiai eltérésekre más ok miatt végzett laborató­riumi vizsgálatok során derül fény.

Azokban az esetekben, amikor a beteg­séget tünetek is kísérik, az alábbi tünetek a leggyakoribbak:

állandó fáradtságérzés, kimerültség;

testsúlycsökkenés;

éjszakai izzadás;

a has bal oldalán jelentkező feszülés-érzés és duzzanat;

étkezések során korai teltségérzés;

sápadt bőr, légszomj;

hőemelkedés, láz;

már enyhe trauma kapcsán jelentke­ző horzsolások és vérzések;

gyakori fertőzések;

csontfájdalom.

A felsorolt tünetek közül egy vagy több jelentkezése vagy tartós fennállása, esetleg súlyosbodása sürgős kivizsgálást indokol. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a tünetek mögött nagyon sokféle egyéb betegség is állhat, ezek kizárása vagy bizonyítása orvosi feladat.

 

A KRÓNIKUS MIELOID LEUKÉMIA KIVIZSGÁLÁSA

 

CML gyanújakor a diagnózis alapját a vér­képvizsgálat és a csontvelő-aspiráció vagy -biopszia biztosítja.

A vérképvizsgálat során a legjellem­zőbb eltérés a fehérvérsejtek felszapo­rodása, éretlen sejtalakok megjelenése és az, hogy a vérkenetben egyidejűleg különböző fejlődési stádiumban lévő fe­hérvérsejtek láthatók. A vérlemezkék szá­ma lehet normális, emelkedett vagy csök­kent. Gyakori a vörösvértestek számának megfogyatkozása.

A csontvelőből aspirációval vagy biopsziával nyert mintából meghatározható a blasztok százalékos aránya, illetve de­tektálható a csontvelőben végbemenő szerkezeti változások mértéke.

Citogenetikai vizsgálattal igazolható a Philadelphia-kromoszóma jelenléte, mely a CML-esetek körülbelül 90 százalékában észlelhető.

A kivizsgálás keretében úgynevezett HLA-tipizálásra is sor kerül, amennyiben felmerül őssejt-transzplantáció szüksé­gessége és lehetősége a családtagok köréből.

A kezelés során is történnek kontroll­vizsgálatok, melyek célja a terápiás válasz nyomon követése. A citogenetikai válasz felmérések során a Philadelphia-kromo­szómára pozitív sejtek arányát határozzák meg a csontvelőben. A molekuláris válasz felmérése PCR (polimeráz láncreakció) vizs­gálattal történik: az úgynevezett BCR-ABL emelkedő szintje a terápiás hatás gyengü­lését vagy eltűnését jelzi. A BCR-ABL mutá­ció elemzésével előre jelezhető a terápiára adott válasz.

 

A KRÓNIKUS MIELOID LEUKÉMIA KEZELÉSE

 

A CML első kezelése általában egy egyszerű és többnyire jól tolerálható kemoterápiát jelent hidroxiurea hatóanyag adásával.

A definitív kezelés során az úgyneve­zett tirozin-kináz-inhibitor (TKI) gyógy­szercsoportba tartozó egy vagy több szer alkalmazására kerül sor. E gyógyszer­csoport tagja többek között az imatinib, a nilotinib és a daszatinib. A felsoroltak nem kemoterápiás szerek, hanem úgy­nevezett kis molekulájú biológiai készít­mények, melyek a betegséget okozó Phi­ladelphia-kromoszóma kóros génjének gátlása révén fejtik ki hatásukat. Ezeket az általában jól tolerálható gyógyszereket a betegnek naponta általában egyszer kell szednie élete végéig.

Jó hír, hogy a TKI szerekkel a CML-es betegek túlnyomó többségének álla­pota tartósan és nagyon jó hatásfokkal kordában tartható. A betegek többsége a kezelés mellett képes visszatérni koráb­bi életéhez és mindennapi munkájához. Ilyen értelemben a CML akár az olyan kró­nikus betegségekhez is hasonlítható, mint a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint vagy a cukorbetegség, melyek ugyan­csak rendszeres kontrollvizsgálatokat és élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé, ezen túlmenően azonban a betegek teljes értékű normális életet élhetnek.

 

ÉLET KRÓNIKUS MIELOID LEUKÉMIÁVAL

 

Kontrollvizsgálatok

Ahogyan már szó esett róla, kezelt CML eseteiben a betegnek nem feltétlenül kell feladnia korábbi életét. Rendkívül fontos azonban a pontos gyógyszerszedés és a rendszeres kontrollvizsgálatokon való megjelenés. A kontrollvizsgálatok célja a beteg állapotának és a terápiás hatás­nak a figyelemmel kísérése, az esetleges állapotromlás, visszatérő betegség vagy az akut leukémiához hasonló beteg­ségbe való átmenet korai felismerése és kezelése, a jelentkező mellékhatások észlelése és megszüntetése, például gyógyszerváltással.

A kontrollvizsgálatokra a kezelés megkezdését követően először gyakrab­ban kerül sor, majd megfelelő terápiás hatás esetén, mellékhatások hiányában az orvos ritkább orvosi viziteket írhat elő. Ugyancsak gyakoribb kontrollvizsgálatok szükségesek olyan körülmények (úgyneve­zett rizikótényezők) fennállásakor, melyek növelik az állapotromlás, a kiújulás, a sú­lyosabb betegségformába való átmenet, a mellékhatások vagy az elégtelen terápiás hatás kockázatát. Egyelőre sajnos nem áll rendelkezésünkre olyan specifikus mód­szer, mellyel csökkenthetnénk a betegség kiújulásának esélyét.

 

Gyógyszerszedés

Gyógyszeres kezeléssel jól kézben tartott betegségben, nyilvánvaló tünetek hiányá­ban az érintettekben felmerülhet a kér­dés: szükség van-e arra egyáltalán, hogy továbbra is szedjem a gyógyszereimet? Ezzel kapcsolatban a szakemberek nyo­matékosan hangsúlyozzák, hogy a CML kezelése élethosszig tartó gyógyszeres terápiát igényel, ezért saját elhatározás­ból semmiképpen nem engedhető meg a gyógyszerszedés felfüggesztése, szü­neteltetése vagy végleges abbahagyása. Különösen a szájon át szedhető gyógy­szerekre igaz, hogy azok orvos által előírt időpontokban és adagban történő szedé­se elsődlegesen a beteg felelőssége. Ne feledje, hogy csak az a gyógyszer használ, amit bevesz! Az orvosi utasításoktól való szándékos vagy véletlen eltéréssel a te­rápia sikerét és a tartós terápiás választ kockáztathatja. Tudományos kutatások igazolják, hogy szoros összefüggés van az orvosi utasítások megszegése, illetve a betegség kiújulása és az állapotromlás miatt szükséges kórházi felvételek száma között.

 

A mindennapok lelki terhei

A betegség maga, illetve annak kezelé­se sok beteg számára megnehezítheti a normális élethez és munkához való visszatérést. Problémát okozhat számuk­ra az állandó fáradtságérzés, kimerültség, a szexuális élet esetleges megváltozása, a testkép és önértékelés zavara, valamint a krónikus betegség okozta pszichés te­her. Azt tanácsoljuk, hogy adjon hangot aggodalmainak, félelmeinek és beteg­séggel kapcsolatos gondolatainak család­tagjai és barátai körében, és beszélje meg velük, miben és hogyan tudnak segíteni. A leghatékonyabb támogatást akkor vár­hatja tőlük, ha pontosan megfogalmazza számukra, milyen segítségre van szük­sége. Hasznos lehet az is, ha megosztja problémáit sorstársaival vagy orvosával is. Ma már sok intézményben áll rendel­kezésre onkopszichológus szakember, aki speciálisan a rosszindulatú daganatos be­tegségekhez társuló pszichés problémák kezelésének szakértője.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.