hirdetés

Uveitisz

Az immunrendszer feladata a külső károsító tényezők, a sérült elemek eltávolítása, mindeközben a saját alkotórészek azonosítása és kikerülése a védekezés során. A szem uveitisze vagy külső kórokozó hatására alakul ki, vagy azért, mert a megzavart immunvédekezés a „csapattársak” ellen fordul.

hirdetés

Mi az uveitisz?

Az uvea (latin szó, jelentése: szőlő) a szemészetben a szem középső, kül­lemében kékszőlőre emlékeztető ha­tároló rétegét jelenti, melynek részei elöl a szivárványhártya (a pupillát körülvevő színes gyűrű) és a sugár­test (melynek izmai lehetővé teszik, hogy a szem alkalmazkodjon a kö­zelre, illetve távolra nézéshez) és hátul az erekkel sűrűn behálózott érhártya (melynek erei a recehár­tyát, más szóval retinát táplálják). Az uveitisz a szem belső gyulladásával járó betegség, amelynek során a szö­vetek károsodása révén nem gyul­ladásos szövődmények is fellépnek, és a folyamat látásromláshoz vezet­het. Amikor az uveitiszekről beszé­lünk, tágabb értelemben az uveával szomszédos szövetek gyulladásával is foglalkoznunk kell, hiszen a szem részei nincsenek elválasztva egymás­tól, alakilag és működésükben szoros kölcsönhatásban vesznek részt a lá­tás biztosításában. Az uveitiszek nem tartoznak a leggyakoribb szembe­tegségek közé, de a vaksághoz vezető szembetegségek között az ötödik he­lyet foglalják el.

Mik az uveitiszek tünetei?

Az uveitiszek tünetei függnek attól, hogy a gyulladás milyen eredetű, hol van az „epicentruma”, mennyire heves, és mennyi ideje áll fenn. Az uveitisz jelen lehet kezdetben panaszmentes formában is, és látási vagy egyéb panaszokat csak a szö­vődmények kialakulásakor okoz. A betegség más formái viszont már kezdetben jellegzetes panaszokkal és tünetekkel járnak. A leggyakoribb panasz a fényérzékenység, a homá­lyos látás, úszkáló foltok látása, me­lyet jellegzetes, a szivárványhártya szélének megfelelően gyűrű alakot mutató vörösség, nagyon nagy mér­tékű gyulladás esetén az egész szem­felszínre kiterjedő, váladékozással nem járó vörösség kísérhet. Kiala­kulhat a szembogár letapadása, ami méretének, mozgásának és alakjának megváltozását okozza. Esetleg fájda­lom is jelentkezhet, ha az uveitiszhez a szaruhártya, ínhártya gyulladása vagy szövődményes magas szemnyo­más társul, vagy ha a gyulladás a lá­tóidegre is ráterjed.

Az uveitisszel járó panaszok és tü­netek egy része (pl. szemvörösség, látásromlás) közös a más szembe­tegségekben jelentkező tünetekkel, ezért hátterük elkülönítése csak sze­mész szakorvosi vizsgálattal lehetsé­ges. Ahogy előfordulhat hosszú ideig panaszmentesen a háttérben zajló uveitisz, úgy ennek ellentéte, az akár néhány nap alatt vaksághoz veze­tő károsodást okozó forma is léte­zik. A felsorolt jelek esetén nagyon fontos, hogy a betegséget ne kezdjük magunk, és ne hagyjuk nem szak­orvos által kezelni! Nem szabad ha­logatni a szemész szakorvos felkeresését, aki speciális műszerekkel és laboratóriumi vizsgálatokkal tudja feltárni az uveitisz sokféle, kívülről nem látható tünetét, a látásromlás okát. A gyógyításban, a látóképesség megőrzésében nagy szerepe van az időtényezőnek.

Mik az uveitiszek szövődményei?

A leggyakoribb szövődmény a szem­lencse elszürkülése. Az éppen zajló gyulladás idején átmenetileg kóro­san csökkenhet vagy megemelked­het a szemnyomás, amely a gyulla­dás rendeződésével helyreáll. A tartós gyulladás vagy a kezelés során hasz­nált szteroidtartalmú gyógyszerek tartós szemnyomás-emelkedéshez, zöldhályog kialakulásához is vezet­hetnek. A hosszan fennálló gyulladás – főként gyermekkorban – a szaru­hártyán, a szemrés területén meszes felrakódást eredményezhet, mely időlegesen eltávolítható. Kifejezett gyulladás a látóhártya vagy a látó­ideg vizenyőjét okozhatja. Ritkább szövődmények a látóhártya szakadá­sa, kóros érnövekedés a szemben, az üvegtestbe kerülő vérzés.

A szövődmények végleges károso­dások, melyek kezelése többnyire csak műtéti úton kísérelhető meg. A gyul­ladásos szembetegségekben végzett műtétek az átlagosnál nehezebbek és több szövődménnyel járhatnak, ered­ményességük korlátozott. A szövőd­mények megelőzése, és a gyógyszerrel biztosított gyulladásmentes időszak­ban végzett műtét fontos szempont az uveitiszek kezelésében.

Az uveitiszek okai

Gyulladást okozhatnak a szemben külső tényezők: kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák, élősködők, férgek), melyek sérülés útján köz­vetlenül juthatnak a szembe, vagy közvetve, a szervezet más részeinek (belélegzés, lenyelés, sebződés, nemi érintkezés, rovarcsípés következté­ben kialakuló) megbetegedése során a véráram útján másodlagosan is fer­tőzhetik a szemet. A fertőzéses for­mákat endoftalmitisznek nevezzük.

Az uveitiszt azonban sokszor az immunrendszer megváltozott, kó­ros működése idézi elő. Ilyenkor bel­ső eredetű, azaz endogén uveitiszről beszélünk. Az immunrendszer kóros működéséhez vezethet a szervezetben tartósan zajló fertőzés (góc), mely­nek során a kórokozó elleni küzde­lem mellett a saját szöveteket is ká­rosítja az immunrendszer. Bizonyos kórokozók megváltoztatják a sejtfel­színt, vagy hasonlítanak hozzá, így megzavarják a „sajátfelismerő” funk­ciót. Más esetben a saját alkotóré­szek megváltoznak, és „idegennek” látszanak az immunrendszer számá­ra (pl. daganatos betegség, öregedés). Vannak olyan betegségek, amelyekben az immunrendszer genetikailag meghatározottan kórosan fejlődik, ezért nem tud különbséget tenni a sa­ját és az idegen között, vagy bizonyos működése a genetikai változás követ­keztében hiányos, vagy folyamatos és eltúlzott lesz. Az immunrendszer hi­bás működése egy vagy több szervet is érinthet, pl. bizonyos szövettípuso­kat, amelyek a szervezet több pont­ján is jelen vannak. Ilyenkor többféle panasz, tünet jelenhet meg egyidejű­leg vagy egymás után. Az ilyen ös­szetett „autoimmun szindrómákban” a kórfolyamatok egyik célpontja lehet a szem.

Az uveitiszek okának gondos kivizs­gálása bonyolult, de nagyon fontos, mert ettől függ a kezelés mikéntje.

Az uveitiszek kezelése

A kezelés elkezdése előtt mindenek­előtt azt kell tudni, hogy felmerül-e fertőzéses eredet. Ha igen, úgy fertő­zés elleni kezelést kell indítani a hát­térben álló kórokozónak megfele­lően. A kórokozó gátlását követően – vagy amellett – a saját szöveteket is károsan érintő gyulladásos reakciót szteroidkezeléssel lehet csökkenteni.

Az endogén uveitiszek kezelé­se 50 évvel ezelőtt még nem volt le­hetséges, azok vaksággal végződ­tek. Manapság egyre több gyógyszer áll rendelkezésünkre. Az endogén uveitiszek azonban az immunrend­szer működésének tartós vagy vég­érvényes megváltozása miatt állnak fenn. A kezelés többnyire a beteg­ségfolyamat feltartóztatását érheti el, a megszüntetését csak ritkán. A ke­zelésre hosszan, akár élethosszig is szükség lehet, rövidebb vagy hos­szabb megszakításokkal.

A kezelés lényege az immunrend­szer túlműködésének csökkentése. Ilyen hatásuk van a szervezetünkben is jelen lévő kortikoszteroidok, me­lyek helyileg cseppek, a szem mel­lé vagy a szembe adott injekció vagy implantátum formájában alkalmaz­hatók, mindkét szem érintettsége esetén szájon át vagy vénás injekcióként adhatók. A kortikoszteroidok a leghatásosabb gyulladáscsökken­tő gyógyszereink. Alkalmazásuk rö­vid távon kevés, hosszú távon azon­ban sok mellékhatással jár. Ha tartós kezelésre van szükség, más, kiegé­szítő kezelést kell adni, ami az im­munrendszer működését központi szinten csökkenti. Ezeket a gyógy­szereket immunszuppresszánsoknak nevezzük. Hatásosságuk nem éri el a szteroidokét, de mellékhatásuk is kevesebb, és kombinálva is alkalmazhatók. Így csökkenthető a szteroid alkalmazásának ideje vagy dózisa.

A harmadik, újnak számító gyógy­szercsoportot az immunrendszer mű­ködését speciálisabb ponton módosító, ún. biológiai szerek alkotják, amelyek a szervezetünkben is előforduló típu­sú molekulák, és előállításuk is bioló­giai úton történik. Igen jó hatásúak, számuk gyarapszik, de alkalmazásuk­kal még csak rövid távú tapasztalatok vannak.

A gyógyítás során az orvos a gyógyszermellékhatások és a betegség okoz­ta károsodások mérlegelésével tesz javaslatot, és csak a beteg beleegyezé­sével indít kezelést. Az eredményességhez nélkülözhetetlen a gyógyított személy együttműködése.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

Dr. Dohán Judit
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.