hirdetés
hirdetés

Bőrgyógyászat, onkológia

A bőr malignus melanómája az alapellátás szemszögéből

A bőr malignus melanómája az összes bőrrák 3−5%-át teszi ki, de a bőrrák okozta halálozás mintegy 75%-áért felelős. Fokozottan veszélyeztetettek azok a személyek, akiknek a bőrén nagyobb számban vannak anyajegyek, diszpláziás (atípusos) névuszok, illetve a családjukban előfordult hasonló betegség. A gyanús festékes elváltozások esetében mindig el kell végezni a biopsziát. A kimetszés alapvető szempontja, hogy a patológus meghatározhassa a lézió penetrációjának mélységét (Breslow-mélység), mert ez a primer tumor ér­tékelésének fontos prognosztikai paramétere. A korai felismerés javítja a túl­élést, ezért elengedhetetlen, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok is tisz­tában legyenek a melanóma gyanújeleivel, a gyanús pigmentált elváltozások kivizsgálásával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Donald W. Shenenberger, CDR, MC, USN
a szerző cikkei

Dr. Gilde Katalin, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.