hirdetés

0-ás vércsoportban kisebb a 2-es típusú diabétesz kockázata

Ismeretes, hogy az örökölt AB0, illetőleg az Rh faktorok bizonyos mértékig összefüggésben vannak a kardiovaszkuláris betegségek és daganatos betegségek lefolyásával. A 0-ás vércsoporthoz képest az AB vércsoportokban magasabb a stroke és a diabétesz kockázata, ez utóbbit egy most megjelent közlemény is alaátámasztja.

hirdetés

A vércsoport és bizonyos betegségek kockázata közötti összefüggések mechanizmusa nem ismeretes. Felmerült, hogy a humán AB0 lókusz befolyásolhatja az endoteliális és gyulladásos markereket, pl. a VIII. faktor – von Willebrand faktor komplexet (vWF), mely magasabb arányban van jelent nem 0-ás vércsoportú egyénekben. Ráadásul az AB0 vércsoportok összefüggésben vannak a plazma szolubilis intercelluláris adhéziós molekula 1 (sICAM-1) és a TNF-receptor 2 (TNF-R2) szintjeivel. Mindkét marker a 2-es típusú diabétesz emelkedett kockázatával jár, tehát alátámaszthatja a megfigyeléseket. Egy legújabb közlemény szerint az ABO vércsoport is egy olyan genetikai tényező, amely szabályozza a bélrendszerben található mikroorganizmusok együttesét, amely viszont befolyásolhatja az energiaegyensúlyt, a cukoranyagcserét és az alacsony fokú (low-grade) gyulladást.

2014. december 18.-án a Diabetológia lapban online megjelent közleményben Dr. Guy Fagherazzi (Paris-South University, Villejuif) és munkatársai egy nagy, prospektív epidemiológiai vizsgálat eredményeiről számoltak be ebben a témában. Az E3N kódjelű prospektív kohorsz vizsgálatban 1990 óta 98 995 pedagógusnő vett részt abból a célból, hogy a krónikus betegségek kockázati faktorait kutassák. Az ismert cukorbetegek, a kardiovaszkuláris betegek és az ismeretlen ABO csoportú betegek kizárása után 82 104 értékelhető nőbeteg maradt az analízisben, közülük 3 553-nál igazolt 2-es típusú diabétesz állt fenn a megfigyelési időszak alatt (1990-2008).

Kondicionális logisztikai regressziós modellt használtak a „nested case-control” vizsgálatban. A legfontosabb változók az AB0 vércsoportok (0, A, B, vagy AB, ahol a 0-csoportot használták referenciának), valamint az Rh-csoportok és az AB0-k kombinációi voltak (0 Rh-pozitív, 0 Rh-negatív, A Rh-pozitív, A Rh-negatív, B Rh-pozitív, B Rh-negatív, AB Rh-pozitív, AB Rh-negatív, ahol az 0 Rh-negatívot használták referenciának). Az A vércsoportú személyeknél szignifikánsan magasabb volt a 2-es típusú diabétesz előfordulása, mint a 0 típusban (HR: 1,10 (95%CI 1,02-1,18). De ugyanezt lehetett megfigyelni a B vércsoportba tartozó személyek és a 0 vércsoportba tartozók összehasonlításakor (HR: 1,21 (95%CI 1,07-1,36). Az AB vércsoportú személyek és a 0 vércsoportú személyek diabétesz gyakorisága között a különbség nem érte el a statisztikai szignifikancia határát (HR: 1,17, 95%CI 0,99-1,39). Nem volt statisztikai különbség az RH-pozitív és az RH-negatív betegek 2-es típusú diabétesz mellitus kockázata között sem (HR: 0,96, 95%CI 0,88-1,05).

A diabétesz kockázata a B Rh-pozitív vércsoportú betegeknél növekedett leginkább (HR: 1,35, 95%CI 1,13-1,60). Szintén a 2-es típusú diabétesz kockázatának erős növekedésével kell számolni az AB Rh-pozitív vércsoportú egyéneknél is (HR: 1,26, 95%CI 1,02-1,57).

Egy külön esetkontrol vizsgálati alcsoportban az éhezési vércukor-értékekhez és a lipid koncentrációkhoz való igazítás sem változtatta meg a fenti összefüggéseket.

Dr. Fagherazzi szerint ez volt az első olyan vizsgálat, mely prospektív módon kereste az egyes vércsoportok és a 2-es típusú diabétesz közötti összefüggéseket, de kizárólag nőnemű személyeket vizsgáltak.  „Még egyelőre túl korai végső következtetéseket levonni, ahhoz meg kellene ismételni a vizsgálatot más betegpopulációkon is”. „A 2-es típusú diabétesszel foglalkozóknak figyelembe kell venniük a beteg vércsoportját is, ami egy potenciális kockázati faktor”.

     

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Diabetologia

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.