hirdetés

2016 január-februárjában engedélyezett ill. pozitív elbírálásban részesült gyógyszerek

Cikkünk összefoglalja azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyeknek a forgalmazási engedélyét az Európai Bizottság kiadta az idei év első két hónapjában. 

hirdetés

Az EMA pozitív elbírálása nyomán az Európai Bizottság az idei év első két hónapjában az alábbi táblázatban szereplő gyógyszerek forgalmazási engedélyét adta ki.

EB: 2016 január-februárjában forgalmazási engedélyt kapott gyógyszerek

Onkológia

Imlygic

talimogén laherparepvec

melanóma kezelésére

Tagrisso

osimertinib

lokálisan előrehaladott vagy áttétes nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére

HIV

Lopinavir/Ritonavir Mylan

lopniavir/ritonavir

HIV-fertőzés kezelésére

Vakcinák

Vaxelis

Diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris komponens), hepatitisz B (rekombináns DNS), poliomielitisz (inaktivált) és b típusú Haemophilus konjugált vakcina (adszorbeált)

Diftéria, tetanusz, pertusszisz, hepatitisz B, poliomielitisz és a Haemophilus influenzae (Hib) baktériumok által okozott invazív betegségek elleni védekezésre

Egyéb

Episalvan

nyírfakéreg-kivonat

Felnőttek részleges vastagságú sebeinek (olyan sebek, amelyeknél a bőr felső rétege elveszett, például égés miatt vagy bőrátültetés során) kezelésére

A forgalmazásra engedélyezett gyógyszereken kívül az EMA CHMP bizottsága pozitív véleményt fogalmazott meg az alábbi táblázatban szereplő gyógyszerekről, így ezek forgalmazási engedélyének kiadása körülbelül két hónapon belül várható:

EMA CHMP: 2016 január-februárjában pozitív véleményt kapott gyógyszerek

Onkológia

Lonsurf

trifluridin/tipiracil

Kolorektális rák kezelésére

Palonosetron Hospira

palonozetron

hányinger és hányás megelőzésére felnőtt, kemoterápiában részesülő daganatos betegeknél

Hematológia

Alprolix

eftrenonakog-alfa

hemofília B-ben szenvedő betegeknél a vérzés kezelésére és megelőzésére

Idelvion

albutrepenonakog-alfa

hemofília B-ben szenvedő betegeknél a vérzés kezelésére és megelőzésére

HIV

Descovy

emtricitabin/tenofovir alafenamid

HIV-fertőzés kezelésére

Immunológia

Taltz

ixekizumab

Pszoriázis kezelésére

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.