hirdetés

A 2022-es év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalata – 2. rész (J&J, Roche, Merck & Co)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

hirdetés

 

2. helyezett

 

Johnson & Johnson

2022-es forgalom: 94,94 milliárd USD

Központ: New Brunswick, New Jersey, USA

2021-es forgalom: 93,77 milliárd USD

 

A gyógyszeripar, az orvosi eszközök és az általános egészségipar területén egyaránt aktív globális egészségügyi konglomerátumként a Johnson & Johnson már tíz éve kibérelte listánk első helyét, idén viszont egyet hátrébb kellett lépnie a Pfizerrel szemben. Megjegyzendő azonban, hogy mivel a J&J eredményeibe mindig beleszámolják az egyéb divíziók által elért forgalmi adatokat is, a Pfizerrel való összehasonlítás kissé sántít, még akkor is, ha a J&J sok divíziója közül történetesen a gyógyszeripari a legjelentősebb. Ennek a szűken vett gyógyszeripari ágazatnak a 2022-es árbevétele 52,56 milliárd dollár volt, ami 2%-os növekedést jelent a 2021-es évhez képest. A bővülés fő motorjai a Darzalex (daratumumab) onkológiai készítmény, az immunológiai piac egyik legnagyobb blockbustere, a Stelara (usztekinumab) és a prosztatarák kezelésében alkalmazott Erleada (apalutamid) voltak.

A J&J portfóliójában is találhatók azonban olyan készítmények, amelyek forgalma az előző évben különböző okokból visszaesett. Ilyen volt a Remicade (infliximab), amely a bioszimiler készítmények 2016-ban megkezdődött térhódításának esett áldozatul, így ez nem számít meglepetésnek. Sokkal inkább váratlan viszont az AbbVie-vel közösen forgalmazott Imbruvica (ibrutinib) forgalmának 13%-os csökkenése (2022: 3,78 milliárd dollár), amelynek hátterében egy versenytárs, a BeiGene által piacra dobott Brukinsa (zanubrutinib) sikere áll. Ez azért meglepetés, mert a 2013-ban engedélyezett Imbruvicának most kellene növekedési fázisának közepe táján tartania, viszont úgy tűnik, a Brukinsával nem tudja tartani a lépést.

A J&J egyéb ágazatai sem teljesítettek rosszul, az orvosi eszközök 27,43 milliárd, az általános egészségipari készítmények pedig 14,95 milliárd dolláros árbevételt generáltak, de ez utóbbi divíziót az anyacég a Kenvue névre keresztelt önálló vállalatba fogja kiszervezni, jelenleg az átszervezési folyamat a kellős közepénél tart.

Bár a J&J gyógyszeripari divíziója az utóbbi években robusztusan növekedett, 2023-ban és a további években komoly versenyre számíthat: idén szeptemberben lejárnak ugyanis a vállalat egyik blockbuster szerének a Stelarának az amerikai szabadalmai, és több rivális készítmény áll ugrásra készen (egyes bioszimilerek már a fejlesztés késői fázisában vannak, mások pedig már meg is kezdték az engedélyeztetési eljárást az FDA-nél).

Összességében azonban a Johnson & Johnson gyógyszeripari divíziójának jövője mégiscsak rózsásnak tűnik, főleg a Legend Biotech céggel közös CAR-T terápia, a Carvykti térnyerése, valamint a depresszió elleni Spravato (eszketamin) szépen növekvő forgalma miatt. A Stelara szabadalmainak lejárta miatt valószínűsíthető kiesést is figyelembe véve a szakértők 2025-re a divíziónak 60 milliárd dollár körüli forgalmat valószínűsítenek.

 

3. helyezett

 

Roche

2022-es forgalom: 66,26 milliárd USD

Központ: Bázel, Svájc

2021-es forgalom: 68,71 milliárd USD

 

A Roche tavalyi évét több gyógyszerfejlesztési kudarc, a bioszimilerek elleni küzdelem és a COVID-19 elleni készítmények visszaeső forgalma határozta meg. Az amerikai piacon felerősödött a verseny a svájci óriáscég három blockbuster gyógyszerével szemben is (Rituxan, Herceptin, Avastin), ami együttesen 2 milliárd dollár körüli forgalomcsökkenést eredményezett. Visszaesett továbbá a súlyos COVID kezelésében alkalmazott Actemra forgalma is, a 22%-os csökkenés végül 2,9 milliárd dolláros forgalomnál állt meg, és a vállalat teljes COVID palettája is 10% körüli visszaesést könyvelhetett el (4,2 milliárd dollár). A pandémia visszaszorulását követően a Roche 5 milliárd dollárt meghaladó forgalomcsökkenésre számít, de a 2022-es évben a svájci frankban számolt teljes árbevétel még szerény mértékű növekedést mutatott (62,8 milliárdról 63,28 milliárd frankra), és a vállalat forgalma csak a svájci frank-dollár árfolyam változása miatt mutat csökkenő tendenciát.

Bizakodásra adhat okot, hogy több blockbuster készítmény forgalma is tovább nőtt 2022-ben, és ezek között igen jelentősen bővülő árbevételű szerek is vannak. Ilyen például a Hemlibra (emicizumab) 27%-os, a szklerózis multiplex terápiájára szolgáló Ocrevus (okrelizumab) 17%-os, és a PD-L1 gátló Tecentriq (atezolizumab) 14%-os növekedése. Ezekre a gyógyszerekre is igaz viszont, hogy egyre több a piacon a versenytárs, ami a jövőben beárnyékolhatja sikerüket. Az Ocrevus piacán a Novartis és a TG Therapeutics jelent meg anti-CD20 hatóanyagú készítményeivel, és a Kesimpta (ofatumumab), valamint a Briumvi (ublituximab) is veszélyes rivális. Az A-típusú hemofília gyógyszereinek piacán a Biomarin génterápiás készítményét, a Roctaviant az Európai Unióban már engedélyezték, de az FDA még nem zárta le a vizsgálatokat. A Tecentriq pedig korai stádiumú tüdőrák indikációban kapott jelentős versenytársat a Merck Keytrudájának személyében.

Bőven akadnak azonban a Roche számára kedvező hírek is, ilyen például, hogy az otthoni adagolásra alkalmas SMA-kezelés, az Evrysdi (riszdiplám) 87%-os forgalombővüléssel átlépte az 1 milliárd dolláros blockbuster álomhatárt. Jól teljesít a makuladegeneráció kezelésére szánt Vabysmo (faricimab) is: több mint 600 millió dollárt hozott annak ellenére, hogy csak 2022 januárjában kapott FDA engedélyt, és máris a Bayer Eyleájának (aflibercept) egyik legnagyobb riválisaként tartják számon. Szintén tavaly bólintott rá az FDA a Roche első bispecifikus (CD20×CD3) készítményére follikuláris limfóma indikációban (Lunsumio, moszunetuzumab), de idén már egy újabb hatóanyag, a glofitamab is engedélyt kaphat.

A jó híreket beárnyékolja, hogy több klinikai vizsgálati program is sikertelennek bizonyult. Az egyik legnagyobb kudarc az Alzheimer-kór terápiájában vizsgált gantenerumab felfüggesztése volt, és egy nagyon várt TIGIT-gátló hatóanyag sem mutatott hatásosságot a progressziómentes túlélés végpontban - bár itt a Roche még reménykedhet abban, hogy a fázis III. vizsgálatban a teljes túlélés javulást mutathat.

A Roche tavaly komoly vezetőváltásokon is átesett, miután a gyógyszerdivíziót vezető Bill Anderson a Bayerhez igazolt, ezen felül új CEO-val (Thomas Schinecker) és új elnökkel (Severin Schwan) indították az új évet.

 

4. helyezett

 

Merck & Co.

2022-es forgalom: 59,28 milliárd USD

Központ: Kenilworth, New Jersey, USA

2021-es forgalom: 48,7 milliárd USD

 

A leginkább az oltóanyagok területén szerzett szakértelméről híres Merck & Co. számára nagy kudarcot jelentett, hogy lemaradt a COVID-19 elleni vakcina fejlesztésében vívott versenyben, bár később ők is piacra dobtak egy orálisan adagolható antivirális készítményt, a Lagevriót (molnupiravir), ami korántsem nevezhető sikertelennek, hiszen a 2021-es 952 millió dolláros forgalma 2022-ben csaknem 5,7 milliárd dollárra nőtt. Ez a Lagevrio által behozott durván 4,7 milliárd dollár adta a Merck 2022-es 22%-os forgalomnövekedésének jelentős részét. Az is igaz viszont, hogy a pandémia visszaszorulásával az idei évre már csak 1 milliárd dollár körüli árbevételt jósolnak a szernek, ezért a Merck idei forgalmát a szakértők az 57,2-58,7 milliárd dollár közötti tartományban valószínűsítik.

A Merck másik jelentős sikerét zászlóshajó készítményével, a blockbuster Keytrudával érte el: a szer 22%-os forgalomnövekedéssel 20,9 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami a vállalat teljes árbevételének 35,2%-a. Ez a későbbiekben azért lehet fontos, mert a Keytruda szabadalmi védettségei 2027-2028 során járnak le. Szerencsére több olyan blockbuster készítmény is van a Merck tarsolyában, amelyek képesek lehetnek arra, hogy a vízen tartsák a cég hajóját, ráadásul ezek közül három már 2022-ben is igen szépen szerepelt. A Gardasil HPV-vakcina például 22%-os növekedést produkálva 6,9 milliárdot hozott a házhoz, és a történet még csak most kezdődik el igazán, mivel úgy tűnik, hogy Kínában az idei évben jelentősen bővülhet az oltóanyag iránti kereslet. Jó teljesítményt nyújtott a petefészkrák elleni olaparib hatóanyagú Lynparza (13%-os bővülés, 1,1 milliárd dollár), az anti-izomrelaxáns Bridion (szugammadex, +10%, 1,7 milliárd dollár) és a varicella elleni Varivax oltóanyag is (+5%, 2,2 milliárd dollár). További jó hír a Merck számára, hogy jó úton halad a blockbuster státusz felé a hepatocelluláris karcinóma kezelésére javallott Lenvima (lenvatinib), amely 24%-os növekedéssel 876 millió dolláros árbevételt hozott, és most már a Keytrudával kombinációban is használják.

Fekete bodorfelhőként úszik be a napsütötte kilátások égboltjára a diabétesz termékpaletta árbevételének jelentős, 1,23 milliárd dolláros visszaesése, amely ráadásul jogi eljárásokkal (a Januvia/Janumet amerikai szabadalmi védettsége körüli viták) valamint gyártási hibákkal (nitrozamin szennyeződés) is terhelt volt a tavalyi évben. A 15% körüli forgalomcsökkenés miatt 4,5 milliárd dollárt kasszírozott a Merck a korábbi, stabilan 5 milliárd dollár feletti árbevétel helyett – valószínűleg ezen szegmens stabilizálódása esetén 60 milliárd dollár feletti forgalommal zárta volna a cég a 2022-es évet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2022 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.