hirdetés
hirdetés

A bakteriális vaginosishoz társuló biofilm kimutatása: multiplex Gardnerella vaginalis és Atopobium vaginae FISH vizsgálat peptidnukleinsav próbák alkalmazásával

A bakteriális vaginosis (BV) gyakori kórállapotnak számít a reproduktív korú nők körében, egyben növeli a szexuálisan terjedő fertőzések (pl. HIV-infekció) előfordulásának kockázatát, terhességben pedig fokozott koraszülési kockázattal társul. A BV egy diszbiotikus kórállapot, melynek etiológiája jórészt ismeretlen. A betegség jellemzője a hüvely mikrobiális összetételének megváltozása: az egészséges vaginalis mikrobiomot alkotó Lactobacillus speciesek helyét BV-asszociált mikroorganizmusok váltják fel, mint amilyen például a Gardnerella vaginalis. Több tanulmány is igazolta azonban, hogy a G. vaginalis jelenléte önmagában nem elegendő a BV diagnózisához. A G. vaginalis az olyan esetek 50−70%-ában is kimutatható, ahol a Nugent-score alapján nem áll fenn BV. A G. vaginalis különféle virulenciafaktorokat (pl. vaginolizin, szialidáz) expresszál, és biofilmképző képessége révén fokozott toleranciája áll fenn a lactobacillusok által termelt tejsavval és a hidrogén-peroxiddal szemben, és fokozottan ellenáll az antimikrobás kezelés hatásának is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.