hirdetés

A bázispárosodási hibák javításának elégtelensége vastagbélrákban: prognosztikai vagy prediktív biomarker?

A colorectalis rákok (CRC, colorectal cancer) kialakulásának Fearon és Vogelstein által két évtizeddel ezelőtt felállított genetikai modellje nagyjából megállja ugyan a helyét, de mára egy összetettebb, sokrétűbb szemléletté nőtte ki magát. Meglehetősen bosszantó ez a klinikusok számára, hiszen szinte nincs példa a gyakorlatban is a beteg javára alkalmazható biomarkerre. Természetesen ott a K-rasmutációt hordozó tumorok epidermális növekedési faktor receptor (EGFR, epidermal growth factor receptor) ellenes antitestterápiával szembeni látszólagos rezisztenciájának példája, amely bekerült a klinikai gyakorlatba, de ezenkívül nincs olyan CRC-biomarker, ami rutinszerűen szerepelne bármely kezelési irányelvben vagy algoritmusban. Sok felkapott jelölt volt (p53, timidilát-szintáz, a heterozigóta jelleg elvesztése a 18q kromoszómán, hogy csak néhányat említsünk), majd ezek mind elvesztek a nem kellő statisztikai erővel megtervezett vizsgálatok, a mérési módszerek technikai változatossága és a megfelelő kontrollokkal el nem végzett adatvalidálás homályában. Addig is, amíg várunk a prognózis és a predikció többgénes mintázatával kapcsolatos jól felépített vizsgálatok hivatalos eredményére, maradt egy jelölt a régi modellből: a bázispárosodási hibák javításának elégtelensége (dMMR, defective mismatch repair).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
David J. Kerr és Rachel Midgley
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.