hirdetés

A beteg mikrobióta egyesített elmélete

A Nature Microbiology-ben ismertetett Anna Karenina hipotézis szerint minden egyensúlyát vesztett mikrobiom a saját speciális módján beteg.

hirdetés

Jesse Zaneveld, Ryan McMinds és Rebecca Vega Thurber Lev Tolsztoj Anna Karenina című regényének híres első mondatát –  „A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.”– használták fel hipotézisükhöz, amellyel, úgy vélik, sikerült megmagyarázniuk a mikrobiomkutatás eddigi eredményeinek ellentmondásait (Stress and stability: applying the Anna Karenina principle to animal microbiomes; Nature Microbiology).

A mikrobiológusok 2009-ben a floridai korallzátonyokat kezdték tanulmányozni, hogy kiderítsék, miként befolyásolja azok mikrobiomját a mezőgazdasági szennyeződés (a műtrágyákból származó nitrogén, foszfor) és a túlhalászat, írja az eredményekről beszámoló cikkében Ed Yong (A Grand Unified Theory of Unhealthy Microbiomes; The Atlantic). A vizsgálat hasonlóan zajlott a többszáz humán vizsgálathoz, amelyekben egészséges és beteg emberek mikrobiomját hasonlítják össze: nem speciális patogéneket kerestek, hanem az egyensúly felborulásának jeleit, amikor egyes fajok a többiek fölé kerekednek, más fajok egyedszáma jelentősen lecsökken, és a mikrobiom egésze válik kórossá.

A három éven át tartó korall-vizsgálat először nagy csalódással zárult: a kutatók jelentős változásokat detektáltak, azonban a változásokban semmilyen konzisztens mintázatot nem sikerült kimutatniuk. A stresszelt korallok mikrobiomja változatosabbá vált, de a változás nem speciális irányban történt, hanem minden irányban. Zaneveld – a csapat matematikusa – azonban összehasonlító elemzésbe kezdett: először egy HIV-szerű vírussal fertőzött csimpánzok mikrobiomját tanulmányozó kutatásban, majd hamarosan más mikrobiom-vizsgálatok eredményeiben is hasonló eltérésekre lett figyelmes: a stresszelt állatok mikrobiomjában minden esetben megnőtt a változatosság. A mikrobiológusok most úgy vélik, ez a trend mindenféle mikrobiomra igaz, akár korall, akár csimpánz, akár ember a gazdaállat: stressz vagy betegség hatására a gazdaállat elveszti az ellenőrzést a mikrobiomja felett, és a mikrobiom változása nem megjósolható módon, hanem véletlenszerűen történik – minden egészségtelen mikrobiom a saját egyedi módján beteg.

Az Ed Yongnak nyilatkozó Vega Thurber elmondja: ma már ezt a mintázatot látják szinte valamennyi olyan tanulmányban is, ami egészséges és beteg emberek (alkoholisták, dohányosok, HIV-betegek, cukor-, Crohn- vagy egyéb autoimmun betegségben szenvedők) mikrobiomját hasonlítja össze, vagyis az Anna Karenina hipotézis a beteg mikrobióta egyesített elmélete lehet.

Nem minden korábbi vizsgálat eredménye illeszkedik az Anna Karenina hipotézishez, némelyikben találtak speciális mikrobiom-változásokat, azonban Vega Thurber szerint az ilyen eredmények leginkább redukcionista kísérletekből származnak, amelyekben a laboratóriumi állatok szigorúan kontrollált körülmények között élnek. Az Anna Karenina-mintázat kialakulásához pedig nagyban hozzájárul a való élet zavarossága: ha egy gazdaállat képtelenné válik arra, hogy kontroll alatt tartsa a mikrobiomját, azok a baktériumfajok fognak felszaporodni a szervezetében, amelyek aktuálisan fellelhetők a környezetben vagy az ételben. Márpedig a potenciális támadók szignifikánsan különböznek a különböző környezetekben.

A beteg mikrobióta egyesített elmélete a mikrobiomkutatás számos ellentmondását is megmagyarázhatja. Így pl. a korai vizsgálatok azt találták, hogy az elhízott és a sovány emberek mikrobiomja két fő bélbaktériumcsalád előfordulási arányában különbözik (elhízottak: több Firmicutes és kevesebb Bacteroidetes). A későbbiekben azonban nem sikerült az F/B arány szerepét igazolni, sőt semmilyen más mikrobióta-mintázatot sem találtak az obezitás hátterében. Az obez – és a normál testsúlyú – emberek mikrobiomja minden vizsgálatban más és más.

Az Anna Karenina hipotézisnek fontos következménye lehet, ugyanis sokan próbálják a különböző betegségeket (a lista hosszú: az allergiától, asztmától kezdve, a gyulladásos bélbetegségeken át a rákig) a mikrobiom módosításával, egyre jobb probiotikumokkal és egészségesekből származó széklet transzplantációjával kezelni. Ha azonban a mikrobióta véletlenszerűen alakul, nehéz megállapítani, hogy mi számít egészségesnek, és mi alapján standardizálható a kezelés.

Az egészséges mikrobiomok között is hatalmas az eltérés; a humán mikrobiomok messze nagyobb variábilitást mutatnak, mint a genomok, és ennek senki nem tudja az okát. Két nagyméretű vizsgálat, ami többszáz faktor (pl. táplálkozás, életkor, testsúly, kórtörténet) befolyását elemezte, a humán mikrobiom variábilitásának mindössze 8–19%-a mögött talált okot (Alexandra Zhernakova és munkatársai: Population-based metagenomics analysis reveals markers for gut microbiome composition and diversity, valamint Gwen Falony és munkatársai: Population-level analysis of gut microbiome variation; Science). Vagyis, nem mondható meg, hogy az egyik variáció egészségesebb-e a többinél, és bizonyosan nem jelenthető ki, hogy a szervezetünkben élő mikrobák csak egy módon képesek kialakítani azt a bizonyos boldog családot.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.