hirdetés

A bioprosztetikus szívbillentyű trombózisa

Az amerikai Mayo Klinika és a Medscape közös video-sorozatában Dr. Christopher V. DeSimone (kardiológus, a CV marketing orvosigazgatója) és a speciális téma szakértője, Prof. Dr. Sorin Pislaru (konzultáns orvosprofesszor, szintén Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) beszélgetett a bioprosztetikus implantált szívbillentyű trombózisáról BVPT.

hirdetés

Elsőként az 1960-as években Dr. Carpentier implantált más élőlényből származó szövetet (xenograftot) egy betegbe. Akkor még nem volt sem echocardiográfia, sem kardiális CT, ezért csak egy kicsivel később jelentek meg olyan közlemények, amelyek a bioprotézis körül kialakult trombózisról (BPVT) számoltak be. Azóta kiderült, hogy ez a szövődmény sokkal gyakoribb, mint azt eredetileg gondolták.

Mivel a beültetés során minden beteg rutinszerűen antikoaguláns kezelést kap, nem lenne várható ez a szövődmény. A protézist a beültetés után 3 hónappal már újonnan képződött endothel vonja be, így azt gondolhatnánk, hogy a beteg már túl van a veszélyen. A valóságban viszont a trombózis 2-4 sőt, akár 10 évvel az implantáció után következik be. Jelentős hányaduk a bioprotézis beültetése utáni első és a harmadik év között alakul ki, ezt az időszakot tartjuk ezért a legkockázatosabbnak.

A BPVT gyakorisága

Ez az igen súlyos probléma betegeinkre nézve számos következménnyel járhat. Nem könnyű az esemény valódi gyakoriságáról képet kapni, hisz az nagymértékben függ a bevont résztvevők egyedi sajátosságain túl a vizsgálat módszereitől is. A Mayo Klinika munkatársai Prof. Dr. Sorin Pislaru vezetésével a 2011-2012-ben kezelt betegek között viszonylag ritkának találta a szövődményt, azok között, akiknél a bioprosztetikus billentyű reoperációjára volt szükség a reoperáció 11%-ban BPVT megjelenése miatt történt. Ha azonban a Mayo Klinikán ezidő alatt végzett összes bioprosztetikus implantációkat vizsgáljuk, akkor a BPVT gyakorisága mindössze 1%-nak adódott.

2015-ben jelent meg a N Engl J Med-ben Dr. Raj Makkar közleménye, arról a vizsgálatról, amelyben 4 dimenziós CT-vel (4DCT) ellenőrizték a katéteren keresztül végzett aorta-billentyű implantációkat (TAVR). A TAVR gyakorisága lényegesen magasabbnak adódott: az első hónapban kb. 10-20% között volt. Számos más nyilvántartás szerint a TAVR-ok utáni első hónapban a BPVT előfordulása 10-15% körül van.

Az összehasonlíthatóságot gátolja, hogy nem tudjuk, mi a különbség két eljárás utáni gyakoriság között, nem is ellenőrizitek mindenkit CT-vel, így nem biztos, hogy minden trombózisos esetet felderítettek. A klinikai vizsgálatokban résztvevő TAVR-os betegeknél nem minden esetben végeztek antikoagulációt, néha kettős thrombocytagátló kezelést adtak.

 

Transzkatéteres, vagy műtéti billentyűpótlás?

Mivel mostanában a billentyűpótlás legtöbbször katéteren keresztül történik, a trombózis kialakulását az alkalmazott antithrombotikus/antikoaguláns kezelések is befolyásolják. Bár a két eljárás is különbözik: a transzkatéteres billentyűpótlásnál az eredeti billentyű a helyén marad és egy neo-sinus alakul ki, míg a műtéti billentyűpótláskor az eredeti billentyűt eltávolítják, így a műtéti beavatkozásokkor kevesebb probléma adódott, mint a transzkatéter billentyű pótlásokkor.  Dr. Pislaru szerint nem csak ez lehet egyedül a különbség oka. A PARTNER 3 és a CoreValve Csoport alacsony kockázatú betegcsoportokban megfigyelt eredményei szerint viszont mind a transzkatéteres, mint a műtéti csoportban magas volt a BPVT gyakorisága: a transzkatéteres csoportban 1 év után 20-30%, a műtéti csoportban 10-20% volt.

A hosszú idejű betegkövetés kérdése

Joggal merül fel a kérdés, mi a teendő, ha a beteg BPVT-t kap, és antikoagulálással kezelve tünetmentessé válik? Az eddigi tapasztalatok szerint a sikeres antikoagulálás után ezen betegek a stroke és a perifériás embóliás események kockázatának tekintetében nem különböznek azoktól, akik nem estek át BPVT-n, azonban nagyjából a betegek egynegyedénél billentyű trombózis következik be, ezért is nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy mikor hagyjuk abba az antikoagulációt. Mivel a vérzés kockázata nagyon kicsi, a szerzők szerint célszerű az antikoaguláció hosszú idejű folytatása.

További probléma a protézis fenntarthatóságának hossza, hisz a megfelelően elvégzett pótlás és kellő antikoagulánst ellenére sem tart örökké a billentyű. Az azonos korú, nemű, azonos típusú billentyűvel, azonos időben, de kétféleképpen kezelt betegek összehasonlításakor azt találták, hogy a 10 éves követés alatt a billentyű-trombózist elszenvedett betegeknél jóval gyakrabban (70%-ban) volt szükség második beavatkozásra, mint azoknál, akiknél nem alakult ki BPVT (20-25%) függetlenül az eredeti beavatkozás („billentyű a billentyűben” beavatkozás vagy műtét) típusától. A BPVT ezek szerint meggyorsítja a protézis degenerációját, aminek elsősorban a trombózis az oka. Érdekesek lesznek majd a PARTNER és a CoreValve Evolut vizsgálatok 3, 5 és 10 év utáni, 4 dimenziós CT-vel felvett adatai.

Mit javasolnak a guideline-ok

Ha BPVT-vel jön egy beteg, aki antikoagulációban és/vagy mínusz antithrombocyta kezelésben is részesül - mit kellene választani és mennyi ideig kellene őt kezelni? A nyilatkozó szakértők szerint akár bioprotézist, akár mechanikus protézist kapott is a beteg, mindenképpen aszpirint kell szednie. Az összes billentyűhibával foglalkozó guideline, közük a legújabb, a 2020-as is, minden típusú protézis (így a bioprotézis és a mechanikus protézis esetén) is aszpirint javasol, amely egyéb problémák (pl. koronária-betegség vagy sztent) esetén clopidogrellel helyettesítendő. Billentyű-trombózis kialakulásakor kérdés, hogy warfarinnal, vagy egy direkt hatású antikoagulánssal (DOAC) kezeljük tovább a beteget? A legtöbb tapasztalat a warfarin antikoagulációval kapcsolatban gyűlt össze, ezért a gyakorlatban is széleskörben ezt használják, bár számos helyen sikeresen alkalmazzák a direkt hatású orális antikoagulánsokat a BPVT-s betegek kezelésére is. A mai guideline-ok a direkt hatású antikoagulánsok használatát a nem billentyű eredetű kórképekben javasolják, pl. bioprotézist kapott betegek pitvarfibrillációjában, de ezek alkalmazásáról még nincs hosszú idejű tapasztalat.

A Mayo Klinika szakemberei azt tanácsolják a BPVT-s betegeket kezelő orvosoknak, hogy az antikoagulálásról való döntéskor vegyék figyelembe, hogy mennyi ideig tart az antikoaguláción lévő beteg gradiensének normalizálódása. A mitrális billentyű protézis estén ez relatíve gyorsan helyreáll. A mitrális protézis BPVT-t kapott betegek első 3-6 hónapban csaknem 100%-ban meggyógyultak. Az aorta- és tricuspidális billentyű protézist kapottak gyógyulásához 6-18 hónapra is szükség lehet - amit a CT-n és echokardiográfián észlelt morfológiai eltérések teljes eltűnése jelez.

Forrás:

Christopher V. DeSimone, Sorin V. Pislaru: Bioprosthetic valve thrombosis: a perhaps not so rare complication. Editorial collaboration Medscape & Mayo Clinic. August 17, 2021.

Makkar RR, Fontana G, Jilaihawi H, et al. Possible subclinical leaflet thrombosis in bioprosthetic aortic valves. N Engl J Med 2015; 373:2015-2024

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.