hirdetés

A bőrgyógyászati kozmetológia alapjai – II. rész

Mivel az ötvenes évekbeli demográfiai robbanás alatt született nők fiatalok szeretnének maradni, a megfiatalító kozmetikai eljárások egyre keresettebbek.Jelen közleményben egy bőrgyógyász osztja meg a microdermabrasióval, a Botox-injekciós kezeléssel és a kollagénnel végezhető bőrszöveti augmentációval szerzett tapasztalatait.

A bőrgyógyászati kozmetika csillaga felfelé ível, és még olyan szokatlan területre is behatol, mint a szülészeti-nőgyógyászati szakrendelők világa. Kozmetológiai tárgyú tanulmányának első részében a seprűvénák kezelésének tárgyalása során a szerző érintette a szkleroterápiát, a lézerrel és intenzív pulzáló fénnyel végezhető eljárásokat, és foglalkozott a lézeres epilációval. A tanulmány második, befejező részében a homlokráncoknak, az arc mimikai ráncainak, a szarkalábaknak és a nyak horizontális ráncainak kezelésére alkalmas microdermabrasiót és Botox-injekciós kezelést veszi sorra. Szó lesz a kollagénnel végezhető bőrszöveti augmentációs (kötőszöveti alapállományt gyarapító) eljárásról is. A szerző célja, hogy számba vegye a most felsorolt – és a közeljövőben az Egyesült Államokban is alkalmazásra kerülő egyéb – technikákhoz szükséges és beszerezhető anyagokat, összefoglalja a szövődményekkel kapcsolatos teendőket, és nem utolsósorban megossza saját tapasztalatait a Botox-injekciós kezelésről és a kötőszöveti augmentációs eljárásról.

Microdermabrasio

A kémiai módszerrel végzett felületi hámlasztásra (chemical peeling) igen sokban hasonlító microdermabrasio mint megfiatalító manuális hámlasztó eljárás nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban. A valamennyi bőrtípusnál alkalmazható beavatkozást a betegek zöme fájdalmatlannak és ellazítónak találja; a készülékek változtatható elszívó és abrasiós fokozatokkal készülnek. A bőr különböző mélységeiben végzett abrasióhoz más-más berendezések állnak rendelkezésre, de tudni kell, hogy erősebb abrasiós készülékeknél a nagyobb teljesítményszintek vérzést okozhatnak, és a papillaris dermis ablációját eredményezhetik. A jelenleg beszerezhető gépek alumíniumoxid- vagy nátriumklorid-kristályokkal működnek. Az Egyesült Államokban 1996 körül jelentek meg az első ilyen microdermabrasiós készülékek.1 A gépek többségénél alumíniumoxid-kristályt és negatív nyomást alkalmaznak oly módon, hogy a bőrön áthatoló kristályok visszaszívását egyidejű vákuum biztosítja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robin Ashinoff, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.