hirdetés

A capecitabin + oxaliplatin és a fluorouracil + folinsav összehasonlítása a III. stádiumú vastagbélrák adjuváns terápiájában

Célkitűzés
A több központ bevonásával lefolytatott, véletlen besorolásos vizsgálat célja a capecitabin + oxaliplatin (XELOX) és a bólusban adott fluorouracil (FU) + folinsav (FA) kombináció összehasonlításavolt a III. stádiumú vastagbélrák adjuváns kezelésében.

Betegek és módszerek
A kuratív célú reszekción átesett betegek véletlen besorolás szerint XELOX (130 mg/m2 oxaliplatinaz 1. napon és 1000 mg/m2 capecitabin naponta kétszer az 1–14. napon háromhetente) protokoll szerinti kezelésben vagy a szokványos FU/FA bólusterápiában részesültek adjuvánskezelésként (a Mayo Clinic gyakorlata szerint 24 héten át, a Roswell Parkban pedig 32 héten át). A betegségmentes túlélést (DFS, disease-free survival) tekintettük elsődleges végpontnak.

Eredmények
Az eredeti besorolás szerinti betegcsoportot 1886 beteg alkotta, akik közül 944-en véletlen besorolás alapján XELOX, 942-en (Mayo Clinic, n = 664; Roswell Park, n = 278) pedig FU/FA adásában részesültek. Az elsődleges elemzés 57 hónapos követési ideje alatt a XELOX csoport 295 tagjánál (31,3%) jelentkezett relapszus, alakult ki új primer vastagbélrák, vagy következett be halál, szemben a FU/FA csoport 37,5%-os arányával (353 beteg) (kockázati arány [HR, hazard ratio] a DFS-re vonatkozóan 0,80; 95% CI, 0,69–0,93; p = 0,0045). A 3 éves DFS a XELOX csoportban 70,9%-nak, a FU/FA csoportban 66,5%-nak adódott. A teljes túlélésre (OS, overall survival) vonatkozó HR a XELOX és FU/FA csoport összehasonlításában 0,87 volt (95% CI, 0,72–1,05; p = 0,1486). Az 5 éves OS a XELOX esetében 77,6%, a FU/FA esetében 74,2% volt. A betegek utánkövetése még nem zárult le. Az előre eltervezett többváltozós és alcsoportelemzések a most kapott eredmények meggyőző voltát igazolták.

Következtetések
A capecitabin oxaliplatinnal történő kiegészítése javítja a DFS-t III. stádiumú vastagbélrákban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel G. Haller, Josep Tabernero, Jean Maroun, Filippo de Braud, Timothy Price, Eric Van Cutsem, Mark Hill, Frank Gilberg, Karen Rittweger és Hans-Joachim Schmoll
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.