hirdetés

A cetuximab és a kemoradioterápia preoperatív alkalmazása reszekálható, lokálisan előrehaladott nyelőcsőrákban: prospektív, multicentrikus IB/II. fázisú vizsgálat (SAKK 75/06)

Célkitűzés
A több központ bevonásával lefolytatott IB/II. fázisú vizsgálat a nyelőcsőrákban alkalmazott preoperatív kemoradioterápia cetuximabbal történő kiegészítését tanulmányozta.

Betegek és módszerek
Reszekálható, lokálisan előrehaladott nyelőcsőrákban szenvedő betegek két 3 hetes ciklusban indukciós kemoradioterápiában részesültek (75 mg/m2 cisplatin az 1. napon, 75 mg/m2docetaxel az 1. napon, 250 mg/m2 cetuximab az 1., 8. és 15. napon [telítő dózis 400 mg/m2]), melyet kemoimmunradioterápia (CIRT, chemoimmunoradiation therapy) és műtét követett. A CIRT 45 Gy besugárzásból (RT, radiotherapy), valamint hetente 25 mg/m2 cisplatin és 250mg/m2 cetuximab egyidejű adásából állt 5 héten keresztül az 1. csoportban. Amennyiben hét beteg közül kevesebb mint háromnál jelentkezett korlátozó toxicitás (LT, limiting toxicity), úgy a következő hét beteg is docetaxelt kapott (hetente 20 mg/m235). Ha háromnál kevesebb beteg tapasztalt LT-t, úgy újabb 13 beteget kezeltünk ezzel a dózissal.

Eredmények
Összesen 28 olyan beteget (átlagéletkoruk 64 év) választottunk be, akiknél túlnyomórészt (82%) nyirokcsomói érintettséggel járó nyelőcső-adenocarcinoma (15 beteg) vagy -laphámrák (13 beteg) állt fenn. Közülük 24 beteg kapta meg a teljes trimodális terápiát. A CIRT során LT nem jelentkezett, a besugárzási mezőn belül kialakult bőrpír nem fokozódott, és a legfontosabb 3. súlyosságú toxicitásnak az oesophagitis (7 beteg), az anorexia (3 beteg), az általános gyengeségérzés (3 beteg) és a thrombosis (2 beteg) bizonyult. Műtétre (R0 reszekció) 25 betegnél került sor. Három betegnél alakult ki az anastomosisnál szivárgás (elégtelenség), amikét esetben spontán megoldódott, míg a harmadik esetben sikeres reoperációra került sor. Harminc napon belül nem következett be halálozás, és 12 hónapon belül nem hunyt el egyik beteg sem a kezeléssel összefüggő ok miatt. Tizenkilenc betegnél (68%) teljes vagy csaknem teljes remissziót sikerült elérni.

Következtetések
A preoperatív kemoradioterápia cetuximabbal történő kiegészítése a posztoperatív mortalitás növekedése nélkül megvalósítható. Az észlelt nagy arányú hisztopatológiai válasz és az R0 reszekciós arány alapján III. fázisú vizsgálatok indulnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thomas Ruhstaller, Miklos Pless, Daniel Dietrich, Helmut Kranzbuehler, Roger von Moos, Peter Moosmann, Michael Montemurro, Paul M. Schneider, Daniel Rauch, Oliver Gautschi, Walter Mingrone, Lucas Widmer, Roman Inauen, Peter Brauchli és Viviane Hess
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.