hirdetés

A COVID-19 járvány és az 1-es típusú diabetes

A COVID-19 világjárvány első 18 hónapjában a finnországi gyermekek és serdülők körében emelkedett az 1-es típusú diabéteszesek száma, a diabétesz súlyossága pedig fokozódott.

hirdetés

Dr. Mikael Knip és munkatársainak eredményei arra utalnak, hogy a megbetegedések száma és a diabéteszes ketoacidózis gyakoriságának növekedése inkább a világjárvány kezdetén bevezetett megelőző intézkedésekkel, például a bezárással és a fizikai távolságtartással függ össze, semmint a SARS-CoV-2 közvetlen hatásával, hisz a diagnózis felállítása előtt csak keveseknél igazolódott SARS-CoV-2 fertőzés.írja a The Lancet Diabetes & Endocrinology.

A szerkesztőségi kommentár azonban rámutat, hogy a vizsgált populáció egynegyedét nem tesztelték SARS-CoV-2 fertőzésre. Azt is megjegyzik, hogy a vírust korábbi vizsgálatokban összefüggésbe hozták az 1-es típusú diabétesz kialakulásával, és hogy a gyermekeknél a T‑sejtválasz heterogenitása miatt nem feltétlenül 100%-os a szeropozitivitás. A SARS-CoV-2 vírus gyulladásos folyamatok előidézése vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjeit közvetlenül romboló hatása révén is szerepet játszhat az 1-es típusú diabétesz kialakulásában. Az is bizonyított, hogy még az enyhe SARS-CoV-2 fertőzések is növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Knip és munkatársai összehasonlították a finn gyermekdiabétesz-regiszter adatait a 2020. március 1. és 2021. augusztus 31. közötti időszakra vonatkozóan a 2014-2019-es évek azonos időszakainak adataival. A 18 hónapos járványos időszakban összesen 785, 15 évesnél fiatalabb gyermeket diagnosztizáltak 1-es típusú diabétesszel, az 54 hónapos összevont referencia-időszakban pedig összesen 2096-ot.

Az 1-es típusú diabétesz a világjárvány idején 100.000, 15 évnél fiatalabb gyermekből 61,0‑et érintett, ami jelentősen magasabb, mint a referencia-időszakban mért 52,3/100 000-es érték. A két időszakot összehasonlítva az életkorral és nemmel korrigált előfordulási arány 1,16 volt, ami szignifikáns (P<0,0006). 

A diagnózis felállításakor a világjárvány idején szignifikánsan több gyermeknél fordult elő diabéteszes ketoacidózis (30,8% szemben a 22,6%-kal; P<0,001), és szignifikánsan gyakoribb volt a súlyos ketoacidózisos esetek száma is (8,8% szemben az 5,6%-kal; P = 0,009). A világjárvány idején 1-es típusú diabétesszel diagnosztizáltak közül több beteg glutaminsavdekarboxiláz-antitest tesztje lett pozitív a diagnózis felállításakor, mint a világjárvány előtt diagnosztizáltak közül (P<0,001).

Az 583 gyermek (az 1. típusú diabétesszel diagnosztizáltak 25,7%-a) közül, akiknél SARS‑CoV-2 antitesteket vizsgáltak (két különböző antitestteszttel), csak 5 gyermeknél (1%) igazolódott, hogy a diagnózis előtt akut COVID-19 betegségben szenvedtek.

Előzetes adatok arra utalnak, hogy az 1-es típusú diabétesz aránya csökkent a finn gyermekek körében, mióta a világjárvány miatti zárlatot 2021 nyarán feloldották. A 2021 szeptembere és 2022 februárja között 211 új esetet regisztráltak, míg 2020. március 1. és 2021. augusztus 31. között 301-et.

Knip elmondta, hogy az úgynevezett biodiverzitás-hipotézis szerint a mikrobiális expozíció és a fertőzések a korai gyermekkorban fokozhatják az autoimmun betegségekkel szembeni védelmet. A társadalmi zárlat kapcsán a kontaktok számának csökkenése jelentősen csökkentette a gyermekek akut fertőzéseit, ami növelhette az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Mások úgy nyilatkoztak, hogy a vizsgálatban megfigyelt összefüggést nem szabad ok-okozati összefüggésnek tekinteni, különösen olyan biomarkerek vagy mikrobióta-összehasonlítások nélkül, amelyek potenciálisan alátámaszthatnák a megfigyelés biológiai hitelességét. A pontos mechanizmusok azonban, melyek megmagyarázzák, hogy a közösségi távolságtartással kapcsolatos intézkedések hogyan befolyásolják a biológiai diverzitást, még nem ismertek.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/990452#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.