hirdetés

A COX-2 gátlók növelik a stroke halálozást

Újabb adatok igazolták azt az évtizedes megfigyelést, hogy a COX-2 gátlók veszélyesek lehetnek a nem csak a nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegekben, hanem azokban is, akik bármilyen stroke kockázati faktorral rendelkeznek.

hirdetés

A Neurology c. lapban 2014. november 5.-én online megjelent írásban dán kutatók újabb bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy a ciklooxigenáz-2 gátlók (COX-2 gátlók) árthatnak a stroke-os betegnek. A vizsgálatot Aarhus-ben, a University Hospitalban végezték Dr. Morten Schmidt vezetésével, és azt találták, hogy azoknál a stroke-os betegeknél, akik a kórházba kerülés előtt COX-2 gátlót szedtek, 20%-al magasabb volt a 30 napon belüli halálozás, míg a szokványos nemszteroid gyulladásgátlóknak (NSAID) nem volt ilyen hatásuk. A legújabb ajánlások fokozott kardiovaszkuláris, vagy stroke kockázat esetén manapság már ellene vannak a COX-2 gátlók és a szokványos NSAID-k használatának, és ilyenkor fájdalomcsillapításra paracetamol használatát javasolják.

A kutatók egy Dániára kiterjedő, népességi alapú kohorsz vizsgálatot szerveztek. Kiemelték a 2004 és 2012 közötti első stroke-juk miatt kórházba került betegeket (n = 100 043), és vizsgálták a 30 napon belüli stroke halálozást. A betegek 51%-a ischémiás stroke-ban, 12%-a koponyaűri vérzésben (ICG), 5%-a subarachnoidális vérzésben és 32%-a közelebbről nem meghatározott stroke-ban szenvedett. Az NSAID-fogyasztás szempontjából három kategóriát állítottak fel: a szert jelenleg is használók (a kórházi felvétel előtti 60 napon belüli írtak fel számukra NSAID-ot), a szert korábban illetve sohasem használók. A „jelenleg is használók” csoportját tovább bontották azokra, akik csak most kezdték el szedni, illetve azokra, akik a NSAID-ot  már régen használják. A „jelenleg is használók” csoportját az összes stroke-os eset mindössze 10,8%-a (10.835 beteg) alkotta. Leggyakoribb az ibuprofen szedése volt (51,4%), majd a diclofenac következett (27,0%), és az ezek utáni sorrend a következőképpen alakult: etodolac (10,7%), naproxen (3,2%), celecoxib (1%), rofecoxib (0,5%). A vizsgálat kb. 8 éve folyamán a diclofenac használata fokozatosan visszaszorult, valószínűleg a COX-2 gátlókról nyilvánosságra került kedvezőtlen adatok miatt.  

A 30 napon belüli halálozás kockázatának felmérésére a Cox regressziós tesztet vették igénybe.

A vizsgálat szerint a stroke kockázata a már régóta COX-2 gátlókat - etodolac, diclofenac - szedők között volt a legnagyobb, itt 53%, illetve 28%-kal volt magasabb a stroke után 30 napon belül bekövetkezett halálozás. Az coxibok újabb keletű szedése az NSAID-kat soha nem szedőkhöz képest szintén emelték a kockázatot, de jóval kisebb mértékben. ( Dr. Christiansen megjegyezte, hogy a rofecoxib nem emelte a stroke utáni közvetlen halálozás kockázatát – bár éppen a vizsgálat kezdetekor, 2004-ben vonták vissza a piacról, éppen a szívrohamok és a stroke emelkedett kockázata miatt, ezért – mint a fenti adatból is látható - a vizsgálatba csak igen kevés rofecoxib-szedő beteg.)

Az igazított korai halálozási kockázati arány (hazard ratio =HR) a szelektív COX-2 gátlókat jelenleg is használók között 1,19 volt a sohasem használókhoz képest (ami durván 20%-os emelkedést jelent).A különböző COX-2 gátlókat is értékeljve a régebbi tradicionális COX-2 gátlóknál magasabb az arány (HR = 1,42), melyből az etodolac (HR = 1,53) és a diclofenac (HR = 1,28) jelentős mértékben veszik ki a részét. A halálozás a régebbi COX-2 gátlók és az ischémiás stroke halálozás között áll fenn, leginkább a jelenleg is használók között. Az agyvérzésekből származó mortalitást a nonszelektív NSAID-k, vagy a COX-2 gátlók használata nem befolyásolta.

Az észlelt hatás mechanizmusa valószínűleg a prosztaglandin E2 neuroprotektív hatásának csökkentésében keresendő. A szerzők azt javasolják, hogy az arteriális thromboembólia magas kockázatával rendelkezőknek (pl. magas CHA2DSVASc score-ú pitvarfibrilláló betegeknek) ne írjunk fel COX-2 gátlókat, ha egyéb kezelésekre is van lehetőség.  

 

Írásunk az alábbi közlemények felhasználásával készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

2. Neurology

3. Hospital Physician

4. Angiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.