hirdetés

A cukorbetegség a vékonybélben kezdődik

A Washington Egyetem kutatói érdekes megállapítást tettek a cukorbetegség eredetére vonatkozóan.  Legfrissebb tapasztalataik arra utalnak, hogy a vércukorszint szabályozásának zavara – melyet a diabetes etiológiájában kulcstényezőnek tartanak – a belekben kezdődhet. 

hirdetés

Az eredményeket a Cell Host & Microbe című lapban tették közzé. 

Mivel az inzulint a hasnyálmirigy termeli és a cukor a májban raktározódik, korábban e szerveket vették célba a diabetes okának feltárásá ra indított vizsgálatok. A mostani egérkísérletek viszont megdönteni látszanak a betegség eredetéről korábban felállított hipotéziseket. A kísérleteket olyan egerekkel végezték, melyek nem termelnek zsírsav-szintázt (FAS, fatty acid synthase) a bélben. A FAS a zsírtermeléshez alapvetően fontos enzim, melynek termelődését az inzulin szabályozza, diabetesben pedig FAS-defektus áll fenn. Azoknál az egereknél, amelyeknek vékonybeléből hiányzott a FAS, krónikus bélgyulladás alakult ki, ami a cukorbetegség erős prediktora.

„A diabetes valóban a bélben kezdődhet” – összegezte a tapasztalatokat Clay F. Semenkovich, a kutatás vezetője. – Inzulinrezisztencia megjelenésekor (ami például jelentősebb hízás kapcsán fordul elő) a FAS nem működik megfelelően, ami gyulladást hoz létre, ezen keresztül pedig cukorbetegség kialakulásához vezet.”

A cikk első szerzője, Xiaochao Wei így kommentálta az eredményeket: „Az első döbbenetes jelenség az volt, hogy az egerek testsúlya elkezdett csökkenni. Hasmenés és egyéb gasztrointesztinális tünetek jelentkeztek náluk, és amikor behatóbban megvizsgáltuk a bél szövetét, akkor nagyfokú gyulladást találtunk.”

Ennek hátterében a kutatók először azt gyanították, hogy az egerek megbetegedése hátterében a természetes bélbaktériumok összetételének  módosulása áll, és a mikrobák alaposabb vizsgálatakor valóban kiderült, hogy a mikrobiom jelentősen megváltozott. Később azonban bebizonyosodott, hogy a gyulladás oka nem a mikrobák összetételének megváltozása. Ehelyett a FAS defektusára derült fény. FAS-hiányos egereknél eltűnt az a protektív nyálkahártyaborítás a bélből, mely megóvja a sejteket a mikrobákkal történő direkt expozíciótól. Ennek következtében a mikrobák képesek voltak bejutni a bél egyébként egészséges sejtjeibe, ami betegséghez vezetett. Az észlelt gasztrointesztinális jelenségek bizonyos vonásaikban a gyulladásos bélbetegséghez hasonlítottak. Colitis ulcerosában szenvedő betegek korábbi vizsgálatai során azt az – eddig még nem teljesen tisztázott – megfigyelést tették, hogy e betegek vastagbélbiopsziás mintáiban a FAS csak kis mennyiségben van jelen.

„A FAS jelenléte a mucosa-réteg épségének feltétele – mondja Wei. – Enélkül a kórokozó baktériumok bejutnak a vékonybél és vastagbél sejtjeibe, ott gyulladást okoznak, ami viszont hozzájárul az inzulinrezisztencia és cukorbetegség kialakulásához.” A gyulladás és az inzulinrezisztencia egymás hatását erősítő kórállapotok. A gyulladáskeltő anyagok inzulinrezisztenciát idézhetnek elő és gátolhatják az inzulintermelést, melyek mindegyike zavart okoz a vércukorszint szabályozásában. Ez fordítva is igaz: az inzulinrezisztencia igazoltan gyulladásra hajlamosít.

A további kutatások kiderítették, hogy a FAS-defektus gátolja a vékony, de fontos mucosa-réteg kialakulását. Semenkovich hangsúlyozza, hogy a bél diabetesben játszott szerepét erősíti meg az a megfigyelés, miszerint sok cukorbeteg esetében nemcsak a FAS zavara mutatható ki, de gasztrointesztinális problémák is fennállnak. A hasi fájdalom és hasmenés a gyakori panaszok közé tartozik diabetesben. A mostani kutatásban összefüggést kerestek az egereknél megfigyelt elváltozások, illetve a humán cukorbetegség és gyulladásos bélbetegség kapcsán jelentkező tünetek között.

A mostani megállapításokat további vizsgálatokkal kell majd megerősíteni, de úgy tűnik, hogy a FAS és a Muc2 (a bélnyálkahártya alapvető komponense) potenciális célpont lehet a cukorbetegség terápiájában. 

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.