hirdetés

A cukorbetegség elleni gyógyszer a long-COVID megelőzésében

A The Lancet új preprint tanulmánya szerint a metformin – különösen a SARS-CoV-2 fertőzés korai szakaszában szedve – szerepet játszik a long-COVID megelőzésében

hirdetés

A metformin különösen az enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedők körében 42%-kal csökkentette a hosszú COVID-fertőzést.

2021 januárja és 2022 februárja között Dr. Carolyn Bramante (University of Minnesota) és munkatársai az Egyesült Államokban zajló a COVID-OUT nevű klinikai vizsgálatban három orális gyógyszert teszteltek, amelyek COVID-ban gyakorolt jótékony hatásáról az irodalomban sok adat volt; a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt metformint, a parazita ellenes ivermectint és az antidepresszáns fluvoxamint. A randomizált vizsgálat valamennyi résztvevője az orvosok, a gondozók, a betegek előtt ismeretlen volt a szedett gyógyszer fajtája és a vizsgálóknak nem volt személyes kapcsolat a betegekkel.

A kutatók olyan 30-85 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott betegeket vontak be, akiknek dokumentálták a COVID-19 fertőzését, 7 napnál kevesebb ideig voltak tüneteik, nem volt ismert korábbi fertőzésük, és a pozitív COVID tesztet követő 3 napon belül csatlakoztak a vizsgálathoz. A 300 napon át történő megfigyelés során a résztvevők havonkénti ellenőrzés keretében jelezték, hogy kezelőorvosuk diagnosztizált-e nálunk long-COVID szindrómát, és ha a beteg beleegyezését adta, ezt az orvosi feljegyzésekben ellenőrizték is.

A gyógyszereket előre csomagolták dobozokban, napi futárszolgálattal juttatták el a betegekhez. A metformint 14 napig adták: az első napon 500 milligrammot, a következő 4 napon naponta kétszer 500 milligrammot, majd a fennmaradó 9 nap során reggel és este is 1000 milligrammot. Az 1323 vizsgált személy közül 1125-en egyeztek bele a hosszú távú COVID követésbe, 564-en a metformin-csoportban és 561-en a vak placebo-csoportban. Az átlagéletkor 45 év volt, 56%-uk volt a nő, közülük 7% volt terhes. A tünetek megjelenésétől a gyógyszeres kezelés megkezdéséig átlagosan 5 nap telt el, a betegek 47%-a 4 napon belül kezdte el szedni a gyógyszert. Körülbelül 55%-uk megkapta az alap COVID-19 oltási sorozatot, 5,1%-uk pedig az emlékeztető oltást is a vizsgálatba történt belépés előtt.

A résztvevők 8,4%-a számolt be arról, hogy long-COVID diagnózist kapott. A metformint szedők 6,3%-ánál alakult ki hosszú COVID, szemben a placebót szedők 10,6%-ával. A metformin kockázat csökkentő hatása 42%-kal volt nagyobb a placebóhoz képest, ami konzisztens volt az egyes alcsoportokban, beleértve a vakcinázási státuszt és a különböző SARS-CoV-2 változatok okozta betegségeket. Ha a metformin szedését a COVID-19 tüneteinek megjelenése után kevesebb mint 4 nappal kezdték el, a hatás potenciálisan még nagyobb volt, a long-COVID kialakulása 64%-kal csökkent, szemben a tünetek után 4 napon túl kezdett metformin szedés eredményeként kialakult 36%-os csökkenéssel.

Sem az ivermectin, sem a fluvoxamin nem mutatkozott hatásosnak a hosszú távú COVID megelőzésében.

A COVID-OUT vizsgálat nem jelzi, hogy a metformin hatékony lenne-e a hosszú távú COVID megelőzésében, ha a beteg a COVID-19 miatti kórházi vagy sürgősségi osztályon történő kezelésre szorul és a gyógyszer szedését ezalatt kezdené meg, és azt sem, hogy a metformin hatásos lenne-e olyan betegek kezelésében, akiknél már régóta fennáll a COVID.

Az elemzés során a hosszú COVID kialakulásának több kockázati tényezőjére is fény derült: a nők körülbelül 11,1%-ánál, míg a férfiak 4,9%-ánál alakult ki long-COVID betegség. Az alap oltássorozatot felvettek körében kisebb, 6,6% volt a hosszú COVID kialakulásának kockázata, míg a nem oltottaknál 10,5%. Az emlékeztető oltást kapott 57 ember közül csak egynél fejlődött ki hosszú COVID.

A terhes és szoptató anyákat (terhesség nagyobb kockázatot jelent a rossz COVID-19 kimenetel tekintetében) véletlenszerűen metforminra vagy placebóra randomizálták, ivermectinre vagy fluvoxamint természetesen nem kaphattak, tekintettel arra, hogy korlátozott információkkal rendelkezünk e gyógyszerek terhesség és szoptatás alatti biztonságosságáról.

Az eredményeket a The Lancet lektorai jelenleg ellenőrzik, de egybehangzanak más közelmúltbeli tanulmányok megállapításaival. A szerzők 2022 augusztusában közzétették a COVID-OUT eredményeit, amelyek szerint a metformin 42%-kal csökkentette a kórháziápolás és a sürgősségi osztályra kerülés valószínűségét, továbbá a súlyos COVID-19-hez kapcsolódó halálesetek számát.

 

Források:

The Lancet (preprint): "Outpatient Treatment of COVID-19 and the Development of Long COVID Over 10 Months: A Multi-Center, Quadruple-Blind, Parallel Group Randomized Phase 3 Trial."

Ground Truths: "A break from Covid waves and a breakthrough for preventing Long Covid."

Inside Medicine: "Metformin found to reduce Long Covid in clinical trial."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.