hirdetés

A D-vitamin és a diabéteszkockázat

Az inzulintermelő sejtekben lévő D-vitamin receptorok hatásosak lehetnek a cukorbetegség prevenciójában – állítja egy most megjelent vizsgálat, melyet a Diabetes & Metabolism című lapban hoztak nyilvánosságra.

hirdetés

A szerzők egérkísérletekben megfigyelték, hogy a D-vitaminnal, litokólsav- (LCS, tithocholic acid) propionáttal és más D-vitamin-receptor agonistákkal végzett kezelés megállította az egérből származó béta-sejtek dedifferenciálódását, ezt a folyamatot pedig összefüggésbe hozzák a 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) kialakulásával.

A T2DM klasszikus kockázati tényezői között tartják számon egyebek mellett a túlsúlyt, az elhízást, a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, ugyanakkor a korábbi kutatások azt is felvetették, hogy az alacsony D-vitamin-szint is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A most megjelent közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy az alacsony D-vitamin-szint milyen mechanizmus révén vezethet T2DM létrejöttéhez. Az új vizsgálat válaszokat adhat ezekre a kérdésekre, ezzel új utakat nyitva a T2DM prevenciójának és terápiájának.

Egerek inzulintermelő béta-sejtjein végzett vizsgálatuk azt mutatta, hogy glükózban gazdag környezetben a béta-sejtekben csökken a D-vitamin-receptorok expressziója. Ez dedifferenciálódáshoz vezet, melynek során a béta-sejtek elvesztik speciális inzulintermelő képességüket. A kutatók ezután D-vitaminnal, valamint annak analógjaival és derivátumaival (pl. LCA-val) kezelték a béta-sejteket. Azt találták, hogy az összes alkalmazott vegyület fokozta a D-vitamin-receptorok expresszióját a béta-sejtekben. Ennek következtében pedig fokozódott azon gének expressziója, melyek az inzulintermelést kódolják, illetve védik a sejteket a dedifferenciálódástól. A LCA hatása bizonyult a legerősebbnek, ami a szerzők szerint azt jelzi, hogy e molekula alkalmas lehet az inzulintermelő béta-sejtek működésének védelmére, illetve a T2DM megelőzésére és kezelésére.

„Úgy tűnik, sikerült egy olyan vegyületet találnunk, mely megakadályozhatja vagy legalábbis késleltetheti a prediabétesz és a korai diabétesz progresszióját – magyarázza dr. Abraham Neelankal John, a Harry Perkins Institute of Medical Research kutatója. − Természetesen további kutatásokra van szükség, ám amennyiben a mostani megfigyeléseket klinikai vizsgálatokban is sikerül alátámasztani, úgy egészen biztosan hatásos szerhez juthatunk olyan esetekben, amikor nagy a T2DM kialakulásának kockázata vagy már korai diabétesz áll fenn. Végső célunk a T2DM-betegek egészségi állapotának helyreállítása.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.