hirdetés

A daganat károsítja a szívet

A daganatos betegek szívét nem csak a kemoterápia károsíthatja. A daganat önmaga is termel szívkárosító anyagokat.

hirdetés

Jól ismert, hogy a rosszindulatú daganatok kemoterápiás kezelése - és elsősorban az igen hatásos és ezért alapvetően fontos – antraciklinek szívkárosodást okozhatnak. A hosszú, vagy ismétlődő kezelést igénylő betegeknél ezen szerek kumulatív összdózisa olyan mértéket érhet el, ami közvetlen, vagy késői kardiális károsodással jár (ez különös jelentőséggel bír daganatos betegségben szenvedő gyermekek onkológiai kezelésénél).

A Heart folyóiratban 2015. szeptember 28.-án online megjelent közleményben viszont osztrák kutatók kimutatták, hogy daganatos betegségben már az onkológiai kezelés megkezdése előtt kardiális károsodás indul meg. Az első szerző, a Bécsi Orvosegyetem kutatója, Dr. Noemi Pavo szerint „ez a szubklinikai és morfológiai miokardiális károsodás egyenes összefüggésben volt a daganatos betegség stádiumával”.

Már régebben kimutatták, hogy a rosszindulatú daganatos sejtek képesek vazoaktív peptidek (ADM, ET-1) és kardiális hormonok (ANP, BNP) termelésére. A bécsi kutatók  555 daganatos beteget (60% nőbeteg) vettek be egy vizsgálatba 2011. április és 2013. június között, és követtek a kiindulástól átlagosan 25 hónapon át. A vérvizsgálatokon mellett a daganatos betegség stádiumának alakulását is figyelték. A vérben a következő, stádiumjelzőnek tartott anyagok szintjét határozták meg rendszeresen: „high-sensitivity” troponin T (hs-TnT), a pro B-típusú natriuretikus peptid N-terminálja (NT-proBNP), a „midregionális pro-atriális natriuretikus peptid” (MR-proANP), a „midregionális pro-adrenomedulin” (MR-proADM), a pro-endothelin-1 C-terminálisa (CT-proET-1) és a copeptin. Ezek mind szignifikánsan jelezték a vizsgálat elsődleges végpontját, a 25 hónapon belüli összes halálozást.

A betegek 34%-a a követés során elhalálozott. Bár az összes halálozást előrejelző érték közül - az életkorhoz, tumor-stádiumhoz, kardiális státuszhoz, glomeruláris filtrációs arányhoz igazított egyváltozós analízissel ki mutathatóan - az NT-pro-BNP volt a legerősebb prediktor, a többi laborérték változása is szignifikáns volt.

Az összes halálozás igazított kockázati arányai (HR, 95%CI) a következők voltak: hsTnT: 1,21 (1,13-1,32, p<0,001), NT-proBNP 1,54 (1,24-1,90, p<0,001), MR-proANP 1,40 (1,10-1,79, p<0,01), MR-porADM 1,30 (1,19-1,44, p<0,001), CT-proET-1 1,21 (1,14-1,30, p<0,001) és copeptin 1,22 (1,04-1,42, p<0,01). Amennyiben a modellt a hsTnT-hez igazították, az MR-proANP kivételével mindegyik változó szignifikáns összefüggést mutatott az összes halálozással, ami „rávilágít arra a tényre, hogy rákbetegségben ezek a hormonok független befolyásoló tényezők”.   

Bár a neurohormonok – még ilyen kiterjedt igazítás után is – nagyon pontosan jelzik a betegség kimenetelét, a szerzők sem ismerik az adatok hasznát, " mert egyelőre több a kérdés, mint a válasz”.

Ráadásul az előrehaladott (IV. stádiumú) daganatos betegeknél jelentősen magasabb volt a proinflammatorikus citokin interleukin-6 értéke, a gyulladást jelző C-reaktív protein szintje, a haptoglobin-, valamint a szérum amiloid A-szintje is – az I-II-III. stádiumban lévő daganatos betegekhez képest (minden összehasonlításban p<0,05). Végül összefüggés volt az IL-6 és a CRP értékek és a következő három hormon-érték között. NT-proBNP, MR-proANP, és MR-proADM. A high sensitivity troponin-T egyedül a CRP-vel mutatott összefüggést.

A tanulmány szerzői egyelőre nem tudnak választ adni arra a kérdésre, hogy a halálozásra kifejtett hatás a tumor mikrokörnyezetében létrejövő lokális károsodás következménye-e, vagy egy szisztémás kardiovaszkuláris diszreguláció váltja-e ki. Az eredmények arra utalnak, hogy nem csak az onkológiai kezelések által okozott kardiotoxikus hatások megelőzésére kell törekedni, mint eddig, hanem a daganatos beteg szívelégtelenségét is kezelni kell. Érdekesek lehetnek az olyan kérdések, hogy emelkedik-e a neurohormonok szintje a daganat progressziója során és megfordítva: gyógyulás esetén visszatérnek-e eredeti hormonszintek.    

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. Heart

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.