hirdetés

A denosumab és a zoledronat összehasonlítása az előrehaladott emlőrák csontáttéteinek kezelésében: véletlen besorolásos, kettős vak vizsgálat

Célkitűzés
Véletlen besorolásos vizsgálat keretében értékeltük, hogy a RANK (receptor activator of nuclear factor kB) elleni teljesen humán monoklonális antitest, a denosumab a zoledronatta lösszevetve milyen hatásosságú a csontáttétet adó emlőrák kapcsán fellépő vázrendszeri események (SRE, skeletal-related event) késleltetésében vagy megelőzésében.

Betegek és módszerek
A betegek véletlen besorolás szerint 120 mg subcutan denosumabot és intravénás placebót (n = 1026) vagy 4 mg intravénás zoledronatot (a kreatinin-clearance függvényében) és subcutan placebót (n = 1020) kaptak 4 hetente. Minden betegnek nyomatékosan ajánlottuk kalcium- és D-vitamin-pótlás napi alkalmazását. Az első vizsgálati SRE (patológiás törés,csontot érintő irradiáció vagy műtét, illetve gerincvelői kompresszió) jelentkezéséig eltelt időt tekintettük elsődleges végpontnak.

Eredmények
A denosumab felülmúlta a zoledronatot az első vizsgálati SRE késleltetésében (kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,82; 95% CI, 0,71–0,95; p = 0,01 szuperioritás), valamint az első és későbbi (többszörös) vizsgálati SRE-k jelentkezéséig eltelt idő tekintetében (HR, 0,77; 95% CI, 0,66-0,89; p = 0,001). Denosumab adása mellett nagyobb mértékben csökkent a csontturnovert jelző markerek szintje. A teljes túlélés, a betegség progressziója és a mellékhatások (AE, adverseevent) és a súlyos mellékhatások aránya szempontjából nem különbözött lényegesen a két csoport. Zoledronatterápia kapcsán nagyobb arányban fordult elő renális AE; a hypocalcaemia leginkább a denosumabkezelés kísérő jelensége volt. Az állkapocsízület osteonecrosisát (ONJ, osteonecrosis of the jaw) ritkán észleltük (denosumab 2,0%, zoledronat 1,4%; p = 0,39).

Következtetések
Az emlőrák metasztatikus csontbetegséggel kísért eseteiben a denosumab jobbnak bizonyult a zoledronatnál a SRE-k késleltetésében és megelőzésében, és alkalmazását a betegek általában jól tolerálták. A denosumab lehetőséget kínál a csontáttétek kezelésére azáltal, hogy asubcutan injekciós forma kényelmes a betegek számára, és nem teszi szükségessé a vesefunkciós paraméterek monitorozását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Alison T. Stopeck, Allan Lipton, Jean-Jacques Body, Guenther G. Steger, Katia Tonkin, Richard H. de Boer, Mikhail Lichinitser, Yasuhiro Fujiwara, Denise A. Yardley, María Viniegra, Michelle Fan, Qi Jiang, Roger Dansey, Susie Jun és Ada Braun
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.