hirdetés

A denosumab szerepe a csontmetasztázisok kezelésében: a régi történet folytatása vagy új történet?

A csontrendszer érintettsége a metasztatikus emlőrák eseteinek körülbelül 73%-ában, a prosztatarákok 68%-ában, míg a myeloma multiplexben szenvedő betegek csaknem felénél igazolható. A biszfoszfonátok gyakorlati alkalmazása előtt a csontrendszeri áttétet adó daganatos betegségben szenvedők gyakran vázrendszeri események (SRE, skeletal-related event) szorultak kórházi felvételre. Ezek közé tartozik a fájdalom, a hypercalcaemia, a gerincvelő kompressziója, valamint a patológiástörések, melyek mind jelentős morbiditással és mortalitással járnak, rontják az életminőséget, és nagy anyagi terhet rónak az egészségügyi ellátó rendszerre. A véletlen besorolásos vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a biszfoszfonátok– köztük a pamidronat és a zoledronat – jelentősen csökkentik a csontmetasztázisokhoz társuló SRE-k incidenciáját. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (US FDA, Food and Drug Administration) engedélyezte e vegyületek alkalmazását az áttétes csontbetegségek terápiájára az Egyesült Államokban, és mindkét szer rövid idő alatt elterjedt a klinikai gyakorlatban. Két másik biszfoszfonátot, a clodronatot és az ibandronatot, más országokban adják a csontmetasztázisok kezelésére (1. táblázat).

A metasztatikus csontléziók lehetnek osteolyticus (fokozott csontreszorpcióból adódó destrukció) és/vagy osteoblastos jellegűek (fokozott csontképződés). Az emlőrák csontáttétei gyakran jórészt osteolyticus elváltozások, míg prosztatarákban túlnyomórészt osteoblastos metasztázisokat látunk. Az áttétek azonban nemegyszer heterogének, ahol is osteolyticus és osteoblastos jegyek egyaránt megfigyelhetők. A nitrogén tartalmú biszfoszfonátok (pl. pamidronat észoledronat) azáltal csökkentik a csontbontást és fokozzák az árványi anyagok beépülését a csontba, hogy az osteoclastokba bejutva blokkolják a bioszintetikus mevalon-útban kulcsszerepet játszó farnezil-difoszfát-szintázt. Ennek eredményeként többféle celluláris folyamatba beavatkoznak, melyek alapvetően fontosak a reszorpciós aktivitás, illetve az osteoclast-túlélés tekintetében, emellett elősegítik az apoptózist (1. ábra).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Monica N. Fornier
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.