hirdetés

A diabetes prevenció helyzete az USA-ban sem megfelelő

Világszerte igen jelentős probléma a 2-es típusú diabetes és szövődményeinek megelőzése, és e területen minden országban igen sok a tennivaló.

hirdetés

Az Egyesült Államokban számos nemzeti szervezet koordinálja a 2-es típusú diabetes (a továbbiakban diabetes) prevencióját, csökkenteni próbálva a betegség óriási gazdasági, fizikai és pszichoszociális következményeit. (A diabetes egészségügyi kiadásai az American Diabetes Association becslése szerint évente nagyjából 327 milliárd dollárt emésztenek fel.) A szándékot jelentősen támogatja többek között a Diabetes Prevention Program (DPP), mely hangsúlyozza, hogy az életmód változtatás és/vagy az inzulin-szenzitizáló gyógyszerek a veszélyeztetett személyeknél késleltetni tudják a diabetes kialakulását, illetve a már fennálló diabetes progresszióját is.

A JAMA Network Open-ben 2019. május 10-én online megjelent tanulmányban Dr. Mohammed K. Ali (Division of Diabetes Translation, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia) és munkatársai közölték a National Health Interview Survey 2016-os és 2017-es adatait. Az US Preventive Services Task Force és az American Diabetes Association egyaránt javasolja a magas kockázatú felnőttek szűrését és életmódjuk megváltoztatását a testsúlycsökkentés és a diabetes kockázatának csökkentése érdekében. A diabetes prevenciós programokat a legtöbb biztosítási forma fedezi. A szerzők jelentős hiányosságokat találtak a 2-es típusú diabetes magasabb kockázatával rendelkező felnőtteknek nyújtott tanácsadásban, és alacsony részvételi arányt a kockázat csökkentését célzó programokban. Javaslatuk szerint a diabetes prevenciós szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzájutás érdekében ki kell terjeszteni a programokat, tudatosítani kell azokat, és meg kell könnyíteni a szakemberekkel való kapcsolattartást is.

A vizsgálatban 223 millió amerikai felnőtt állampolgárt reprezentáló 50.912 felnőtt adatait értékelték, akik átlagos életkora 46,1 év volt. A vizsgálatba vontak 36,0%-a (80 millió felnőttet reprezentálva) kezelő orvosa szerint vagy prediabetesben szenvedett (17,9 millió főt reprezentálva), és/vagy az American Diabetes Association (ADA) kockázati skálája szerint 5-ösnél magasabb értéke volt. Kb. 14,6 millióra becsülhető a magasabb testtömeg-indexű (BMI) és prediabeteses személyek száma, és az őket reprezentáló 50.912 személy 73,5%-a semmiféle javaslatot nem kapott az utóbbi egy évben az egészségben dolgozóktól a diabeteses kockázat csökkentési lehetőségeiről: a fizikai aktivitás növelésének fontosságáról (63%), az elfogyasztott kalória csökkentésének szükségességéről (59,2%), vagy egy fogyókúrás programban való részvétel legetőségeiről (21,3%). A résztvevők beszámolója szerint csak 4,9%-uknak javasoltak speciális, diabetes prevenciós programban való részvételt. A tanáccsal ellátottak 70,0%-a növelte fizikai aktivitását, 75,8%-a csökkentette kalóriabevitelét, 35,0%-a elkezdett valamilyen fogyókúrát és 39,6%-a részt vett speciális diabetes prevenciós programban; 14,5%-uk arról számolt be, hogy vércukorcsökkentő gyógyszereket (is) szed.

Fentiekkel ellentétben 53,5 millió magas BMI-vel és/vagy magas ADA (>5) kockázati értékkel rendelkező személyt reprezentáló részvevőnél nem állították fel a prediabetes diagnózisát és éppen ezért kevéssé valószínű, hogy prevenciós tanácsadásban részesültek: mindössze 50,6%-uk kapott valamiféle, a diabetes kockázatát csökkentő tanácsot, és csak 0,4%-uknak javasoltak valamilyen diabetes kockázatcsökkentő programban való részvételt. E magas kockázatú prediabeteses felnőttek közül a tanácsadásban részesültek 66,5%-a növelte fizikai aktivitását, 75,2%-a csökkentette zsír- és kalória-bevitelét, 33,5%-a belekezdett valamilyen fogyókúrába és 40,4%-a csatlakozott valamilyen speciális diabetes prevenciós programhoz. Ezeket a programokat leginkább a 45 és 65 év közöttiek látogatták, több volt közöttük a nem spanyol ajkú fekete és ázsiai felnőtt, a magasvérnyomásban szenvedő, a terhességi diabetesen átesett nő és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező.

Dr. Ali és munkatársai szerint a vizsgálatuk „elsőként mérte fel a résztvevők bevallása alapján a diabetes kockázatát és rámutatott a hiányosságokra”.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Network Open

3. Diabetes Care

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.