hirdetés

A docetaxellal és cisplatinnal kombinációban alkalmazott sorafenib II. fázisú vizsgálata metasztatikus és előrehaladott gyomor- és cardia-adenocarcinoma eseteiben: az ECOG 5203 vizsgálat eredményei

Célkitűzés
A kemoterápiával egyidejűleg alkalmazott sorafenib a betegek által jól tolerált kezelési lehetőség, mely többféle tumortípusban is biztató válaszarányokat adott. A docetaxel és acisplatin egyaránt hatásos a gyomorrák ellen. A II. fázisú vizsgálat azzal a céllal indult, hogy meghatározza a sorafenibből, docetaxelből és cisplatinból álló kombináció hatásosságát és toxicitását metasztatikus vagy előrehaladott gyomor- vagy cardia-adenocarcinomában.

Betegek és módszerek
A vizsgálati csoportot 44 olyan beteg alkotta, akik korábban még nem részesültek kemoterápiában, és az Eastern Cooperative Oncology Group kritériumrendszere szerint meghatározott általános állapotuk 0 vagy 1 volt; a betegek 80%-ánál a betegség már áttétet is adott, és a betegek kétharmada gyengén differenciált gyomor- vagy cardia-adenocarcinomában szenvedett. A terápiás séma a következőkből állt: 400 mg sorafenib szájon át, naponta kétszer, 21 napon keresztül; 75 mg/m2 docetaxel intravénásan az 1. napon; és 75 mg/m2cisplatin intravénásan az 1. napon, 21 naponként ismételve. A kombinációs kezelésre adott terápiás választ tekintettük elsődleges végpontnak. Másodlagos végpontként értékeltük a toxicitást, a teljes túlélést és a progressziómentes túlélést.

Eredmények
A beválasztási kritériumoknak megfelelő, kezelt betegek 41%-ánál (18/44 beteg; 90% CI,28–54%) alakult ki részleges remisszió. A progressziómentes túlélés mediánértéke 5,8 hónapnak (90% CI, 5,4–7,4 hónap) adódott. Mediánértékben 13,6 hónapos (90% CI,8,6–16,1 hónap) teljes túlélést regisztráltunk. Az alkalmazott séma toxikus hatásaként leginkább neutropenia jelentkezett, mely a betegek 64%-ánál elérte a 3–4. súlyossági fokot. Egy betegnél a tumor lokalizációjában vérzés jelentkezett.

Következtetések
A sorafenib, docetaxel és cisplatin kombinációja ígéretes hatásossági profilt mutatott, miközben toxicitása sem lépte túl a tolerálható mértéket. További kutatásokban kell vizsgálni a gyomorrákban kemoterápiával együtt adott sorafenib hatását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Weijing Sun, Mark Powell, Peter J. O’Dwyer, Paul Catalano, Rafat H. Ansari és Al B. Benson III
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.