hirdetés

A dohányzás növeli a diabétesz kockázatát

A dohányzás elleni kampányok ellenére a világ számos országában a dohányzás a legnagyobb népegészségügyi probléma maradt. A dohányzás a cukorbetegség kialakulásában is kockázati tényező.

hirdetés

A dohányzás kb. 6 millió ember haláláért felelős évente a világban, ami elkerülhető lenne. A dohányzás és a teljes mortalitás, valamint a kardiovaszkuláris betegségek és mortalitás összefüggése régen ismert tény, 2010-től pedig már a dohányzás és a cukoranyagcsere zavarai, illetve a dohányzás és a cukorbetegség kialakulása és komplikációi közötti kapcsolat is világossá vált. Legutóbb Dr. An Pan (Tongji Medical College, Huazhong University, Wuhan, Kína) 48 vizsgálat adatait dolgozta fel (1 132 700 személy, 109 966 halál), és felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzó 1-es -, mind a 2-es típusú diabéteszesek teljes mortalitásának relatív kockázata 55%-kal magasabb, mint a nem dohányzó diabeteszeseké. A kardiovaszkuláris halálozás relatív kockázata 13 vizsgálat 37 550 résztvevőjének (és 3 163 halálozásnak) adatai alapján 49%-kal magasabb. A leszokással mindkét kockázat csökkenthető. A cukorbeteg dohányosok esetén az összes kardiovaszkuláris betegség 44%-kal több mint a nem dohányzóknál: a koszorúér-betegség 50%-kal, a stroke 54%-kal, a szívelégtelenség 43%-kal több, de a perifériás érbetegség előfordulása még jobban, azaz több mint a kétszeresére nő (RR = 2,15).

A Lancet Diabetes & Endocrinology-ban legújabban megjelent metaanalízisben csaknem hat millió személy adatait dolgozták fel Dr. An Pan és munkatársai, és úgy találták, hogy a dohányosok és a passzív dohányosok körében jelentősen emelkedik a 2-es típusú diabétesz keletkezésének kockázata. Szerintük világszerte 27,8 millió 2-es típusú diabétesz vezethető vissza az aktív dohányzásra (a női cukorbetegek 2,3%-a, a férfi betegek 11,7%-a). A leszoktatás segítése mellett figyelni kell a másodlagos (passzív) dohányzás kockázatára is.

Az új metaanalízis 88 prospektív vizsgálatot dolgozott fel, mintegy 300 000 incidens 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg adataival. A jelenleg is dohányzóknál a soha nem dohányzókhoz képest 37%-kal (RR:1,37, 95%CI 1,33-1,42) magasabb a 2-es típusú diabétesz kockázata. Ez az érték 22% a passzív dohányosoknál, és átlagosan 14%-ra esik a dohányzást több-kevesebb idővel ezelőtt abbahagyóknál. A passzív dohányzás kiküszöbölése, a füstmentes környezet megteremtése tehát alapvető fontosságú.

Bár a vizsgálatok alanyai, módszerei jelentősen különböztek, az összefüggések mindenütt láthatók. A dohányzás mértéke is számít: a könnyű dohányosoknál 21%-kal, a mérsékelt dohányosoknál 34%-kal és az erős dohányosoknál 57%-kal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata a soha nem dohányzókhoz képest. A leszokás utáni 5 éven belül még mindig 54%-kal megnőtt kockázat áll fenn, ami 5-9 évvel a leszokás után 18%-ra, majd 10 évnél hosszabb idővel a leszokás után már 11%-ra csökken.

Ugyanakkor a dohányzásról való leszokás pillanatától kezdve növekszik az étvágy, hamar súlygyarapodás áll be és romlik a glikémiás kontroll – mint azt szerkesztőségi közleményükben Dr. Sattar (University of Glasgow, Skócia) és munkatársi megállapították. A legújabb kutatások szerint a dohányzás valóban csökkenti a testtömeget, de egy centrális obezitás felé tolja el, ami viszont növeli a diabétesz kockázatát. A metaanalízis felhívja az orvosok figyelmét a dohányzás és a diabétesz összefüggésére, és a betegeket figyelmezteti arra, hogy a dohányzás abbahagyásával nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a cukorbetegség is csökkenteni lehet.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The Lancet Diabetes & Endocrinology

3. Circulation

4. The Lancet Diabetes & Endocrinology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.