hirdetés

A dohányzás szerepe a posztinfektív funkcionális bélbetegségek kialakulásában

Bevezetés

 A funkcionális bélbetegségek (functional gastrointestinal disorders; FGIDs), így az irritábilis bél szindróma (IBS) a gasztrointesztinális rendszer gyakran előforduló, jóindulatú megbetegedései. A funkcionális bélbetegségek igen jelentős morbiditásért felelősek, és a betegek életminőségének kifejezett romlását okozzák [1,2], nem csekély terhet róva ezzel az egészségbiztosítóra és a munkáltatókra [3,4]. A funkcionális bélbetegségek multifaktoriális kórképek, melyek fiatalabb életkorban [5,6], nők körében [6,7], valamint egyes pszichés tünetcsoportok – szorongás és depresszió – esetén gyakoribbak [8,9]. Irritábilis bél szindróma kialakulását a betegek 7–32%- ában korábban zajlott gastroenteritis is okozhatja [10–15]. A posztinfektív irritábilis bél szindróma (PI IBS) jelentőségét az adja, hogy modellként szolgál a funkcionális bélbetegségek etiológiai faktorainak tanulmányozásához. A posztinfektív irritábilis bél szindróma más modelljei rávilágítottak a pszichológiai és szociális tényezők, valamint a bélnyálkahártyában zajló szubklinikai gyulladás jelentőségére. A témában kiemelendő Gwee és mtsai közleménye, amelyben a korábbi életesemények, a szorongás és a depresszió, valamint a posztinfektív irritábilis bél szindróma kialakulásának összefüggésére mutatnak rá [10,11]. Irritábilis bél szindrómás betegekből származó ileum- illetve vastagbélnyálkahártya biopsziás mintáiban a hízósejtek jelenléte gyulladásos komponensre utal [16,17], és enyhe gyulladás az akut enteritist követő néhány hónapban még kimutatható [11]. A nyálkahártyát érintő gyulladás posztinfektív irritábilis bél szindróma tüneteinek patogenezisében játszott szerepét támasztja alá Spiller és mtsainak közleménye is, amelyben Campylobacter enteritist követően a fertőzés eradikációja ellenére a rectum lamina propriájában a T-lymphocyták számának emelkedését írják le [18].

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sally D. Parry, J. Roger Barton és Mark R. Welfare
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.