hirdetés

A dohányzásról való leszokás nem okoz depressziót

British Journal of Psychiatry online kiadásában megjelent közlemény arra figyelmeztet, hogy időskori mentális hanyatlásban előnyös hatású a dohányzásról való leszokás, és nem kell a depresszió fokozott kockázatával számolnunk, mint azt korábban gondolták.

hirdetés

A felnőtt populációban a depresszív zavarok és a dohányzás a globális betegségteher fő tényezői közé tartoznak, és széles körben dokumentált a dohányzás és a rossz mentális állapot közötti összefüggés is.

A folyamat kétoldalú: a dohányzásra való rászokás rontja a mentális állapotot, ugyanakkor a mentális problémáktól szenvedők nagyobb eséllyel szoknak rá a dohányzásra. A kétirányú összefüggés magyarázatára már többféle teória született. Ilyen például annak felvetése, hogy a dohányzás és a mentális állapot hátterében azonos tényezők állhatnak, többek között a genetikai sérülékenység. Azt is feltételezik, hogy a mentális zavarban szenvedők amolyan „öngyógyításként” dohányoznak.

Ismert tény, hogy ha egy dohányos (és különösen egy idős dohányos) felhagy szenvedélyével, akkor csökken a dohányzás negatív testi hatásainak jelentkezése. De mi a helyzet a mentális egészséggel?

Az idősebb dohányosok számára ritkábban ajánlják fel, hogy vegyenek részt a leszokást segítő professzionális programokban, mint a fiatalabbaknak, mivel az egészségügyi dolgozók sokszor úgy tapasztalják, hogy idősebb korban kisebb a sikerességi arány. Ezen túlmenően az orvosok sokszor attól félnek, hogy a dohányzásról való leszokás felerősíti a mentális problémákat azok esetében, akik egész életükben dohányoznak.

A most közzétett új kutatásban Lion Shahab és munkatársai (University College London) cáfolják ezt a vélekedést. Eredményeik azt jelzik, hogy a dohányzás és a mentális egészség közötti bidirekcionális korreláció két iránya nem egyenértékű, ami pontosabban azt jelenti, hogy inkább a mentális egészség az, ami a dohányzás mellett tartja a beteget.

Egy lépéssel továbbmenve azt is megállapították, hogy idős korban a dohányzás abbahagyása nem súlyosbítja a depressziót. Az anamnézisben szereplő mentális betegség azonban csökkenti annak esélyét, hogy az adott személy megpróbálkozik a leszokással, és ha mégis, akkor kisebb a sikeres leszokás valószínűsége.

Mindent egybevetve, a fenti megállapítások meggyőzően arra utalnak, hogy az idősebb dohányosokat, ezen belül a depresszióban szenvedőket határozottan bátorítani és támogatni kell a dohányzásról való leszokásban, illetve a depressziós betegek számára további segítséget kell adni a cél eléréséhez. A leszokásnak semmiféle kedvezőtlen következménye nincs, ugyanakkor jó esély van az általános egészségi állapot javulására.

Dr. Shahab így fogalmaz: „Azzal tehet mindenki a legtöbbet az egészségéért, ha felhagy a dohányzással, függetlenül az életkorától. Eredményeink azt jelzik, hogy a dohányzásról való leszokás nem rontja, sőt akár még javíthatja is a mentális állapotot, akár azoknál is, akik egész addigi életükben dohányoztak. A depressziós dohányosok ugyanakkor több segítséget igényelnek a klinikustól az egészségi egyenlőtlenségek megszüntetésében.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.