hirdetés

A felső gasztrointesztinális vérzés kockázata nem acetilszalicilsav típusú gyógyszerek alkalmazásakor

Bevezetés

Jól ismert, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és az acetilszalicilsav alkalmazása a súlyos felső gasztrointesztinális (GI) szövődmények, így a vérzés és a perforáció nagyobb kockázatával jár. Ugyanakkor alig ismert a súlyos GI  vérzés kockázata a különböző reumatológiai és szívgyógyászati betegségek miatt sok egyéb gyógyszert is szedő betegek körében.

Ezen gyógyszerek között a ciklooxigenáz- (COX-) 1 és a COX-2 enzimet enyhén gátló fájdalomcsillapítók használata igen elterjedt. Az egyik ilyen szer a paracetamol, amelynek alkalmazásával kapcsolatos kockázatot több vizsgálatban is tanulmányozták. Egy másik ilyen gyógyszer a metamizol, amelyet számos európai országban széles körben alkalmaznak a NSAID-ok helyett nagyobb kockázatú egyéneknél különféle fájdalmak csillapítására. A paracetamollal szemben a metamizol felső GI szövődményekre vonatkozó kockázatát még nem mérték fel.

Beszámoltak arról, hogy az érelzáródással járó betegségekben szenvedő betegeknél fokozott a felső GI vérzés kockázata. Őket nagyon gyakran kis dózisú acetilszalicilsavval (napi 75–325 mg) kezelik, amely tovább fokozza a vérzés kockázatát [8–10]. Az érrendszeri elzáródással járó betegségekben szenvedőket sokféle egyéb gyógyszerrel is kezelik. Különösen a thrombocyta-aggregáció-gátló gyógyszereket (ticlopidin, triflusal, dypiridamol és clopidogrel) rendelik szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek a kis dózisú acetilszalicilsav biztonságosabb alternatívájaként. E szerekkel kapcsolatos súlyos felső GI vérzések kockázatát még nem határozták meg pontosan, a rendelkezésre álló vizsgálatok száma is igen csekély.

A NSAID-ok és a szívgyógyászati gyógyszerek alkalmazása során fellépő gasztrointesztinális vérzés kockázatát elemző korábbi eset-kontroll vizsgálat részeként tanulmányoztuk a nem acetilszalicilsav típusú kardiovaszkuláris gyógyszerek (köztük a nem acetilszalicilsav típusú thrombocyta-aggregáció-gátló szerek) és a különféle reumatológiai betegségekben a NSAID-ok alternatíváját jelentő, gyakrabban használt fájdalomcsillapítók alkalmazásának kockázatát a felső gasztrointesztinális vérzések kialakulásában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Angel Lanas, Pedro Serrano, Eduardo Bajador, Javier Fuentes és Ricardo Sáinz
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.