hirdetés

A fényterápia fokozza a libidót

A kora reggeli erős fénysugárzás emeli a tesztoszteronszintet, és fokozza a libidót egy olasz tanulmány eredményei szerint.

hirdetés

A reggeli fényterápia nem csak a téli depresszió tüneteit enyhítheti. A közvetlenül a felkelés után történő fehér fény besugárzás emeli a tesztoszteronszintet. Ennek hatására növekszik a szexuális vágy azoknál a férfiaknál, akik szexuális funkciózavarban szenvednek. A fényterápiának kevesebb mellékhatása lehet, mint a csökkent libidó kezelésére használt tesztoszteron injekciónak, illetve antidepresszánsoknak. Minderről olasz orvosok számoltak be az Európai Neuropszichofarmakológiai Társaság bécsi kongresszusán. Azt, hogy a kezelések sikere csak átmeneti, vagy hosszabb ideig is megmarad, nagyobb tanulmányokkal kell még megvizsgálni.

„Ez egy kis esetszámú vizsgálat, ezért ezt az eljárást, nem ajánlhatjuk még, mint a libidócsökkenés kezelésének új módját”, mondta Andrea Fagiolini (University of Siena), a kutatócsoport vezetője. Köztudott, hogy az északi féltekén a tesztoszteronszint az évszakokkal együtt változik. A rövidebb napi fénytartam idején, novembertől áprilisig csökken. Tavasszal és nyáron emelkedik, majd októberben tetőzik. Ez aztán kihat a különböző fogantatási és születési rátákra. A kutatók azt vizsgálták, hogy a rendszeres, a nappali fénynek megfelelő hullámspektrumú fénybesugárzás javítja-e a férfiak szexuális funkciózavarait.

Ehhez 38 olyan férfit választottak ki, akiknél csökkent szexuális vágyat, vagy szexuális izgalmi zavart diagnosztizáltak. Az alanyok két héten át minden reggel 7 és 8 óra között 30 perces, frontális, fehér fény besugárzást kaptak. Az esetek felében a megvilágítás erőssége 10 000 lux, a kontrollcsoportnál 100 lux volt. A kezelési időszak elején és végén megállapították a résztvevők tesztoszteronszintjét. Ezen kívül egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték a szexuális elégedettségüket. Ez az érték a kezelés megkezdése előtt mindkét csoportban átlagosan 2 volt. Az erős fénysugárzásban részesülő személyeknél ez 6,3-ra, a placebo-csoportban 2,7-re emelkedett a kezelés végén. Hasonlót tapasztaltak a tesztoszteronszinttel kapcsolatban is. A 10 000 lux-csoportban 2,1-ről 3,6 ng/ml-re emelkedett a hormonszint, a másik csoportban nem változott.

A megemelkedett tesztoszteron-termelést magyarázhatja a nagyobb szexuális elégedettség, magyarázza Fagiolini. Azonban a pontos biokémiai mechanizmus még nem ismert. Erős fényhatásra a tobozmirigy kevesebb melatonint termel, következményesen csökken a prolaktin hormon képződése, ezért több tesztoszteron termelődik, ami aztán serkenti a szexuális vágyat. Egy korábbi tanulmány szerint a 40 évnél fiatalabb férfiak mintegy negyedénél fordul elő valamilyen szexuális zavar. Ebben többek között hormonális és pszichológiai okok játszhatnak szerepet. További vizsgálatokkal még azt kell megállapítani, hogy melyik esetben lehet előnyösebb a fényterápia, mint az eddig alkalmazott hormonok, vagy gyógyszerek.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.