hirdetés

A férfiak 80 százaléka az egészségtelen életmód miatt kap szívinfarktust

Egy újabb svéd vizsgálat is alátámasztotta azt a közismert, már számos amerikai, európai, ázsiai klinikai vizsgálatban is igazolt tényt, hogy az egészségesebb életmód követésével jelentősen csökkenthető a kardiovaszkuláris megbetegedések száma. 

hirdetés

Európában évente mintegy 4 millió ember hal meg kardiovaszkuláris betegségben, 20%-uk koronária betegség következtében. Az utóbbi évtizedben bár egyre többen szorulnak kardiovaszkuláris betegségek miatt kórházi ellátásra, mégis a legtöbb európai országban jelentősen csökkent a halálozás (Nickols). A halálozás csökkenése számos országban (köztük Magyarországon is) csak a férfiak körében észlelhető, hazánkban, Norvégiában, Szerbiában és Izraelben a nők körében kissé emelkedett.

Közismert, és számos amerikai, európai, ázsiai klinikai vizsgálatban is igazolódott, hogy az egészségesebb életmód követésével jelentősen csökkenthető a kardiovaszkuláris megbetegedések száma.

Svédországban vizsgálatot kezdeményeztek annak tisztázására, hogy az egészséges életmód (és egyik összetevője az alacsony kockázatú étrend) mennyire befolyásolja a szívinfarktus gyakoriságát. Olyan 45 és 79 év közötti férfiakat vettek be a vizsgálatba, akik az induláskor, 1997-ben kitöltötték a fentiekre vonatkozó részletes kérdőívet. Összesen 20 721 olyan férfibeteget követtek egészen 2009-ig, akiknek nem volt daganatuk, kardiovaszkuláris betegségük, cukorbetegségük, magas vérnyomásuk vagy emelkedett koleszterin-szintjük, tehát gyakorlatilag egészségesek voltak. Alacsony és magas kockázatú csoportokat különböztettek meg. Az alacsony kockázatot („low-risk”) a következő 5 kívánalom jelezte: 1. egészséges táplálkozás (a Recommended Food Score felső negyede alapján, illetve a National Health and Nutrition Examination Survey alapján: az étrend minimális feldolgozott ételt tartalmazzon, inkább gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, kevés zsírt, halakat fogyasszunk, lehetőleg ne fogyasszunk vörös húsokat, feldolgozott húskészítményeket, sült krumplit, édességet), 2. mérsékelt alkoholfogyasztás (max. 10-30 gramm naponta), 3. nem dohányzó életmód, 4. rendszeres fizikai aktivitás (napi legalább 40 perc séta, és heti egyszeri kerékpározás vagy egyéb edzés), és 5. a pocak hiánya (a derékbőség kevesebb, mint 95 cm).

A svéd vizsgálatban a követés 11 éve során 1 361 szívinfarktust jegyeztek fel. Az egészséges táplálkozás a mérsékelt alkoholfogyasztással a szívinfarktus relatív kockázatát 0,65-ra csökkentette (95%CI 0,48-0,87) az öt közül egyetlen kívánalomnak sem megfelelő, azaz magas kockázatú egyénekhez képest, mind az 5 alacsony kockázati faktor megléte esetén pedig a szívinfarktus relatív kockázata mindössze 0,14 volt (95%CI 0,04-0,43). Ezt egy szellemes grafikán is megjelenítették, itt csak a számokat soroljuk fel: ha az 5 „low-risk” kívánalom egyike sem teljesült, akkor a szívinfarktus kockázata 0%-kal különbözött az átlagtól. Az egészségesen táplálkozók 16%-a,  az egészséges táplálkozás mellett mérsékelt mennyiségű  alkoholt fogyasztok 23%-uk kerüli el a megbetegedést. Ha ezeken túl a vizsgált férfi nem is dohányzott, akkor 44%-ban előzte meg az infarktust, ha fizikailag is aktív volt,  akkor 64%-ban, és ha még a testsúlya is normális volt, akkor 79%-ban kerülhette el az életet veszélyeztető szívinfarktust. Az egészségesnek nevezhető magatartásmód (mind az 5 alacsony kockázati faktor megléte) sajnos csak a vizsgált férfiak 1%-ánál volt meg, közülük tehát 79%-kal (95%CI 34%-93%) kevesebben kaptak infarktust, vagyis 5 férfiből 4 az alacsony kockázatú magatartásmód összes faktorának követésével elkerülhetné a szívinfarktust.

A cikkhez írt szerkesztőségi közleményben Dr. Dariush Mozzafarian (Tufts University, Boston, Massachusetts) hozzáteszi, hogy semmi nagy ördöngősség nincs a szívinfarktus megelőzésben, csak be kellene tartani a legalapvetőbb életmódbeli szabályokat a helyes táplálkozásról, a mérsékelt alkoholfogyasztásról, a dohányzás elhagyásáról, a rendszeres fizikai aktivitásról, és a testsúlyunkról – mely utóbbi jelentősen függ az előzőektől. (A helytelen táplálkozás, az alkohol és a dohányzás hármasa a szívinfarktusok feléért felelős). Jelentős erőfeszítéseket kell tenni az egyén, és a társadalom felvilágosítása felé, és akkor talán tovább csökkenhet a kardiovaszkuláris megbetegedések és az ezekből származó halálozások kockázata.

   

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

1. Journal of the American College of Cardiology

2. Journal of the American College of Cardiology

3. European Heart Journal

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.