hirdetés

A fiatal gasztroenterológusok szakmai perspektívája

Mit jelent ma fiatal gasztroenterológusnak lenni Magyarországon?
A rohanó, modern életmód nemcsak a kardiológiai betegségek kockázatát növeli, hanem a gasztroenterológiai problémák gyakoribbá válását is jelenti. Korunk emberének nemcsak a koleszterinszintjét és vérnyomását kell kordában tartani, de a bélflóráját és gyomorsavát is. Gasztroenterológusra tehát mindig és egyre inkább szükség lesz, de vajon fenyegeti-e veszély az utánpótlást? Képes-e a szakma megújulni, ebben a változó világban életpályamodellt mutatni a fiataloknak? Milyen perspektívát tud kínálni a mai magyar társadalom a szakmának?
  A motiváció, ami erre a pályára vezeti a jelölteket, örök: a tudományos érdeklődés, a gyógyítás művészetének varázsa, az endoszkópos tevékenység nyújtotta technikai kihívás és sikerélmény. Gasztroenterológussá válni ma csakúgy, mint évtizedekkel ezelőtt, egy mester irányítása mellett lehet és érdemes. Iskolateremtő személyiségek ma is vannak, és sokan az ő példájukat követve választják ezt a pályát. A hagyományos mester–tanítvány viszonyt azonban a rezidens rendszer szétzilálta. Bár a jelöltek talán így a szakma egy szélesebb palettáját tekinthetik át, kevesebb a személyes kötődés, ami az emberi értékek közvetítését is nehezíti. Pedig a személyiség fejlesztése az oktatásnak legalább olyan fontos része, mint a lexikális ismeretek átadása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bajor Judit
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.