hirdetés

A fiatalkori dohányzás formái és az asztma

Érdekes módon a floridai fiatalok körében az asztmás fiatalok nagyobb arányban vállalják a dohányzással járó egészségügyi kockázatot, mint az asztmában nem szenvedő kortársaik.

hirdetés

Egyre nagyobb a kereskedelemben kapható dohányáruk választéka, ezért a fiatalok dohányzási szokásainak felmérése egyre komplexebb feladat. Minden nikotintartalmú termék egyformán káros, különösen az asztmában szenvedő fiatalokra nézve. Az „éghető” dohányáruk, elsősorban a cigaretták rontják leginkább tüneteiket, a dohányzó asztmások betegségét kevésbé lehet kézben tartani, egyre többször van szükségük orvosi beavatkozásra. Épp ezért rendkívül meglepő az a floridai adat, hogy körükben több a dohányos, mint az asztmában nem szenvedő kortársaik között.

A Florida Department of Health egy nagy felmérést végzett Florida állam fiataljainak 2016-os dohányzási szokásairól (2016 Florida Youth Tobacco Survey , FYTS), melyben asztmás és nem asztmás fiatalok körében (middle school: 6.-8. osztályos általános iskolás és high school: 9.-12. osztályos középiskolás) mérték fel a különféle dohányáruk használatát.

Jelenleg is dohányosnak tekintették azokat, akik az utóbbi 30 napban legalább egy, vagy több napig valamiféle dohányárut, akár e-cigarettát, vízipipát, inhaláló csőből szívható füstöt, füstnélküli dohánytartalmú terméket (pl. rágógumi, tubák) és egyéb dohányárút (szivar, cigarillo) fogyasztottak. A 6-8. osztályos asztmás serdülők 11,1%-a, az asztmás középiskolások (9.-12. osztály) 27,9%-a fogyasztott dohányterméket valamilyen formában. A nem asztmás fiatalok körében ez az arány 7,9% és 24,2% volt. Legnépszerűbb az elektronikus cigaretta volt: az asztmások 7,9% és 19,6%-a, a nem asztmások 5,8%, illetve 17,2%-a élt vele. Az e-cigarettát a vízipipa (hookah) követte 3,8% és 9,7%-kal, majd a szivar következett 2,3% és 7,3%-kal, ennél kevesebb volt az átlagos cigaretta használat 2,2% és 5,7%, végül a füstnélküli nikotin-készítmények következtek 2,1% és 4,3%-kal.

Az USA egyes államaiban bevezetett dohányzás-prevenciós stratégiák segíthetnek abban, hogy a fiatalok – különösen az asztmások – csökkentsék a dohányzás bármely formáját. Az FYTS vizsgálat egyszerűen kitölthető, az iskolákon keresztül kiadott kérdőív. A diákok részvétele önkéntes. Egyes helyeken maguk a diákok engedélyezik az adataik felhasználását, másutt ehhez szülői beleegyezés szükséges. Információkat gyűjtenek a különféle dohánytermékekről, a veszélyek ismeretéről, a nálunk passzívnak, az USA-ban „second hand” dohányzásnak nevezett jelenségről, a prevenció és ellenőrzés működéséről. A diákok a kérdőív alapján nem voltak azonosíthatók. 2016-ban 36,082 felső tagozatos általános iskolás diák és 33,557 középiskolás diák vett részt a felmérésben, előbbiekből 78,0%, utóbbiakból 71,0% küldött válaszokat.

Az asztmára vonatkozó kérdés a következőképpen hangzott: „Mondta már neked orvos, vagy nővér, hogy asztmás vagy?” Háromféle válasz volt lehetséges: igen, nem, nem biztos. A diákok 9,8%-a nem válaszolt a kérdésre, őket kizárták a végső analízisből. 2016-ban Florida állam 6-8. évfolyamos diákjainak 19,5%-a, középiskolás diákjainak 20,6%-a volt asztmás. A Floridában elő közel 190,000 serdülő, 12-18-éves diákjainak 8,5%-a és 24,9%-a már használt valamiféle dohánykészítményt, 86,000 diák (3,1% és 9,0%) pedig már többféle dohánykészítményt próbált ki.

Az asztmás fiatalok gyakoribb dohányfogyasztásának szerteágazó okai vannak, többek között a környezetükben tapasztalt dohányzás és a betegségükkel való pszichoszociális megküzdés nehézségei is hozzájárulhatnak. Az e-cigaretta és a vízipipa valószínűleg azért vezeti a készítmények sorát, mert a társadalomban jobban elfogadottak és vélhetően kevésbé ártalmasok, mint a cigaretta, a szivar, vagy a füstnélküli készítmények, bár a nikotintartalmú készítmények minden formája káros és veszélyes.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a FYTS vizsgálatban az adatokat csak az állami iskolák diákjaitól gyűjtötték, így sok floridai fiatal kimaradt a felmérésből. A vizsgálat önbevalláson alapult, ami esetleg nem a valós helyzetet tükrözte. Az utóbbi 30 napra vonatkozó kérdés elég általános, nem tartalmazza pl. a rendszeres dohányzást. Végül a kérdőív nem fogalmazta meg, hogy az e-cigarettában elgőzölt folyadék tartalmazott-e nikotint, vagy sem. Az országos dohányzás-prevenciós kampányok jelentősége – különösen az ifjúság körében – továbbra is kiemelt egészségügyi feladat marad. 

 

Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.