hirdetés

A gastroparesis patomechanizmusa, okai és kezelése

Bevezetés
A modern társadalmak egyre több olyan kórképpel küszködnek, ami a korunkra jellemző túlzott kalóriabevitellel, mozgásszegény életformával, esetenként egyoldalú táplálkozási szokásokkal magyarázható. A leegyszerűsítve emésztési problémának is nevezett funkcionális dyspepsia miatt orvoshoz forduló betegek jelentős részében felső hasi panaszok dominálnak a klinikai képben, melynek hátterében egyre gyakrabban derül fény a gyomor motilitási zavaraira is (1. ábra). A gyomor legfőbb motoros funkciója, hogy aktív tárolóként befogadja és keveri az elfogyasztott ételt, elősegítve az emésztési folyamatokat, majd továbbítja bennékét a duodenum felé (2. ábra). A normális gyomorürülés komplex és összerendezett folyamat, melynek szabályozásában a nervus vagus efferens szára, a szimpatikus gerincvelői rostok, az enterális idegrendszer stimuláló kolinerg és gátló nitriterg idegszálai, a mienterikus plexusban található és a gyomor „pacemaker”-ének tartott interstitialis Cajal-sejtek, valamint a gyomorfal simaizomzata együttesen vesznek részt. Ennek során a vagus-ingerlés regulálja a fundus akkomodációját, az antrum kontrakcióit és a pylorus relaxációját. A folyamat komplexitásához tartozik, hogy a fundus relaxációjának hiánya inkább felelős a korai teltségérzés, felső hasi diszkomfort létrejöttéért, amit időnként a kevéssé megemésztett ételek gyors átjutása követ a duodenumba, ahol mindez görcsöt, hasmenést, zuborgást is okozhat, míg a gyomor kimeneti részének hiányos relaxációja okozza a ténylegesen meglassult ürülést. Az utóbbi folyamatban a simaizmok nitriterg relaxációjának hiányos működése tűnik elsődlegesnek. A gyomor ún. nem kontraháló lassú hullámai percenként háromszor indulnak a nagygörbület mellől, a corpus felső-középső harmada határán elhelyezkedő pacemaker területéről, körbe és disztális irányba terjednek. Erre tevődnek azután rá olyan elektromos impulzusok, amelyek valódi kontrakciót váltanak ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Altorjay István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.