hirdetés

A gefitinib vs. carboplatin/paclitaxel alkalmazása előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban szenvedő ázsiai betegek klinikailag válogatott csoportjában: egy III. fázisú, véletlen besorolásos, nyílt első vonalbeli vizsgálat (IPASS) biomarker-analízisei és végső túlélési eredményei

Célkitűzés
Korábban már nyilvánosságra kerültek az Iressa Pan-Asia Study (IPASS) eredményei, melyben a gefitinibet és a carboplatin/paclitaxel kombinációt hasonlították össze olyan, előrehaladott pulmonalis adenocarcinomában szenvedő betegek kezelésében, akik korábban még nem részesültek terápiában, és akik soha nem vagy csak keveset dohányoztak. A mostani közlemény az epidermális növekedésifaktor-receptor (EGFR, epidermal growth factor receptor) biomarkerstátusza függvényében ismerteti a teljes túlélésre (OS, overall survival) és a hatásosságra vonatkozó adatokat.
 
Betegek és módszerek
Összesen 1217 beteget választottunk be véletlenszerűen a vizsgálatba. Az alábbi biomarkereket elemeztük: EGFR-mutáció (amplifikációs mutációs refrakter rendszer, 437 értékelhető beteg), EGFR-génkópiák száma (fluoreszcens in situ hibridizáció; 406 értékelhetô beteg) és EGFR-protein expressziója (immunhisztokémia; 365 értékelhető beteg). Az OS értékelésére az adatok 78%-os kiérleltségi fokán került sor. Cox-féle arányos kockázati modellt használtunk arra, hogy a biomarkerstátuszt a véletlen besorolás szerint alkalmazott kezelés függvényében értékeljük a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) és az OS szempontjából.
 
Eredmények
Az OS tekintetében (954 haláleset) hasonlónak bizonyult a gefitinib- és carboplatin/paclitaxel csoport, és nem igazolódott szignifikáns különbség a kezelések között összességében (kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,90; 95% CI, 0,79–1,02; p = 0,109), illetve az EGFR-mutáció-pozitivitás (HR, 1,00; 95% CI, 0,76–1,33; p = 0,990) vagy az EGFR-mutáció negativitás (HR, 1,18; 95% CI, 0,86–1,63, p = 0,309; kezelés az EGFR-mutáció interakciója szerint p = 0,408) vonatkozásában. A véletlenszerűen carboplatin/paclitaxel kezelésre sorolt EGFR-mutáció-negatív betegek nagy hányada (64,3%) később EGFR tirozin-kináz inhibitorok adásában részesült. A PFS szignifikánsan hosszabbnak adódott a gefitinibbel kezelt betegek azon alcsoportjában, akiknek tumorában az EGFR génkópiaszám és az EGFR-mutáció is magas szintű volt (HR, 0,48; 95% CI, 0,34–0,67), ugyanakkor lényegesen rövidebb PFS-t regisztráltunk akkor, ha a nagy EGFR-génkópiaszámot nem kísérte EGFR-mutáció (HR, 3,85, 95% CI, 2,09–7,09).
 
Következtetések
Az EGFR-mutációk a PFS, valamint az első vonalban alkalmazott gefitinib- vs. carboplatin/paclitaxel terápiára adott válasz legerősebb prediktív biomarkerei. Az EGFR-génkópiaszám prediktív értékét az egyidejűleg fennálló EGFR-mutáció szabja meg (post hoc analízis). A PFS tekintetében az EGFR-mutáció-pozitív alcsoportban a kezeléssel összefüggésben megfigyelt különbségek az OS esetében nem voltak ennyire nyilvánvalóak. Az OS-sel kapcsolatos eredményeket valószínűleg az torzította, hogy a betegek nagy hányada került át alternatív kezelési csoportba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Masahiro Fukuoka, Yi-Long Wu, Sumitra Thongprasert, Patrapim Sunpaweravong, Swan-Swan Leong, Virote Sriuranpong, Tsu-Yi Chao, Kazuhiko Nakagawa, Da-Tong Chu, Nagahiro Saijo, Emma L. Duffield, Yuri Rukazenkov, Georgina Speake, Haiyi Jiang, Alison A. Armour
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.