hirdetés

A gyermek-, serdülő- és fiatal felnőttkori evészavarok kezelése

FŐ SZEMPONTOK
1. Becslések szerint anorexia nervosa a serdülő és fiatal felnőtt nőknek körülbelül 0,5%-ánál, míg bulimia nervosa 1–3%-ban diagnosztizálható a hivatalos DSM-IV kritériumok alapján.
2. Feltételezések szerint az evészavarok kórfejlődése többtényezős: kulturális, egyéni és családi, valamint genetikai/biokémiai tényezők egyaránt szerepet játszanak kialakulásában.
3. Korai felismerés esetén rendszerint megelőzhető a korai evészavar kialakulása annál az egyénnél, aki túlságosan „messzire ment” a diétában, illetve korai evészavarban megakadályozható a teljes szindróma kifejlődése.
4. A legenyhébb, jól reagáló eseteket a gyermekgyógyász helyben kezelheti, a súlyosabb vagy makacs esetek kezelését az evészavar megoldásában jártas munkacsoport végzi. Egyes esetekben hasznos az intenzív gondozási modell vagy a kórházi ellátás.
5. Az evészavarban szenvedő betegek rövid, közép- és hosszú távú kimenetele eltérő, és nem ismerünk olyan tényezőt, mely pontosan előre jelezné a prognózist adott esetben.

Bevezetés
Egy 16 éves lány, akinek testsúlya eredetileg is elmaradt a normálistól, diétázni kezdett, és három hónap alatt 9 kg-ot fogyott. Egy 19 éves lányt hazaküldtek a kollégiumból, mert kiderült, hogy minden éjjel hányt a hálóteremben. Egy 14 éves fiú naponta három órát edzett és mindenféle zsiradékot kiiktatott az étrendjéből, hogy – mint mondta – „erősítse izmait és csökkentse háját”. Egy 11 éves kislány 5 cm-t nőtt, de testsúlya az egy évvel korábbi előző mérés óta nem gyarapodott. Egy 15 éves lány ágya alatt üres hashajtós dobozokat találtak, de tagadta, hogy az övé lenne.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Martin Fisher, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.