hirdetés

A gyermekek testsúlya apai példát követ

Az apai viselkedésformák, szokások, a gyermekkel együtt eltöltött idő jelentősen befolyásolhatja a gyermekek fizikai aktivitási szokásait, étrendi stílusát, és ezzel együtt a gyermek egészséges testsúlyát.

hirdetés

Az USA lakosságának 69%-a túlsúlyos vagy kövér. A felnőtt lakosság több mint egyharmada definíció szerint kövér. Igazolt, hogy túlsúlyos vagy kövér apukák gyermekei hajlamosabbak a hízásra – még akkor is, ha az édesanya normális testsúlyú. Az anya túlsúlya viszont nincs befolyással gyermeke testsúlyára: a túlsúlyos anyukák – és az egészséges testsúlyú apukák – gyermekei nem hajlamosabbak a hízásra. A gyermekek e tekintetben tehát valamiféle apai példamutatást követnek: az apák testsúlya, edzettsége, az életmód, a családi szokások és a gyermekek testsúlya közötti összefüggés keresésére indították el az „Egészséges apukák, egészséges kölykök” (Healthy Dads, Healthy Kids = HDHK) vizsgálatot.

Az ausztrál kutatócsoport már 2011-ben kimutatta, hogyha a túlsúlyos és kövér apukák rendszeres testmozgásba kezdenek, gyermekeik fokozott fizikai aktivitása is fokozódik, és táplálkozásuk is egészségesebben alakul. Az „egészséges apukák, egészséges kölykök” angol kezdőbetűiből összeállított HDHK vizsgálatba beválasztott túlsúlyos és kövér apukákat képzett testnevelők edzették hetenként 90 percben, az első 4 hétben egyedül, majd az azt követő három hétben gyermekeikkel együtt. Közben felvilágosították őket a gyermekeikkel való együttlét fontosságáról és az egészséges táplálkozásról, amire igen jó alkalom egy együttes edzés. A vizsgálat elsődleges végpontja az apukák testsúlyának alakulása volt a vizsgálat megkezdése utáni 14. héten.

A vizsgálatba 2010-2011-ben az ausztráliai Hunter régió különböző iskoláiból 93 apukát és 132 gyermeket választottak be, közülük 47 apuka és gyermekeik kerültek az edzésben résztvevők u.n. „intervenciós” csoportjába, és 46 apuka és gyermekeik pedig a kontrollcsoportba. Az apák életkora átlagosan 40,3 év, a gyermekeké 8 év volt. A gyermekek 55%-a volt a fiú. A vizsgálat kezdetekor az apák 28%-a túlsúlyos, 73%-a pedig egyenesen kövér volt. Az apák testtömeg indexe (BMI-je) a kiinduláskor 32 kg/m², a gyermekek BMI-je 18 kg/m² volt. A vizsgálat lezárásakor, a 14. héten az „intervenciós” csoportba került apák átlagos fogyása több mint 3 kg-mal haladta meg a kontroll csoportba kerülők átlagos fogyását (-3,3 kg, 95%CI: -4,3-2,4). Igen fontos megjegyezni, hogy a másodlagos végpontként a derékon körfogat, a nyugalmi pulzusszám, a naponta átlagosan megtett lépések száma, és a naponta bevitt energia mértéke is kedvezőbben alakult a kontrollcsoport apukáihoz képest. A vérnyomás értékekben nem volt különbség a két csoport között. Az edzésbe vett apukák gyermekeinek testtömeg indexe statisztikailag szignifikánsan csökkent (-0,2 kg/m²), és napi 1625 lépéssel többet tettek meg a kontrollcsoport gyermekeihez képest.

Számos esetben a szülők azt a kérdést teszik fel, hogy miként lehetne a gyermekek túlsúlyából lefaragni, és miként lehetne a gyermekeket az egészségesebb életmód felé terelni. A HDHK vizsgálatban tapasztaltak szerint helyes az a feltevés, hogy a család életmódja, esetünkben az apai viselkedésformák, szokások, a gyermekkel együtt eltöltött idő azok, melyek jelentősen befolyásolhatják a gyermekek fizikai aktivitási szokásait, étrendi stílusát, és ezzel együtt a gyermek egészséges testsúlyát és –némileg ezzel összefüggésben –a viselkedését is. Tehát nemcsak az egészséges életmódra való oktatás, hanem az apák és gyermekeik között ilyen módon felépített szorosabb kapcsolat segíthet az életmód helyes irányának megválasztásában.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Nurses

2. Prev Med 

3. Int J Obes (Lond.) 

4. JAMA

5. Int J Obes (Lond.)

6. Am J Clin Nutr.  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.