hirdetés

A gyógyszeres abortusz hatékonysága

A mifepriston-misoprostol kombinációs kezeléssel végzett gyógyszeres abortusz kedvezőbb az egyedüli misoprostol kezelésnél.

hirdetés

Korai vetélés esetén az uterus aspirációjának egyik alternatívája a gyógyszeres kezelés. A gyógyszeres abortusz előírásai országonként változnak, ráadásul a módszer egyes országokban, így hazánkban sem engedélyezett (a szer forgalomba hozatali engedélyét a kellő mennyiségű klinikai tapasztalat hiánya miatt visszavonták).

A New England Journal of Medicine-ben megjelent közleményében Dr. Courtney A. Schreiber (University of Pennsylvania, Philadelphia) és munkatársai a mifepristonnal végzett előkezelés utáni misoprostol kombinált kezelés hatásosságát és biztonságosságát hasonlították össze az egyedüli mifepristonnal végzett kezelés hatásosságával és biztonságosságával.

A vizsgálatba 300, 18 évnél idősebb nőt vettek be, akik intrauterin terhessége az ultrahang vizsgálat szerint a 5-12. befejezett hétben volt. A kutatók találomra két csoportba osztották a betegeket: az egyik csoportban (n = 149) 200mg mifepriston tablettát kaptak a rendelőben, melynek adását 24 órával később a hüvelybe helyezett 800µg (4 X 200µg) misoprostollal egészítettek ki. A másik csoportban (n = 151) a betegek csak a 800µg hüvelyi misoprostol kezelést kapták. Mindkét csoportban a betegek saját otthonukban, maguknak helyezték fel a hüvelyi kiszerelésű misoprostolt. A vizsgálatban résztvevők a misoprostol felhelyezés után 1-4. nappal jelentkeztek hüvelyi ultrahangra és kontrollra. Átlagosan 3 nappal a misoprostol beavatkozás után a kezelés sikeresnek volt tekinthető (magzatburok egyetlen adag misoprostol után kiürült, és nem kellett a gyógyszeres kezelést követő 30 napon belül további orvosi beavatkozást végezni) az egyedüli misoprostol kezelés után 67,1%-ban (149-ből 100 asszony), de a mifepriston előkezelés utáni misoprostol kombinált kezelést kapóknál ez az érték 83,8%-os volt (149 asszonyból 124). Amennyiben a korai terhesség nem szakadt meg, az asszonyoknak választási lehetőségként még egy adag misoprostolt, várakozást vagy sebészi beavatkozást ajánlottak. Ezen hölgyek 41%-a a várakozás mellett volt, 27% választotta a második adag misoprostolt, és 31%-uk inkább az uterus vákumos kiürítése mellett döntött. A vizsgálat 30. napjáig a kombinált kezelést kapóknál mindössze 8,8%-ban, az egyedüli misoprostol kezelést kapóknál 23,5%-ban volt szükség vákumos aspirációra (RR: 0,37).

A kutatók kb. 30 nappal a kezelések után telefonbeszélgetést folytattak a vizsgálatban résztvevő asszonyokkal. A vérzés átlagos értéke egy 1-től 3-ig terjedő skálán mindkét csoportban kb. 1,8-as volt, a fájdalom mértéke szintén egyformán 2,7-nek adódott. A mellékhatások azonosak voltak, kivéve a hányást, ami a mifepristonnal előkezelteknél jóval gyakoribb volt (27% vs 15%). A vizsgálat végeztével a betegek 90%-a mindkét csoportban „jónak”, vagy „neutrálisnak” nevezte a gyakorlatot. A kombinált csoportból 87,0%-ban, az egyedüli misoprostol csoportból 89,6%-ban ajánlották a beavatkozást barátnőjüknek is.  Mindkét csoportból a többség (>65%) ismételt korai vetélés esetén újra a gyógyszeres kezelést választaná.

A tanulmányhoz mellékelt szerkesztőségi közleményben Dr. Carolyn L. Westhoff (Columbia University Medical Center, New York City) is egyetértett abban, hogy a mifepriston adagolást követő misoprostol kezelés biztonságos tűnik, és az egyedüli misoprostol kezelésnél jobb, gyors eredményre vezet, továbbá alkalmazásával el lehet kerülni az aspirációs beavatkozást. Hozzátette azt is, hogy „az eredmények a szekvenciális adagolási séma mellett szólnak, ezt kell kezelési standardnak elfogadni”. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.