hirdetés

A hallásvesztés vírussal kezelhető

Felfedezték, hogy a DNS-károsodás miatti hallásvesztés esetén egy vírus kijavíthatja a genetikai hibát, így a hallás képessége helyreállítható.

hirdetés

A DNS-károsodás okozta teljes siketség a korai életkorban előforduló teljes hallásvesztés okainak körülbelül feléért felelős. A Science Translational Medicine című lapban megjelent publikáció szerint egérkísérletekben a vírus segítségével olyan módszert próbáltak ki, mely a szerzők reményei szerint egy évtizeden belül megoldást jelenthet a betegek problémájára.

Az egyesült államokbeli és svájci kutatók a fül apró szőrsejtjeire összpontosították figyelmüket, melyek feladata, hogy a hangrezgéseket elektromos jelekké alakítsák, melyeket aztán az agy hallásérzetté alakít. Ha azonban DNS-mutáció áll fenn, a szőrsejtek nem képesek elektromos szignált kelteni, ami teljes hallásképtelenséget eredményez.

A kutatócsoport most egy genetikailag módosított vírusváltozatot állított elő, mely a szőrsejteket megfertőzve képes megszüntetni a tüneteket okozó genetikai hibát. Olyan mély hallásvesztésben szenvedő egerekkel végezték kísérleteiket, melyek még a 115 dB erősségű hangot sem voltak képesek érzékelni (ez körülbelül egy rock koncert zajának felel meg). A vírusnak a fülbe fecskendezését követően jelentősen javult a hallás, bár a normális szintet nem sikerült elérni: az állatok a 85 dB erősségű hangot érzékelték (ez körülbelül annyi hang, ami egy mozgó autó belsejében hallható). A 60 napos vizsgálat keretében ezen túlmenően módosították a hangingerre adott magatartási választ is.

A Boston Children’s Hospital kutatója, dr. Jeffrey Holt így számolt be eredményeikről a BBC oldalán: „Nagy izgalomba hoztak bennünket az eredmények, ugyanakkor óvatos optimizmusra intünk mindenkit, hiszen nem akarunk hamis reményeket ébreszteni senkiben. Korai lenne azt állítanunk, hogy megtaláltuk a siketség gyógymódját. Azonban fontos eredményekről számolhatunk be, mely a nem is olyan távoli jövőben elvezethet bennünket a genetikai eredetű teljes hallásvesztés gyógyításához.” Hangsúlyozni kell azonban, hogy a kutatócsoport egyelőre még nem végzett humán vizsgálatokat.

Az első lépés annak bizonyítása, hogy az észlelt hatás hosszan fenntartható. Egyelőre annyi biztos, hogy állatkísérletekben néhány hónapos javulás elérhető, a kutatók célja azonban a teljes élettartamra kiterjedő hallásképesség elérése. A vírusterápiával egyelőre a belső szőrsejtek többségénél sikerült változást elérni, a külső szőrsejteket ugyanakkor nem befolyásolja. A belső szőrsejtek teszik lehetővé a hang érzékelését, a külső szőrsejtek viszont megváltoztatják a hanginger iránti érzékenységet, így a fül érzékenyebbé válik a gyengébb hangok iránt.

A vizsgálat során a TMC1 gén mutációját sikerült korrigálni, mely a családon belüli örökletes siketség körülbelül 6%-áért felelős. Meg kell azonban jegyezni, hogy az örökletes hallásvesztésért több mint 100 különálló gén lehet felelős. „Elképzelem azt a helyzetet, amikor a siket betegnél genomszekvenálásra kerül sor, majd személyre szabott, pontosan meghatározott kezelést alkalmazunk a hallásképesség helyreállítására” – mondja dr. Holt, aki kiemeli azt is, hogy a módszer nem segít azokon a felnőtteken, akik zajártalom miatt veszítették el hallásukat.

Dr. Karen Steel professzor, a londoni King’s College szakembere így kommentálja a most közzétett eredményeket: „Véleményem szerint ez a közlemény igen izgalmas előrelépést jelent annak megértésében, hogy a géntranszfer módszerével meddig juthatunk a károsító génmutációk kihatásainak csökkentésében. Jelenleg a funkció csak részlegesen állítható helyre, azonban ez csak a kezdet, és a módszer tökéletesítésével az eredmények is javíthatók.”

Az Action on Hearing Loss nevű brit jótékonysági szervezet vezetője, dr. Ralph Holme szerint az utóbbi néhány évben nagyot fejlődött a hallásvesztés genetikai diagnosztikája, így az érintettek megérthetik a siketségük okát és előre láthatják a jövőben várható változásokat. A kezelés azonban egyelőre még csak a hallásjavító eszközök alkalmazására és a cochlearis implantátumok beépítésére korlátozódik. „Ezek az eredmények nagy bátorítást adnak és kaput nyithatnak új genetikai terápiák fel, ami reményt nyújthat a genetikai hallásvesztés bizonyos formáiban szenvedők számára, majd a diagnózis és a génterápia is elérhetővé válhat a nem túl távoli jövőben” – mondja.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.