hirdetés
hirdetés

A hálóműtétek aktuális kérdései

Van-e létjogosultsága a hüvelyi hálóműtéteknek 2018-ban az urogenitalis prolapsusok (POP) sebészi kezelésében?

Bevezetés
Az elmúlt években a nőgyógyászaton belül a kismedencei süllyedések (prolapsusok) műtéttana hatalmas fejlődésen ment keresztül, miután a szintetikus prolapsus-hálók elérhetővé váltak. Erre az evolúcióra, illetve a műtéti eredményesség ennek következtében tapasztalt növekedésére pedig szükség is volt. Tudjuk ugyanis, hogy az urogenitalis prolapsusok idősebb korban népbetegség mértékű problémát jelentenek: a hölgyek 50%-ánál észlelhetők, és 11% a valószínűsége annak, hogy 80 éves életkorig műtéti beavatkozásra lesz szükség. A hagyományos műtéti technikák ugyanakkor gyenge eredményességűek, az esetek 30%-ában recidíva miatt ismételt műtét válik szükségessé.1,2

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Endrődi Tamás, Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet, Szülészeti-nőgyógyászati Osztály, Cegléd
a szerző cikkei

Dr. Oláh Orsolya, Kanizsai Dorottya Kórház, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály, Nagykanizsa
a szerző cikkei

Dr. Majoros Attila, Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.