hirdetés

A hátfájósok rövidebb ideig élnek

Az időskori krónikus nyak- és hátfájdalmak a rövidebb várható élettartamra utalnak. A korai halálnak ez azonban csak lehetséges előjele, de semmiképp sem kiváltó oka.

hirdetés

A nyaki- és ágyéki csigolyák területén fellépő fájdalmak világszerte a leggyakoribb testi panaszok közé tartoznak. A témát vizsgáló ausztrál orvosok dán ikrek adatait elemző beszámolója az European Journal of Pain-ben jelent meg. Arra a megállapításra jutottak, hogy a nyaki- vagy ágyéki gerincfájdalmaktól szenvedő idősek összhalálozási kockázata magasabb, mint a velük egykorú, ilyen betegségtől nem szenvedőké. Azt egyelőre nem sikerült tisztázni, mivel magyarázható ez az összefüggés, de az bizonyos, hogy nem maga a hátfájás rövidíti meg a várható élettartamot, inkább csupán a rosszabb egészségi állapot jele, olyan tünet, amire nagyobb figyelmet kellene fordítanunk.

Paulo Ferreira (University of Sidney) és csoportja 4391 egy- és kétpetéjű ikerpár kórtörténetét vizsgálták. Valamennyi vizsgálatba vont beteg 70 évesnél idősebb volt, s közülük minden harmadik tapasztalt nyak- vagy hátfájdalmat a vizsgálat kezdetét megelőző egy hónapban. Az átlagosan 9 év megfigyelési idő alatt 3659 személy halt meg. A nyak- és ágyéki gerincfájdalmaktól szenvedők összhalálozási rátája évente 13 százalékkal volt magasabb, mint a többieknek. A kutatók az egyes ikerpárokon belül külön-külön is elvégezték az összehasonlítást, és arra jutottak, hogy a családi és genetikai tényezők nem játszottak szerepet a korábbi halálozásban. A hátfájás valamint a szív- és érrendszeri betegség következtében bekövetkező halál között sem találtak semmilyen statisztikailag releváns összefüggést.

Habár az adatok kiértékelésénél figyelembe vették a résztvevők mindenkori fizikai állapotát, és a depresszív zavarok előfordulását is, a gerincfájdalmak és a mortalitás között alig volt kimutatható kapcsolat. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy ezek a panaszok nem a kizárólagos okai a korai halálozásnak. Lehetséges, hogy a hátfájás csak egy tünete az idősek általánosan gyenge fizikai vagy mentális egészségi állapotának. Korábbi tanulmányok például kimutatták, hogy a depressziós zavarokban szenvedőknél – a nem depressziós személyekhez hasonlítva – 60 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy előbb vagy utóbb ágyéki gerincpanaszok lépjenek fel. A krónikus nyak- vagy hátfájdalmak közvetetten is hozzájárulhatnak a magasabb halálozási kockázathoz. Fokozhatják a dohányfogyasztást, korlátozhatják a szociális kapcsolatokat és a testi aktivitást, elősegíthetik a túlsúly kialakulását, és depressziós hangulathoz vezethetnek.

A vizsgálatban nem tettek különbséget a könnyű, erős és krónikus fájdalmak között és a fájdalomcsillapítók, és egyéb gyógyszerek szedését is figyelmen kívül hagyták. A hátfájdalmak kezelésére alkalmazott gyógyszerek szerintük többnyire hatástalanok, és gyakran az operáció sem hozna kielégítő eredményt. A legjobb terápia az egészséges életmód, amely magában foglalja a fizikai aktivitást is. A Robert Koch Intézet felmérése szerint a német lakosság 85 százaléka életében legalább egyszer már szenvedett hátfájdalomtól. A krónikus gerincpanaszok következményeihez számolják a mérsékelt teljesítőképességet, a munkaképesség csökkenését és a korai nyugdíjazást. Világszerte hozzávetőleg 700 millió ember érintett.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.