hirdetés

A hepatocelluláris carcinoma és az extrahepatikus rosszindulatú daganatok kockázata primer biliáris cirrhosisban

Célkitűzés. Korábban a primer biliáris cirrhosis (PBC) ritka következményének tartották a hepatocelluláris carcinomát (HCC), szignifikáns összefüggést találtak viszont a PBC és az extrahepatikus rosszindulatú daganatok között. Tanulmányunk célja a HCC és az extrahepatikus rosszindulatú daganatok előfordulási gyakoriságának meghatározása primer biliáris cirrhosisban szenvedő betegek nagy csoportjában.

Módszerek. Mediánértékben 6 (1–23) évig követtünk 212 (19 férfi, 193 nő) dokumentáltan PBC-ben szenvedő beteget.

Eredmények. Huszonhárom (10,8%) malignus megbetegedést találtunk; 8 (3,8%) HCC-t és 15 (7,0%) extrahepatikus daganatot. Vizsgálataink szerint PBC-ben 10 év alatt 4%-os valószínűséggel alakul ki HCC, és 13%-os valószínűséggel számíthatunk extrahepatikus malignitásra. A PBC IV. stádiumában jelentősen nő a HCC kialakulásának kockázata (10 év alatt 15%), a PBC hisztológiai stádiuma ugyanakkor nem befolyásolja az extrahepatikus tumorok előfordulását.

Következtetések. Eredményeink igazolják, hogy primer biliáris cirrhosisban szenvedő görög betegek hepatocelluláris carcinoma szempontjából nagyobb veszélynek vannak kitéve, és ez különösen igaz IV. stádiumú primer biliáris cirrhosis esetén. A hepatocelluláris carcinománál nagyobb az extrahepatikus rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínýsége, de ezt a májbetegség kórszövettani stádiuma nem befolyásolja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Melanie Deutsch, George V. Papatheodoridis, Anastasia Tzakou és Stephanos J. Hadziyannis
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.