hirdetés

A hepatocelluláris carcinoma folyadékbiopsziája

A sejtmentes, keringő tumor DNS (ctDNA) észlelése nagyon értékes eszköz lehet a hepatocelluláris carcinoma (HCC) kimutatására és monitorozására – különösen a progresszió észlelésére.

hirdetés

A ctDNS a DNS egy rövid, kb. 120 bp-s darabkája, mely az apoptotikus, vagy a nekrotikus daganatsejtekből származik. Mivel a normális, nem daganatos sejtek is bocsájtanak ki a keringésbe cfDNS-t, a daganatokból származó cfDNS csak mintegy 1%-át teszi ki a véráramban mérhető összes cfDNS-nek. A ctDNS rövid felezési ideje miatt, valamint a normál sejtekből származó cfDNS-től való megkülönböztetés nehézségei miatt nagyon bonyolult a ctDNS klinikai felhasználása.

A Xueying Lyu és Yu-Man Tsui (State Key Laboratory of Liver Research at the University of Hong-Kong) vezetésével lefolytatott vizsgálat eredményei a Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology c. lapban jelentek meg. Mivel a májdaganat előrehaladott állapotában már alig van terápiás lehetőség, a kutatók arra törekednek, hogy még a progresszió bekövetkezése előtt felismerjék a daganatot, amikor a HCC legfontosabb kezelése, a máj rezekciója még lehetséges – bár a műtét után is nagyon gyakori a kiújulás. A korai diagnózis növeli a molekulárisan célzott kezelések lehetőségét, és módot ad a kezelésre várható válasz becslésére.

Növekvő érdeklődés övezi a nem invazív, vérvétellel a keringésből igazolható, sejtmentes daganatos DNS (cfDNA), valamint a keringő tumor-DNS (ctDNA) kimutatásának lehetőségeit. A keringő DNS-ek és egyéb keringő biomarkerek kimutatását összefoglalóan folyadék vagy liquid biopsziának nevezik. A HCC nem invazív észlelésére alkalmas vizsgálat a pusztuló, haldokló daganatsejtekből származó cfDNS kimutatásán alapul. Igazolni kell, hogy a vizsgált keringő DNS ugyanolyan molekuláris eltéréseket tartalmaz, mint az anyag forrásaként szereplő tumor. A cfDNS különböző daganatos klónokból származó genomikus DNS-t, vagy a beteg szervezetének bármilyen területén lévő daganatból származó DNS-t tartalmaz, és ilyen módon folyamatosan követni lehet a daganatos progressziót.

A liquid biopszia szélesebb körben való elterjedését akadályozza, hogy a mintavétel nincs standardizálva. A különböző egészségügyi rendszerekben eltérő eljárásokat használnak, más-más a levett vérmennyiség, mások a vérvételi csövek, különböznek a tárolási és szállítási előírások is. A tanulmány szerzői ezért különleges vérvételi csöveket ajánlanak, melyeknél kisebb a fehérvérsejtek felszakadásának kockázata, így a genomikus DNS-nek a sérült fehérvérsejtekből származó beszennyeződésének kockázata.

A vizsgálat eredményei szerint a cfDNA, vagy a ctDNA folyadék biopsziás vizsgálatok további kutatásokat igényelnek, pl.: hogyan befolyásolja a keringésből származó ctDNS dinamikáját a daganatos vaszkularizáció, a daganat aggresszivitása, a daganat metabolikus aktivitása, a sejthalál mechanizmusa? Még az sem világos, hogy a cfDNS hogy kerül be a vérkeringésbe. A daganat által kibocsájtott cfDNS passzív módon továbbítja a kezelés során pusztuló daganatos sejtekből származó különféle üzeneteket. Az egyik üzenet a kezelésnek ellenálló, rezisztens sejtek-daganatos szubklónokat képviseli, a másik a kezelésre jól reagáló sejteket- daganatos szubklónokat jelzi. Meg kell jegyezni azt is, hogy a kezdeti stádiumban lévő daganatokban még csak kevés sejt van, ezért ilyenkor nehéz a ctDNS mutációkat kimutatni.

A cfDNS keringésbe kerülését csak nagyon kevéssé értjük az apoptózis, a nekrózis, az autofágiás sejthalál során, valamint a kezelésre adott válasz, a progresszió, vagy éppen a rezisztencia megjelenésekor, és azt sem tudjuk, hogy milyen összefüggés áll fenn a talált érték és a klinikai megjelenés között. Meg kell határozni a kórosnak mondható mennyiség alsó értékét, egy standard görbét kell felvázolni, melynek alapján mérni lehet a cfDNS-ben bekövetkező mutánsok allélfrekvenciáját, hogy elkerülhetőek legyenek a fals-negatív eredmények. Meg kell teremteni egy külső minőségellenőrzés lehetőségét, a szükséges laboratóriumi eljárásokat, ki kell nevelni szakértőket a cfDNS diagnózisához, rá kell mutatni a mintavétel, a feldolgozás, a döntéshozatal problémáira. Meg kell teremteni a jogszabályi környezetet, ki kell dolgozni a ráfordítás-haszon kérdését, stb. A ctDNS/cfDNS jobb megértésével lehetőség nyílik majd májdaganatiok esetén is a „precíziós orvoslásra”, össze lehet majd hasonlítani a ctDNS-re alapozott kezelések eredményeit az eddigi, standard (ctDNS meghatásrozása nélküli) kezelések eredményeivel.

Forrás:

Frellick M. Liquid biopsy in HCC offers valuable too for detection, disease monitoring. Medscape Medical News. April 29, 2022.

Xueying Lyu, Yu-Man Tsui, Wai-Hung Ho D, et al. Liquid biopsy using cell-free or circulating tumor DNA in the management of hepatocellular carcinoma. CMGH. Published February 17, 2022. 13(6):1611-1624 DOI:https://doi.org/10.1016/j.jcmgh.2022.02.008

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.