A hererák diagnózisa és gyógyítása

A 20–35 éves férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganata a hererák, melynek éves incidenciája 4/100 000. A korán felismert hererák majdnem 99%-os arányban gyógyítható. Kockázati tényezői a rejtettheréjűség, a hererák családi előfordulása, a nemzőképtelenség, a dohányzás és a kaukázusi rasszhoz tartozás. A tünetmentes férfiak rutinszerű önvizsgálata és fizikális vizsgálata nem javítja a kimenetelt. Ha a betegnek fájdalmatlan herenagyobbodása van, nehéznek érzi a scrotumát, esetleg tompa vagy éles fájdalomról számol be, alapos kivizsgálásra van szükség. Ha a scrotum ultrahangvizsgálata terimét mutat ki a herében, a beteget urológushoz kell küldeni, aki felállítja a végleges diagnózist, szükség esetén elvégzi az orchiectomiát, és további kivizsgálás végett hasi CT-t és mellkasi röntgenvizsgálatot végeztet. A hererák megállapítását követően a családorvos feladata is lehet arra ösztönözni a beteget, hogy ivarsejtjeit spermabankban tároltassa, mivel a kezelés nemzőképtelenséget okozhat. A későbbiekben a családorvosnak is szem előtt kell tartania a kiújulás és a kardiovaszkuláris vagy egyéb szövődmények lehetőségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joel Shaw, MD
a szerző cikkei

Dr. Géczi Lajos, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.