hirdetés

A hirtelen szívhalál primer prevenciója

Főbb tézisek:

A fiatalok hirtelen szívhalálát gyakran genetikailag meghatározott rendellenességek okozzák; felnőttek esetében legtöbbször coronaria-betegség áll a háttérben. A szerkezeti elváltozások mellett a működésbeli zavarok is nagy szerepet játszhatnak a hirtelen szívhalál kiváltásában. Kezdetben legtöbbször kamrai tachycardia lép fel, amely azonban a mentőorvos megérkezéséig gyakran kamrafibrillációba megy át.

  1. A csökkent ejekciós frakció a hirtelen szívhalál legfontosabb kockázati tényezője. Az invazív elektrofiziológiai vizsgálat prediktív értéke csekély.
  2. A mérsékelt intenzitású aerob testedzés és a telítetlen ómega-3-zsírsavakban gazdag halhús fogyasztása csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát.
  3. Infarctust követően, illetve szisztolés szívelégtelenség esetén a béta-blokkolók, az ACE-gátlók és a kis dózisú aldoszteron-antagonisták csökkentik a hirtelen szívhalál veszélyét. Az antiarrhythmiás szereknek - ritka eseteket kivéve - nincs szerepük a hirtelen szívhalál elsődleges megelőzésében.
  4. Infarctuson átesett, 35%-nál kisebb ejekciós frakciójú, non-sustained kamrai tachycardiában és elektrofiziológiai vizsgálattal indukálható sustained tachycardiában szenvedő, illetve súlyosan károsodott ejekciós frakciójú betegek esetében beültethető kardioverter-defibrillátorral (ICD) csökkenthető a hirtelen
    Etiológia és patogenezis

Hirtelen szívhalálon definíció szerint olyan kardiális eredetű, természetes halált értünk, amikor a tünetek megjelenése után egy órán belül hirtelen eszméletvesztés következik be. Németországban évente körülbelül 150000 ember hal meg emiatt. A hirtelen szívhalál incidenciája életkorfüggő: serdülőkorban és a 35 évesnél fiatalabbak között évi 0,001%, 35 éves kor fölött évi 0,1-0,2%-ra nő. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.25 Az életkorral a hirtelen szívhalál eseteinek etiológia szerinti megoszlása is változik. A kiskorúak és fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának hátterében túlnyomórészt genetikailag meghatározott rendellenességek - például hypertrophiás cardiomyopathia vagy hosszú QT szindróma - állnak (1. táblázat),32 de különféle myocarditisek és coronaria-rendellenességek is okozhatnak hirtelen szívhalált.3 Felnőttkorban a coronaria-betegség áll az első helyen (kb. 80%).38

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Burkhard-Meier - U. C. Hoppe
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.