hirdetés

A homeopátia haszonállatoknál sem hatásos

Veterinary Record cikke szerint nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátia hatásos lenne a haszonállatokat fenyegető fertőzések megelőzésében és kezelésében.

hirdetés

Bár egyes klinikai vizsgálatok a homeopátiás szerek hatásossága mellett érveltek, a most nyilvánosságra hozott átfogó elemzés szerzői megkérdőjelezik e bizonyítékok megbízhatóságát, ugyanis az összes vizsgálattal kapcsolatban egy sor korlátozó tényező merül fel. E körben kell említeni például, hogy az összes vizsgálatot speciális körülmények között végezték, például egyiket sem reprodukálták azonos körülmények között. Mindezek alapján a szerzők úgy látják, hogy a bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy a homeopátia alkalmazását javasolhatnák.

A homeopátiát széles körben használják a haszonállatok tenyésztésében, különösen a fertőző betegségek kezelésében alkalmazott antibiotikumok helyettesítésére vagy a szükséges adag csökkentésére, bár az ezzel kapcsolatos adatok sokszor ellentmondásosak. A bio szemléletű állattenyésztésben még inkább előszeretettel alkalmazzák a homeopátiás szereket.

A most közzétett átfogó áttekintésükben dr. Caroline Doehring és dr. Albert Sundrum professzor (Kassel Egyetem, Németország) a szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztésben alkalmazott homeopátia hatásosságát értékelték lektorált folyóiratokban 1981 és 2014 között megjelent tanulmányok adatainak összegzett elemzése alapján.

Összesen 48 olyan publikációt vontak be az elemzésbe, melyek az antibiotikumok homeopátiás szerekkel történő helyettesítését javasolták a húsállatok növekedésének gyorsítására. Ezek közül 28 vizsgálat a homeopátia előnyét igazolta, 26 vizsgálat szignifikánsan magasabb hatásosságot mutatott a kontrollcsoporttal összehasonlítva, míg 22 tanulmány szerzői hatástalannak nyilvánították azt.

Mindössze 10 tanulmány közölt adatokat az adott kezeléssel elérhető gyógyulási arányokról. A megadott értékek igen nagy szórást mutatnak, miközben az alkalmazott szerek nem sokban térnek el egymástól.

A sertéseken végzett vizsgálatok gyakrabban igazolták a homeopátia hatását, míg a szarvasmarha- és baromfitenyésztésben nagyjából hasonló volt a hatásos és hatástalan kezelések aránya.

A kettős vak, véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok csaknem ugyanolyan gyakran mutatták a homeopátiás kezeléseket hatástalanoknak, mint hatásosaknak. Az egyszeres vak vagy maszkolást nem alkalmazó randomizált kontrollos vizsgálatok, valamint az obszervációs vizsgálatok nagyobb eséllyel hoztak ki a hatásosság mellett szóló bizonyítékokat, ami arra utal, hogy a pozitív kimenetelek torzító tényezőkre lehetnek visszavezethetők.

A vizsgálatok többségében fellelhetők voltak egyéb, az eredmények általánosíthatóságát és megbízhatóságát korlátozó tényezők, például anyagi érdekütközés, kis mintanagyság, szelektív adatközlés vagy elfogultság veszélye.

„A vizsgálatok jelentős része azzal a következtetéssel zárult, hogy a homeopátiás szerek szignifikánsan hatásosabbak, mint a kontrollcsoportban elért eredmények – magyarázzák a szerzők. − Mindezek alapján nem zárhatjuk ki, hogy a homeopátiás szerek bizonyos körülmények között klinikai hatásokat eredményezhetnek.”

Arra figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az összes vizsgálatot speciális feltételek mellett végezték, és egyik vizsgálatot sem reprodukálták adott körülmények között. A tudományos vizsgálat körülményei között hatásosnak látszó szer nem feltétlenül bizonyul eredményesnek egy farm mindennapi gyakorlatában is.

„A homeopátia mellett szóló vizsgálatok eredményei nem reprodukálhatók, ezért nem rendelkeznek elegendő prognosztikai validitással” – hangsúlyozzák az átfogó elemzést végző szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.